Η απάντηση στο ερώτημα γιατί ανέλαβε το ΥΠΟΙΚ ο κ. Βενιζέλος

Στις 27/7/2011 το ΥΠΟΙΚ, ανακοινώνει τον ορισμό του δικηγορικού γραφείου Gottlieb Steen & Hamilton LLP ως διεθνούς νομικού συμβούλου.
Ποια είναι όμως η Gottlieb Steen & Hamilton LLP;
Πρόκειται για μία από τις γνωστότερες και μεγαλύτερες δικηγορικές εταιρείες της Νέας Υόρκης, με 14 γραφεία σε όλο τον κόσμο.
Καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων από τραπεζικές επενδύσεις, χρεοκοπίες, αναδιάρθρωση χρέους, ιδιωτικοποιήσεις, μέχρι διεθνείς έρευνες. 
Στην εταιρεία αυτή εργάζεται ως συνεργάτης ο κ. Λι Μπούχαϊτ (εκπροσώπησε τις κυβερνήσεις της Ισλανδίας και της Αργεντινής κατά τις διαπραγματεύσεις τους με τους δανειστές τους).
Ο  κ. Μπούχαϊτ, όλως τυχαίως μαζί με κάποιον Μίτου Γκουλάτι, έχουν ασχοληθεί με το ελληνικό χρέος από τον Απρίλιο του 2010.
Οι προαναφερθέντες έχουν εκπονήσει δυο μελέτες μελέτες.
Η πρώτη, τον Απρίλιο του 2010, είχε τίτλο «Πώς να αναδιαρθρώσουμε το ελληνικό χρέος», ενώ η δεύτερη, του Απριλίου 2011, «Ελληνικό χρέος: Τα τελικά σενάρια».
Ας δούμε όμως ποια είναι τα τρία κύρια σημεία της μελέτης.
1. Η Ελλάδα πορεύεται με το τρέχον πρόγραμμα της τρόικας και η αναδιάρθρωση χρέους αποφεύγεται.
2. Η αναδιάρθρωση του χρέους γίνεται κάποια στιγμή μετά τον Ιούνιο 2013 (εξάλλου η Ε.Ε έχει πει, όχι αναδιάρθρωση μέχρι το 2013) 
3. Διαχείριση χαρτοφυλακίου (LIABILITY MANAGEMENT), που θα επηρεάσει  μέρος ή το σύνολο των ομολόγων που θα πραγματοποιηθεί πριν το 2013.
Από τις πιο πάνω λύσεις η μελέτη εστιάζει κυρίως στην αναδιάρθρωση, αλλά αναφέρει ότι η υλοποίηση της έχει σοβαρά και δυσεπίλυτα νομικά προβλήματα.
Πιο συγκεκριμένα προσκρούει σε δύο άρθρα του συντάγματος (17 και 106), στο άρθρο 1 της ευρωπαϊκής συνθήκης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στις πάνω από 40 διμερείς συνθήκες επενδύσεων (Bilateral Investment Treaties) που έχει υπογράψει η Ελλάδα και προστατεύουν από απαλλοτρίωση χωρίς αποζημίωση, καθώς και άδικη και άνιση μεταχείριση...


Ας θυμηθούμε τα σχετικά άρθρα του συντάγματος.
Άρθρο 17
  1. Η ιδιοκτησία τελεί υπό την προστασία του Κράτους, τα δικαιώματα όμως που απορρέουν από αυτή δεν μπορούν να ασκούνται σε βάρος του γενικού συμφέροντος.
Άρθρο 106

  1. Για την εδραίωση της κοινωνικής ειρήνης και την προστασία του γενικού συμφέροντος το Κράτος προγραμματίζει και συντονίζει την οικονομική δραστηριότητα στη Χώρα, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την οικονομική ανάπτυξη όλων των τομέων της εθνικής οικονομίας. Λαμβάνει τα επιβαλλόμενα μέτρα για την αξιοποίηση των πηγών του εθνικού πλούτου, από την ατμόσφαιρα και τα υπόγεια ή υποθαλάσσια κοιτάσματα, για την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης και την προαγωγή ιδίως της οικονομίας των ορεινών, νησιωτικών και παραμεθόριων περιοχών.
  2. Η ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία δεν επιτρέπεται να αναπτύσσεται σε βάρος της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ή προς βλάβη της εθνικής οικονομίας.
Όπως καταλάβατε ο Παπακωνσταντίνου έκανε όλες τις επαφές και της οικονομικής υφής ρυθμίσεις για την χρεοκοπία. Μάλιστα πριν φύγει σε ΚΤΕ οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, τους ενημέρωσε κιόλας ..
Σας θυμίζουμε τι είχαμε αποκαλύψει ΕΔΩ .
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" (8 Ιουνίου 2011), είπε :
"Στο χθεσινό ΚΤΕ είχαμε μια πολύ σημαντική  ανακοίνωση από τον ΥΠΟΙΚ..που ο καθένας μπορεί να την κρίνει !!!
Φαίνεται ότι το ζήτημα της επαπειλούμενης χρεοκοπίας, μετατέθηκε για μετά από 3-4 χρόνια..
Έχει γίνει επιλογή από την Ε.Ε σε συμφωνία με την χώρα μας...να μετατεθεί η επαπειλούμενη χρεοκοπία σε 3-4 χρόνια...
Κ. Παπαδάκη σας λέω όλη την αλήθεια, δεν σας λέω την μισή..."



Αφού λοιπόν έγιναν όλες οι ρυθμίσεις και η προεργασία, μπήκαμε στην φάση της υλοποίησης της αναδιάρθρωσης...
Φάση που όπως είπαμε πιο πάνω έχει νομικά και συνταγματικά προβλήματα...
Ποιος ήταν ο πιο κατάλληλος άνθρωπος να αναλάβει αυτό το εγχείρημα;
O διαπρεπής καθηγητής και συνταγματολόγος κ. Βενιζέλος.
Καταλάβατε τώρα γιατί ανέλαβε υπουργός οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο κ. Βενιζέλος ;;
Υ.Γ
Διαβάστε πιο κάτω τις δυο μελέτες των Λι Μπούχαϊτ και Μίτου Γκουλάτι

Σχόλια