Η Τουρκία επιδιώκει δράση των ΗΠΑ για τις γεωτρήσεις της Κύπρου ..

Σύμφωνα με την Today's Zaman :
Η Τουρκία είχε επαφές με τις αρχές των ΗΠΑ για τα σχέδια της Κύπρου, να αρχίσει γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, προτρέποντας τις αρχές των ΗΠΑ να ενεργήσουν "υπεύθυνα", σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ. 
Η Κύπρος ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα ξεκινήσει την άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου, στα ανοικτά της νότιας ακτής του νησιού την 1η Οκτωβρίου.
Νωρίτερα έδωσε την άδεια στην αμερικανική Noble Energy για να εξερευνήσει μια περιοχή 800.000 στρεμμάτων,  που συνορεύει με ισραηλινά ύδατα, όπου τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου βρέθηκαν κάτω από το βυθό της θάλασσας.
Η Τουρκία είναι αντίθετη με τις Κυπριακές γεωτρήσεις υδρογονανθράκων  στην ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι αυτό αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι έχουν το δικό τους κράτος στα βόρεια του νησιού. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου προειδοποίησε την κυπριακή κυβέρνηση για τις γεωτρήσεις υδρογοναθράκων , λέγοντας ότι η Άγκυρα θα επιδείξει "κατάλληλη αντίδραση" εάν η Κύπρος προχωρήσει στα σχέδια εξερεύνησης.
Η Άγκυρα επιδιώκει τώρα δράση των ΗΠΑ στη διαμάχη, σύμφωνα με ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό NTV. 
Το ΝΤV ανέφερε ότι η Άγκυρα θέλει η αμερικανική κυβέρνηση, να προειδοποιήσει τις αμερικανικές εταιρείες που συμμετέχουν στην εξόρυξη αερίου και κοιτασμάτων πετρελαίου στη Μεσόγειο. Σύμφωνα πάντα με το NTV, η Τουρκία επιδιώκει να φέρει το θέμα στην προσοχή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επικοινωνώντας με τα μέλη των 15 εθνών επί της διαφοράς. 
Υ.Γ
Προσπαθούν να εκβιάσουν οι Μογγόλοι, αλλά δεν θα τους περάσει...
Δεν μασάνε οι Κύπριοι και πιστεύω να μην κάνουν πίσω, γιατί υπάρχουν και εκεί πολιτικοί σαν τους δικούς μας, όπως ο πρωην ΥΠΕΞ της Κύπρου Ν. Ρολάνδης, που φέρεται να δήλωσε : «Να λάβετε υπόψη τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία κάνει όσα λέει».
«Η τακτική "προχωρώ χωρίς να λάβω υπόψη όσα δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογαν, διατρέχει κινδύνους».
«Προτείνω να συμφιλιωθούμε με τους Τουρκοκυπρίους για την αποτροπή της επέμβασης της Τουρκίας. Γιατί, σε περίπτωση που δεν λυθεί το πρόβλημα αυτό, η ζωή μας στο μέλλον με την Τουρκία δεν θα είναι καθόλου εύκολη», πρόσθεσε ο Νίκος Ρολάνδης.

Σχόλια