Σύσκεψη για τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Κώστας Αγοραστός: Έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού και παραμένουμε σε ετοιμότητα
Η παρακολούθηση των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του ιού του Δυτικού Νείλου, ήταν το αντικείμενο συνάντησης φορέων που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου υπό τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και την αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένας Καραλαριώτου. Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν οι Δήμαρχοι κ.κ Γκουντάρας, Καραχάλιος, Κολάτος, Πασχόπουλος, ο αντιδήμαρχος Λαρισαίων κ. Τερζούδης, αντιδήμαρχος Δήμου Κιλελέρ κ. Καρυούδης, ο υποδιοικητής της ΔΥΠΕ Θεσσαλίας κ. Τσάτσος, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Μπαντούλης, ο κ. Κωστόπουλος και η κα Γκούμα από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, οι δ/ντες Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Καλφούτζος και Υγείας η κ. Κωτούλα, ο κ. Μουρελάτος από την εταιρία Οικοανάπτυξη, και στελέχη του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ) Θεσσαλίας.

Τη σύσκεψη απασχόλησε η επιπρόσθετη λήψη μέτρων με αφορμή τα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου, που παρατηρήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, ενώ το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ από την πλευρά του ενημέρωσε για τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την ατομική υγιεινή του καθενός έτσι ώστε να προφυλαχτεί ο πληθυσμός από τα κουνούπια και συνεπώς από τον ιό. Στη συνάντηση αποφασίστηκε μετά από εισήγηση του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ να προχωρήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε δράσεις εκνέφωσης σε ορισμένες περιοχές όπως στη Συκιά Ελασσόνας και στα κάτω Βασιλικά Φαρσάλων, για προληπτικούς κυρίως λόγους, αφού πρώτα προηγηθεί ενημέρωση των κατοίκων για τα μέτρα προστασίας και την εκνέφωση, σε συνεργασία πάντα με τη ΔΥΠΕ, τα Κέντρα Υγείας, το Π.Ε.Δ.Υ., τους Δήμους και τα στελέχη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός δήλωσε: «Είμαστε σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς για να μπορέσουμε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τους πολίτες. Ήδη τα κρούσματα που παρουσιάστηκαν μέχρι σήμερα δεν είναι ανησυχητικά. Παρ’ όλα αυτά και για προληπτικούς λόγους, έχουμε πραγματοποιήσει κουνουποκτονία σε επίμαχες περιοχές και παράλληλα έχουμε ήδη παρέμβει σε συνεργασία με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ σε δυο περιοχές στην Π.Ε. Καρδίτσας και το ίδιο θα γίνει και στην Π.Ε. Λάρισας. Με νηφαλιότητα λοιπόν και ταυτόχρονα με γρήγορα αντανακλαστικά και αποφασιστικότητα, χωρίς όμως κινήσεις πανικού, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο αυτό, παρεμβαίνοντας όπου υπάρχει ανάγκη. Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού και παραμένουμε σε ετοιμότητα για να δράσουμε και πάλι. Όπως γίνεται αντιληπτό, τέτοια φαινόμενα κρίσεων θα κάνουν πλέον συχνά την εμφάνισή τους, γι’ αυτό θα πρέπει βάση συγκεκριμένης στρατηγικής να τα αντιμετωπίζουμε ανάλογα και προπάντων μέσα από την καλύτερη ενημέρωση για τους πολίτες, ώστε πάντα να νιώθουν ασφαλείς.»
Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου δήλωσε: «Από τη στιγμή που εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Καρδίτσα, με εντολή του περιφερειάρχη, όλες οι Περιφερειακές Ενότητες τέθηκαν σε επιφυλακή. Υπήρξε άμεση συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς για τη λήψη προληπτικών μέτρων στην περιοχή μας, αλλά και για την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας προς αποφυγή τυχόν κρουσμάτων. Με τη σημερινή σύσκεψη δρομολογούμε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες και πιο συγκεκριμένα την εκνέφωση σε δυο περιοχές, για λόγους πρόληψης. Θα ήθελα να τονίσω ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη άρα δεν συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι ανησυχίας και παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη του φαινομένου, προγραμματίζοντας τις δράσεις όπου κριθεί απαραίτητο».
Σημειώνεται ότι τα βασικά μέτρα προφύλαξης για την αποφυγή από τα τσιμπήματα είναι τα εξής:
1.  Κατάλληλα ρούχα. Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων. Ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια). Πιο αποτελεσματικά είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.
2. Αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες που εμποδίζουν τη δίοδο κουνουπιών) στα ανοίγματα του σπιτιού.
3. Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή όπου αντενδεικνύεται η χρήση άλλων προστατευτικών μέτρων (βρέφη μικρότερα των δύο μηνών).
4. Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.  Πρέπει να τονίσουμε ότι η χρήση ανεμιστήρων οροφής παρεμποδίζει καθοριστικά τα κουνούπια. Πρέπει δε να χρησιμοποιείται ευρέως, ιδιαίτερα για ανθρώπους με ανοσοκαταστολή που κινδυνεύουν άμεσα.
5. Απομάκρυνση στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους.
6. Καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών, καθώς πρόκειται για σημεία όπου βρίσκουν καταφύγιο τα κουνούπια.
7. Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια)
     Η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Σχόλια