Τα δημοφιλέστερα καλοκαιρινά κοκτέιλ


Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΜΑΥΡΑΚΗ

Είναι σίγουρα από τα πρώτα πράγματα που μας έρχονται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε το καλοκαίρι. Άρρηκτα συνδεδεμένα με τις ζεστές ελληνικές βραδιές, τη διασκέδαση αλλά και τις ανέμελες στιγμές. Δροσιστικά, γευστικά και πάντα εντυπωσιακά τα κοκτέιλ είναι από τους μεγαλύτερους πρωταγωνιστές του καλοκαιριού!
Αν όμως ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που για ευνόητους -ιδίως αυτό το καλοκαίρι- λόγους ή μη δεν θέλετε να «ξοδεύετε» κάθε βράδυ σας στα παραλιακά μαγαζιά, συνωστισμένοι μέσα στον κόσμο και με τη μουσική να σας εμποδίζει να ακούσετε ακόμη και τη… σκέψη σας, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να διαγράψετε και το αγαπημένο σας κοκτέιλ.
Ιδίως αυτό το καλοκαίρι πολλοί είναι εκείνοι που αφήνουν για λίγο τα κοσμικά μπαράκια και τα κατάμεστα κλαμπ και δίνουν την ψήφο τους στην σπιτική βεράντα. 

Μπαλκόνι ή κήπο. Ό,τι διαθέτει καθένας τέλος πάντων. Οι λόγοι πολλοί και βασικά ένας: Ο οικονομικός. Με λίγη καλή διάθεση όμως, μπορούμε να μετατρέψουμε μια βραδιά στο σπίτι μας μαζί με φίλους σε πολύ πιο ευχάριστη απ’ ό,τι μια συνηθισμένη βραδιά νυχτοπερπατήματος στην εξωτική… Αθήνα!
Και φυσικά από μια τέτοια βραδιά δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα αγαπημένα σας κοκτέιλ! Δεν χρειάζεται να «πεταχτείτε» στο πιο κοντινό μπαράκι για κοκτέιλ «To go»! Μπορείτε να το φτιάξετε και μόνοι σας… εκτελώντας χρέη «ψαγμένου» μπάρμαν και σίγουρα θα το χαρείτε και εσείς πολύ περισσότερο!
Ο «Α.Τ.» συγκέντρωσε τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά κοκτέιλ και σας δίνει τις συνταγές αλλά και τα μικρά μυστικά που πρέπει να γνωρίζετε για να βγείτε… ασπροπρόσωποι!
Χαρτί και μολύβι και ξεκινάμε…

Mojito

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά… και όπως καταλαβαίνετε μιλώντας για καλοκαίρι και κοκτέιλ το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι ο «βασιλιάς» των κοκτέιλ. Το αγαπημένο σε όλους Mojito! Που είναι πάντα εκεί… σαν μαγικό «μπαλαντέρ» όταν δυσκολευόμαστε να απαντήσουμε στην ερώτηση «τι θα πιεις;» και ιδίως όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες αγγίζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου!

Πώς φτιάχνεται

Ανακατεύετε σε ένα ψηλό ποτήρι 4-5 φύλλα μέντας, 2-3 φέτες λάιμ και 1 κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη. Προσθέστε στο σέικερ 1,5-2 μεζούρες λευκό ρούμι με τριμμένο πάγο και χτυπήστε. Ρίξτε το ρούμι στο ποτήρι και συμπληρώστε με λίγη σόδα.
* Και ένα συν…
Αν θέλετε να το κάνετε πιο περίεργο, αντικαταστήστε τη σόδα με χυμό μήλου και το ρούμι με βότκα.

Caipirinha

Μπορεί να μη συγκαταλέγεται στα light κοκτέιλ, αφού περιέχει δυο «γενναίες» κουταλιές ζάχαρης, αλλά σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε το παραδοσιακό ποτό των Βραζιλιάνων. Άλλωστε περιέχει και αρκετό λάιμ, που θα τονώσει το ανοσοποιητικό σας και θα σας βοηθήσει να κάνετε καύσεις!

Πώς φτιάχνεται

Πλύντε και κόψτε ένα λάιμ σε 8 κομμάτια και βάλτε το σε ένα σέικερ, πιέζοντάς το με το κουτάλι για να λιώσει και προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη. Ρίξτε το περιεχόμενο του σέικερ σε μεγάλο χαμηλό ποτήρι κι έπειτα βάλτε στο σέικερ 2 μεζούρες Cachaca (διάσημο βραζιλιάνικο ποτό) με αρκετό τριμμένο πάγο και χτυπήστε καλά. Προσθέστε το στο ποτήρι.
* Και ένα συν…
Αν επιθυμείτε, μπορείτε να αντικαταστήσετε το λάιμ με κάποιο άλλο φρούτο όπως για παράδειγμα με ανανά ή ροδάκινο.

Long Island Iced Tea

Ή αλλιώς τα «5 Άσπρα»! Πώς λέμε μην τα μπλέκεις -γιατί όλοι μας μεγαλώσαμε με αυτή τη φράση στα αφτιά μας- για να μην αναφερθούμε στο ότι η φράση «τα μπέρδεψα» είναι αυτή που… νομίζουμε ότι μας ξελασπώνει κάθε φορά που δυσκολευόμαστε να θυμηθούμε κάποια -τα βασικά- στιγμιότυπα της προηγούμενης βραδιάς.
Όπως και να ’χει το Long Island Iced Tea σίγουρα κατέχει ξεχωριστή θέση στη λίστα με τα αγαπημένα μας κοκτέιλ!

Πώς φτιάχνεται

Χρησιμοποιήστε περίπου μισή μεζούρα από το καθένα από τα παρακάτω: λευκό ρούμι, τζιν, βότκα, λευκή τεκίλα, cointreau. Βάλτε τα σε μεγάλο ψηλό ποτήρι (αφού τα χτυπήσετε στο σέικερ) και προσθέστε μισή μεζούρα πορτοκαλάδα ή λεμονάδα, λίγη κόκα κόλα -που θα το κάνει να φαίνεται σαν ένα συνηθισμένο Ice Tea που πίνει κάποιος στο μπαρ όταν παίρνει… αντιβίωση- πάγο κι ένα πορτοκάλι για να το διακοσμήσετε.
* Και ένα συν…
Στην υγεια σας και… καλή τύχη!

Daiquiri φράουλα

Κατεξοχήν γυναικείο ποτό αφού λίγο η ονομασία του, λίγο το ότι περιέχει φράουλα, λίγο το ποτήρι στο οποίο σερβίρεται και λίγο τα χαζά στερεότυπα των ανδρών περί «γυναικείων και αντρικών ποτών», τους κρατούν τελικά μακριά του! Κι όμως, αυτοί χάνουν! Γιατί το daiquiri φράουλα είναι ένα από τα πιο δροσιστικά και γευστικά κοκτέιλ. Και μην σας ξεγελά η «αθώα» του εμφάνιση, θέλει προσοχή γιατί… «βαράει»!

Πώς θα το φτιάξετε

Βάλτε μέσα σε ένα μπλέντερ 4-5 μεγάλες φρέσκιες φράουλες, 1 κουταλιά της σούπας χυμό από lime, 1 κουταλιά του γλυκού κρυσταλλική ζάχαρη, 40γρ. άσπρο ρούμι και μισό φλιτζάνι του τσαγιού θρυμματισμένα παγάκια και χτυπήστε τα για μισό λεπτό περίπου. Σερβίρετε σε ένα ποτήρι για κοκτέιλ του οποίου το στόμιο έχετε πρώτα βρέξει και «βουτήξει» στη ζάχαρη και διακοσμήστε με μια φράουλα που θα καρφώσετε στα χείλη του ποτηριού.

Ζombie

Ίσως οι περισσότεροι να το ακούτε για πρώτη φορά. Ίσως πάλι πολλοί από εσάς να το έχετε ακούσει αλλά να μην το έχετε δοκιμάσει. Και σίγουρα οι περισσότεροι μπάρμαν δεν θα ξέρουν ούτε καν πώς φτιάχνεται! Όμως το Zombie είναι ένα πολύ εξωτικό και γευστικό ποτό για… «ψαγμένους πότες»! Γι’ αυτό εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να δοκιμάσετε το ιδιαίτερο Zombie - και μάλιστα από τα δικά σας χεράκια.

Πώς φτιάχνεται

Βάλτε σε ένα σέικερ πάγο και προσθέστε 1 μεζούρα από καθένα απ’ τα παρακάτω: λευκό ρούμι, αμαρέτο, χυμό πορτοκάλι, χυμό ανανά και μισή μεζούρα Triple Sec (λικέρ πορτοκάλι). Χτυπήστε και σουρώστε το περιεχόμενο σε ποτήρι με πάγο, προσθέτοντας 1 μεζούρα μαύρο ρούμι, κερασάκι και καλαμάκι.
* Και ένα συν…
Το κοκτέιλ αυτό θα το βρείτε σε πολλές παραλλαγές, όπως με γρεναδίνη, με χυμό παπάγια, cherry brandy, χυμό λεμόνι κ.ο.κ.

Cosmopolitan

Άκρως γυναικείο ποτό, η φήμη του οποίου άρχισε να εξαπλώνεται κυριολεκτικά παντού… όχι χάρη στην ιδιαίτερη γεύση του αλλά γιατί αποτέλεσε σήμα κατατεθέν μιας εκ των δημοφιλέστερων τηλεοπτικών σειρών, του «Sex in the City». Ο λόγος για το αγαπημένο ποτό των τεσσάρων φίλων της σειράς, το Cosmopolitan.

Πώς φτιάχνεται

Βάζετε σε ένα σέικερ 2 μεζούρες βότκα (κατά προτίμηση με γεύση κίτρου), μισή μεζούρα Triple Sec, μισή μεζούρα χυμό από λάιμ, μισή μεζούρα χυμό κράνμπερι, 3 με 4 φέτες από λάιμ και προσθέτετε μπόλικο πάγο. Ανακατεύετε καλά και στραγγίζετε το ποτό μέσα σε ένα ψιλό ποτήρι για κοκτέιλ.
* Και ένα συν…
Διακοσμούμε με ψιλοκομμένες φέτες από λάιμ 


ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ

Σχόλια