Η κυβέρνηση άρχισε τα θαύματα!!


(του Σωκράτη Τσιχλιά)
Καθώς οι ειδήσεις, τουλάχιστον στα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, επαναλαμβάνονται πανομοιοτύπως από δελτίο σε δελτίο, άκουσα τη συγκεκριμένη τουλάχιστον τέσσερις φορές σε ένα πρωινό: o πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς να του αναφέρουν συγκεκριμένα πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα! Εκείνη τη στιγμή πρόχειρος ήταν μόνο ο υπουργός Εργασίας, o οποίος δήλωσε ότι με τα μέτρα που πάρθηκαν υπολογίζει ότι θα δημιουργηθούν 55.000 θέσεις εργασίας τον επόμενο χρόνο. Δεν διευκρίνισε, βεβαίως, εάν οι θέσεις αυτές θα μειώσουν την ανεργία ή απλώς θα αντικαταστήσουν ανέργους από τη φρικαλέα λίστα.
Οι άλλοι υπουργοί μάλλον επιφυλάχθηκαν για μια επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είτε για μια κατ' ιδίαν ενημέρωση του πρωθυπουργού. Ακόμη και επί υπαρκτού σοσιαλισμού, πάντως, όπου τα περισσότερα προβλήματα «λύνονταν» με αποφάσεις κορυφής, ακόμη και τότε, η «δημιουργία» θέσεων εργασίας ήταν κάτι πολυπλοκότερο από τή βούληση της κυβέρνησης και την προθυμία των υπουργών.
Η ερώτηση του κ. πρωθυπουργού ήταν βεβαίως μέρος...
ενός σόου επικοινωνίας, συνέχιση του ρεσιτάλ δημιουργίας ψευδαισθήσεων στο οποίο επιδίδεται με θαυμαστή δεξιότητα η κυβέρνηση. Στην καλύτερη περίπτωση, ήταν μία πάσα προς τον υπουργό Εργασίας και μία μάλλον σουρεαλιστική προσπάθεια των επικοινωνιολόγων που συμβουλεύουν τον κ. Παπανδρέου να τον παρουσιάσουν ως ηγέτη που δεν αερολογεί, αλλά πιέζει τους υπουργούς του για πρακτικά μέτρα.
Οι άνθρωποι έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Κανένας στόχος τους δεν επετεύχθη από την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου έως σήμερα. Καμία πρόβλεψη δεν επαληθεύτηκε. Με τη θηριώδη ανεργία να παραλύει τη ραχοκοκαλιά της πατρίδας, την έλλειψη ρευστότητας και κυρίως τη δηλητηριώδη αβεβαιότητα να γονατίζουν την οικονομία, η παρούσα κυβέρνηση μοιάζει ότι απλώς ψάχνει να βρει μια ευκαιρία για να χάσει αξιοπρεπώς τις εκλογές. Στην ουσία δεν κυβερνά, ίσως γιατί οι συνθήκες την ξεπερνούν. Οποίος δεν κυβερνά, εκπίπτει στη διαχείριση. Και τότε μόνη σανίδα σωτηρίας, μοιάζει η επικοινωνία. Και αρχίζουν τα... θαύματα: «πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήσατε σήμερα;»
(Καθημερινή)

Σχόλια