Η εξωστρέφεια ταιριάζει στη Θεσσαλονίκη


....«Όταν το Παρίσι βάζει στόχο δεκαετίας να «ανακτήσει τη σχέση του με το νερό», εννοώντας τον Σηκουάνα, δε γίνεται η Θεσσαλονίκη να μην αξιοποιεί τη θάλασσα ως μοχλό οικονομικής ανάπτυξης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής»....

Το γονίδιο της Θεσσαλονίκης, μέσα στους 23 αιώνες αδιάλειπτης ιστορίας της, ήταν σίγουρα εξωστρεφές! Και η σφραγίδα της, πολυπολιτισμική και κοσμοπολίτικη...
Τί συνέβη όμως κι αυτή η πόλη έχασε τα τελευταία χρόνια την εξωστρέφειά της σε όλους τους τομείς;...
...Στη νοοτροπία και την κουλτούρα, καθώς εγκλωβίστηκε σε μύθους, αυταρέσκεια, εσωστρέφεια, απραξία και στη διαρκή, βολική μετάθεση ευθυνών προς το Αθηνοκεντρικό κράτος.
...Στα οικονομικά μεγέθη, όπου παραγωγικότητα, ανταγωνιστικότητα, βιομηχανία, μεταποίηση, εξαγωγές, ΑΕΠ, όλα συρρικνώθηκαν δραματικά.

...Στο ότι αγνόησε ή ξέχασε την ιστορία και την παράδοσή της, χάνοντας μαζί και την δημιουργικότητα, τον κοσμοπολιτισμό, τη λάμψη της.

...Στο ότι μαζί με τον κοσμοπολιτισμό, έχασε ακόμα και τη φυσική ομορφιά της, μέσα σε μια αποθέωση τσιμέντου, ρύπανσης, κυκλοφοριακής συμφόρησης, χωρίς ίχνος πρασίνου, χάνοντας ακόμα και την επαφή της με τη θάλασσα καθώς έμεινε μόνο να καμαρώνει τη θέα και την αύρα της.
...Στο ότι δεν είχε Όραμα, πλάνα και στόχους, όπως πολλές ευρωπαϊκές πόλεις που πρωτοπόρησαν και άλλαξαν τη ζωή των πολιτών τους.
Η πόλη μοιάζει να έχει φτάσει στο σημείο μηδέν. Η εξωστρέφεια μπορεί να είναι το θεμέλιο ή το κλειδί για την ολική επαναφορά.... Χρειάζονται όμως να επικεντρωθούμε σε μερικά απλά πράγματα....:
  • Να ανακτήσουμε την επαφή μας με το ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον και να νιώσουμε πολίτες του κόσμου, όπως έκανε αυτή η πόλη μέσα στους αιώνες της ιστορίας της. Να αξιοποιήσουμε τη συμμετοχή μας στη μεγάλη κοινότητα της ΕΕ, των 27 χωρών και των 500 εκ κατοίκων, να συντονιστούμε με στρατηγικές, πολιτικές, νομοθεσίες, να μελετήσουμε πετυχημένες πρακτικές και παραδείγματα, να πάρουμε ιδέες και τεχνογνωσία, αλλά και χρηματοδότηση, μέσα από τις πολλές δυνατότητες που δίνονται!
  • Να εντοπίσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης, που τόσο πολύ έχουν συζητηθεί, αλλά δεν έχουν ακόμα κεφαλαιοποιηθεί... Ιστορία και πολιτισμός, γεωπολιτική και φυσική θέση, θάλασσα και λιμάνι, Πανεπιστήμιο και νεολαία, επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό.... Ας διαλέξουμε όμως πού θέλουμε «να βάλουμε τη σημαία μας» και εκεί να επικεντρώσουμε όλες τις δυνάμεις μας.
  • Μπορεί να είναι η θάλασσα. Όταν το Παρίσι βάζει στόχο δεκαετίας να «ανακτήσει τη σχέση του με το νερό», εννοώντας τον Σηκουάνα, δε γίνεται η Θεσσαλονίκη να μην αξιοποιεί τη θάλασσα ως μοχλό οικονομικής ανάπτυξης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής. Αντιθέτως ο Θερμαϊκός μοιάζει με....Νεκρή Θάλασσα, χωρίς τουριστική και εμπορική συγκοινωνία, χωρίς αθλητισμό και ψυχαγωγία, αποκομμένος από την καθημερινότητα του πολίτη.
  • Μπορεί να είναι η γεωπολιτική της θέση. Δε γίνεται η Θεσσαλονίκη να μην έχει αναπτύξει μια διπλωματία σε όλα τα επίπεδα, (ευρωπαϊκή, ενεργειακή, επιχειρηματική, τουριστική, περιβαλλοντική), όταν είναι ο κοντινότερος Ευρωπαίος γείτονας αναπτυσσόμενων χωρών που έχουν ανάγκη και επιζητούν βοήθεια και συνεργασία.
  • Κι αφού επιλέξουμε τις μια-δυο σημαντικές θεματικές, εκεί η πόλη να βάλει τη σημαία της και να στηρίξει το Όραμα της για τις επόμενες δεκαετίες. Ένα Όραμα σαφές και ξεκάθαρο, στο οποίο να συντονίσει και να συσστρατεύσει όλες τις παραγωγικές της δυνάμεις, επιχειρήσεις, τράπεζες, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, τουρισμό. Η ηγεσία της πόλης έχει μεγάλη ευθύνη και στο να καθορίσει το Όραμα, αλλά και να το υλοποιήσει με Στρατηγικό Σχεδιασμό, με Σχέδιο Δράσης, στόχους και χρονοδιαγράμματα, απολογισμούς και διορθώσεις.
Κι όλα αυτά, με ένα σχεδιασμό μακροπρόθεσμο και ένα Όραμα σύγχρονο, υψηλό, συντονισμένο με το διεθνές περιβάλλον, με όρους και στόχους πρωτοπορίας.
Τέλος, για να αποδώσουν καρπούς τα παραπάνω, χρειάζεται και μια σημαντική προϋπόθεση: Να γίνει η πόλη όμορφη, βιώσιμη, φιλική... Οικολογική μετακίνηση, πεζοδρομήσεις, απορρίμματα, ενεργειακή εξοικονόμηση, εναλλακτικές μορφές ενέργειας, αστικό πράσινο, αξιοποίηση ελεύθερων χώρων, μπορούν με μικρές κινήσεις να κάνουν μεγάλη διαφορά, κάνοντας την πόλη πιο ελκυστική και τελικά, στρώνοντας το χαλί για μια νέα εξωστρεφή πορεία προς το Μέλλον.

Σχόλια