Το ποδήλατο προάγει την κοινωνικότητα

φώτο Βασίλη Δημάκη
Λένε πως οι πόρτες της φιλίας κλείνουν μετά το πανεπιστήμιο και το λύκειο για τους περισσότερους, και αυτό δε φαντάζει καθόλου απίθανο για τον σύγχρονο κάτοικο της μεγαλούπολης που βρίσκεται περιορισμένος σε διαμερίσματα κλουβιά, όπου μπορεί να ζεί για χρόνια χωρίς να ξέρει τους συγκάτοικους του. Άραγε πόσοι από τους αναγνώστες αυτού του τεύχους θα θυμούνται την τελευταία φορά που είχαν την ευκαιρία είτε να γνωρίσουν καινούργια άτομα είτε να ανανεώσουν τον κύκλο γνωριμιών τους ;


Ιδιαίτερα στη σημερινή μας εποχή όπου ο σημερινός άνθρωπος βρίσκεται πιεσμένος από τα πάμπολλα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει στην καθημερινότητα του, τις προκλήσεις που αφορούν την επαγγελματική του υπόσταση, και έτσι βλέπει το χρόνο αλλά και τη διάθεση του να περιορίζονται ολοένα και περισσότερο.
Σε μια εποχή όπου οι ευκαιρίες για νέες γνωριμίες φαντάζουν ολοένα λιγότερες, ήρθε το ποδήλατο και η μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν ομάδες της πόλης, να δώσουν μια διαφορετική προοπτική. Μάλιστα σε μια εποχή όπου σύλλογοι, σωματεία, όμιλοι γνωρίζουν κάμψη, όπως και η προθυμία συμμετοχής σε ότι έχει να κάνει με συμμετοχή στα κοινά και τις συλλογικές πρωτοβουλίες. Απεναντίας αν παρατηρήσει κανείς τη συμμετοχή στις εβδομαδιαίες βόλτες που διοργανώνουν ομάδες πόλης ανά την ελληνική επικράτεια, θα εκπλαγεί. Όχι μόνο στους αριθμούς της προσέλευσης, αλλά όσον αφορά τη διαφορετικότητα των ατόμων που συμμετέχουν, αφού θα δεί κανείς άτομα όλων των ηλικιών, επαγγελμάτων, μορφωτικών επιπέδων να συμμετέχουν, και μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις να ξεπηδούνε νέες γνωριμίες, παρέες, φιλίες
Επίσης οι εβδομαδιαίες συγκεντρώσεις για ποδηλατοβόλτες έχουν αποτελέσει βήμα για τη διαμόρφωση και διοργάνωση παραγωγικών πρωτοβουλιών για την καλυτέρευση της διαβίωσης στην πόλη. Εκτός της πανελλαδικής ποδηλατοπορείας, πάμπολλες ποδηλατικές ομάδες αναπτύσσουν και άλλες πρωτοβουλίες, που προωθούν τη χρήση του ποδηλάτου σαν εναλλακτικό μέσο αστικής μετακίνησης. Ήδη με το bikerespect έχουμε διοργανώσει πάρα πολλές εκδηλώσεις που είχαν σαν στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν διάφορες κοινωνικές ομάδες, που είτε βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας, είτε αντιμετωπίζουν τον κοινωνικό ρατσισμό. Με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα δράσεις που συνδιοργανώσαμε με το ΚΕΘΕΑ, τις επισκέψεις μας στο Χαρίσειο Γηροκομείο Θεσσαλονίκης και άλλες πολλές.
Για αυτό τολμήστε, πάρτε το ποδήλατο σας και ελάτε σε μια από τις εβδομαδιαίες συγκεντρώσεις των ποδηλατικών ομάδων που διοργανώνονται στην πόλη σας. Την επόμενη φορά που θα λάβετε μια πρόσκληση στο facebook, είτε θα πληροφορηθείτε για κάποια εκδήλωση ελάτε σε μια συγκέντρωση, μπορεί να βρείτε την ευκαιρία να γνωρίσετε άτομα με παρόμοια ενδιαφέροντα, ή να συνεισφέρετε στη διοργάνωση δράσεων κοινωνικής συνείδησης που θα διοργανώσει η ποδηλατική ομάδα. Πλέον σε όλες τις μεγαλουπόλεις της Ελλάδας, θα βρείτε ποδηλατικές πρωτοβουλίες που συγκεντρώνονται και πραγματοποιούν τις εβδομαδιαίες βόλτες τους.

Κείμης Κρυωνάς
γραμματέας ποδηλατικής πρωτοβουλίας

www.bikerespect.gr
Facebook
www.facebook.com/bikerespect


Σχόλια