"Χλιδάτες" διακοπές τέλος...

Διακοπές στην Αθήνα, σε φιλικά σπίτια, στα χωριά και χαμηλού προϋπολογισμού. Οι μέρες του παρελθόντος έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, όταν ο Ελληνας έκανε δεκαπενθήμερες διακοπές με την οικογένειά του σε χλιδάτα νησιά. Μαύρο καλοκαίρι με άδειες τσέπες πέρασαν χιλιάδες πολίτες που δεν κατάφεραν να εγκαταλείψουν το κλεινόν άστυ και αναγκάστηκαν να κάνουν διακοπές στα σπίτια τους, εξαιτίας των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Την ώρα που ο υδράργυρος χτυπούσε κόκκινο και σκαρφάλωνε σε επικίνδυνα επίπεδα μετατρέποντας την Αθήνα σε καμίνι, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αναπολούσαν το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, όταν είχαν την οικονομική δυνατότητα να απολαύσουν μερικές μέρες ξεκούρασης μακριά από την πόλη, δίπλα στο κύμα. Είναι χαρακτηριστικό πως πολλοί από αυτούς που κατάφεραν να πάνε διακοπές φρόντισαν να παραθερίσουν ως φιλοξενούμενοι σε εξοχικές κατοικίες συγγενών και φίλων προκειμένου να μειώσουν το κόστος διαμονής και να εξοικονομήσουν χρήματα για τον χειμώνα. Την ίδια ώρα, κάποιοι άλλοι παραθέρισαν για λίγες μόλις μέρες αφού, όπως οι ίδιοι εξομολογούνται στην «Espresso», δεν είχαν τη δυνατότητα να μείνουν για περισσότερο καιρό σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια λόγω των υψηλών τιμών και του φτωχού μπάτζετ διακοπών!
Διακοπές στο κλεινόν άστυΟ κ. Νίκος ανήκει στους άτυχους που δεν κατάφεραν να «δραπετεύσουν» από την πόλη και δηλώνει σχετικά: «Φέτος έμεινα στην Αθήνα και δεν πήγα διακοπές ούτε για μία μέρα. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από τα οικονομικά μου που καθημερινά πάνε από το κακό στο χειρότερο. Ηταν η μοναδική χρονιά που έμεινα στο σπίτι μου όλο το καλοκαίρι, αλλά δυστυχώς δεν μπορούσα να κάνω διαφορετικά αφού σε διαφορετική περίπτωση ο οικογενειακός προϋπολογισμός θα έπεφτε έξω. Ευτυχώς, τα παιδιά
μου κατάφεραν να πάνε διακοπές και να κάνουν τα μπάνια τους, έστω και για λίγες μέρες. Οι ίδιοι μου είπαν πως προσπάθησαν να χαλάσουν όσο λιγότερα χρήματα μπορούσαν. Απέφυγαν τις περιττές σπατάλες, δεν έτρωγαν συχνά σε εστιατόρια, μείωσαν τις βραδινές εξόδους και τελικά ξόδεψαν τα μισά χρήματα απ’ όσα είχαν χαλάσει πέρσι το καλοκαίρι. Ακόμη και έτσι, ήταν αρκετά δύσκολα αφού για να καταφέρουν να τα βγάλουν πέρα στριμώχτηκαν αρκετά».

Ανεργη και απαισιόδοξη για το μέλλον δηλώνει και η κυρία Ντέπυ Σαρρή που όταν ακούει τη λέξη «διακοπές» βάζει τα γέλια και μας λέει χαρακτηριστικά: «Κάθε φορά που ακούω για διακοπές πραγματικά μου έρχεται να βάλω τα γέλια! Είναι τόσο άσχημα τα οικονομικά μου, που δεν μπορώ ούτε να ονειρευτώ ότι θα καταφέρω να φύγω από την Αθήνα, έστω και για μερικές μέρες. Δυστυχώς, είμαι άνεργη εδώ και καιρό και επιπλέον πρέπει να φροντίζω τη μητέρα μου που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Τα φέρνουμε βόλτα πολύ δύσκολα και υπάρχουν περίοδοι που τα χρήματα δεν αρκούν ούτε για τα βασικά. Με αυτά τα δεδομένα νομίζω πως είναι τουλάχιστον αστείο να μιλάω για καλοκαιρινές διακοπές και ξεκούραση. Ομως, πέρα από την πλάκα, όλα αυτά που ζούμε είναι τραγικά! Προσωπικά πιστεύω ότι ο εφιάλτης έχει μόλις ξεκινήσει και ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη. Ετσι όπως πάει η κατάσταση, σε λίγο δεν θα έχουμε να φάμε και οι διακοπές θα είναι πολυτέλεια για λίγους».

Με εισιτήρια της Εργατικής Εστίας είχε παραθερίσει πέρσι η κυρία Ρούσα Τσάνκα που φέτος έμεινε στην Αθήνα αφού δεν ανήκε στους προνομιούχους δικαιούχους! Μάλιστα, η ίδια μας εξομολογείται ότι ακόμη και τα παιδιά της που εργάζονται πήγαν διακοπές με την ψυχή στο στόμα! «Ο σύζυγός μου έχει μείνει άνεργος, ψάχνει να βρει δουλειά, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρει τίποτα
Ετσι, φέτος δεν καταφέραμε να πάμε διακοπές» δηλώνει η ίδια και τονίζει: «Τα οικονομικά μας δεν βρίσκονται και στην καλύτερη κατάσταση και αντιμετωπίζουμε αρκετές δυσκολίες, όπως και όλος ο κόσμος άλλωστε. Πέρσι είχαμε φύγει για μία εβδομάδα και είχαμε εξασφαλίσει προσιτή και οικονομική διαμονή στην Πελοπόννησο χρησιμοποιώντας τα εισιτήρια της Εργατικής Εστίας. Ωστόσο, κάποιοι έκριναν ότι ανήκουμε στα... υψηλόμισθα στρώματα και έτσι από φέτος δεν δικαιούμαστε εκπτωτικά εισιτήρια. Ακόμη και τα τρία παιδιά μου που εργάζονται πήγαν διακοπές με την ψυχή στο στόμα αφού τα έξοδα ήταν πολλά και τα χρήματα που είχαν να διαθέσουν λίγα! Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά την καθημερινότητα, αλλά ακόμη και τη διάθεσή μας. Οι καλοκαιρινές διακοπές δεν θα πρέπει να γίνουν προνόμιο για λίγους αφού όλοι έχουν δικαίωμα στην ξεκούραση».
Σε εξοχικό φίλουΦιλοξενούμενος σε εξοχικό φίλου του έκανε διακοπές ο κ. Γιάννης που μας λέει χαρακτηριστικά: «Πέρσι πήγα διακοπές για δεκαπέντε μέρες και φέτος παραθέρισα στο Ξυλόκαστρο για δώδεκα μέρες. Εμεινα φιλοξενούμενος στο εξοχικό σπίτι ενός φίλου μου και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γλιτώσω πολλά χρήματα που θα ξόδευα για δωμάτιο, ακόμη και σε οικονομικό ξενοδοχείο. Υπολογίζω ότι χαλάσαμε περίπου 1.200 ευρώ, ενώ για τις περσινές διακοπές είχα δώσει γύρω στα 1.500 ευρώ. Πάντως, είμαι ικανοποιημένος που κατάφερα να φύγω από την Αθήνα αφού αρκετοί φίλοι και γνωστοί μου δεν είχαν καθόλου χρήματα και πέρασαν όλο το καλοκαίρι στα σπίτια τους. Φαντάζομαι ότι αυτό συνέβη και με πολλούς ακόμη πολίτες που είναι εξαιρετικά στριμωγμένοι αφού αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις».
ΟΙ ΤΥΧΕΡΟΙ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥΣτους προνομιούχους που, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, κατάφεραν να πάνε διακοπές και να μη μείνουν εγκλωβισμένοι στην Αθήνα καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού ανήκει ο κ. Μιχάλης Τακέλης που μας λέει σχετικά:
«Συνολικά έλειψα για δεκαπέντε μέρες, εκ των οποίων τις δέκα έμεινα σε ξενοδοχείο και τις υπόλοιπες πέντε φιλοξενούμενος στην εξοχική κατοικία ενός καλού μου φίλου. Με τη σύζυγό μου επισκεφτήκαμε το Πήλιο και τη Σέριφο και διαπιστώσαμε πως οι τιμές στα εστιατόρια και τα διάφορα τουριστικά καταστήματα είχαν παραμείνει σταθερές, στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Κάνοντας πρόχειρους υπολογισμούς εκτιμώ ότι οι φετινές διακοπές μάς κόστισαν γύρω στα 2.000 ευρώ. Πάντως, τα πράγματα είναι δύσκολα για όλο τον κόσμο και κάθε καλοκαίρι οι παραθεριστές θα είναι ολοένα και λιγότεροι. Προσωπικά, έχω πολλούς γνωστούς που δεν κατάφεραν να φύγουν από την Αθήνα και έμειναν στην πόλη όλο το καλοκαίρι!»
Διακοπές λόγω δουλειάς έκανε η κυρία Αννα Τόλκα που μας εξηγεί: «Είμαι τυχερή γιατί ασχολούμαι με τον τουρισμό και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού επισκέπτομαι αρκετά νησιά λόγω της δουλειάς μου! Εχω δικό μου εργαστήριο με κεραμικά και κατασκευάζω μοντέρνα αντικείμενα που διατίθενται κυρίως σε καταστήματα με τουριστικά είδη. Αν δεν ήμουν ελεύθερη επαγγελματίας, ίσως να μην μπορούσα να κάνω διακοπές και να έμενα στην Αθήνα όπως τόσος άλλος κόσμος».
ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ
Φωτ.: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΣΙΑΣ
espresso

Σχόλια

  1. Μερικοί κάνουν κανό για χαβαλέ, την ίδια ώρα που η καθημερινότητα των Ελλήνων εξελίχθηκε σε ασήκωτο κουπί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.