Η συνάντηση της καγκελαρίου Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί κυριαρχεί στα σχόλια του γερμανικού τύπου καθώς και η ελαφρά μείωση της ανάπτυξης της γερμανικής οικονομιας το δεύτερο τρίμηνο του 2011.
«Μεγάλα λόγια, μικρά έργα», είναι ο τίτλος του περιοδικού Der Spiegel στην ηλεκτρονική του σελίδα και σημειώνει: «Μια κοινή οικονομική διακυβέρνηση θα στήριζε το ευρωπαϊκό νόμισμα, αλλά τα ευρωομόλογα και η ενίσχυση του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης παραμένουν ταμπού. Στη συνάντησή τους η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Σαρκοζί περιορίστηκαν σε συστάσεις. Δεν πρόκειται όμως με αυτόν τον τρόπο να καθησυχάσουν τα χρηματιστήρια».
Η Frankfurter Rundschau προτρέπει τους πολίτες να ξανασκεφθούν το θέμα των ευρωομολόγων και γράφει: «Οι πολίτες αυτής της χώρας θα πρέπει να αναρωτηθούν τι είδους οικονομική τάξη θέλουν. Θέλουν πραγματικά μια κατάσταση όπου το κεφάλαιο θα υπαγορεύει στην πολιτική τι να κάνει; Όποιος απαντά με 'όχι' σε αυτή την ερώτηση θα πρέπει να ξανασκεφθεί το θέμα των ευρωομολόγων και την αγορά των ομολόγων. Θα πρέπει να προσπαθήσει να κατανοήσει τα επιχειρήματα και να μην πέφτει στην παγίδα που θέλει τους Γερμανούς πρωταθλητές στο να πληρώνουν».
Η Leipziger Volkszeitung από την άλλη πλευρά, μόνο καλά λόγια έχει για την καγκελάριο: «Αυτή τη φορά δεν την ‘πάτησε’ η καγκελάριος. Προς το παρόν τουλάχιστον δεν θα εκδοθούν ευρωομόλογα. Και αυτό είναι καλό. Η Γερμανία, η οποία αντιμετωπίζει η ίδια προβλήματα και η οποία ξαφνικά πρέπει να αντιμετωπίσει μια μειωμένη οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να πληρώνει τα χρέη των άλλων στην Ευρώπη.»
«Η Μέρκελ και ο Σαρκοζί απογοητεύουν τους επενδυτές στα ασιατικά χρηματιστήρια» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt όπου σημειώνεται ότι το αποτέλεσμα της γαλλογερμανικής συνάντησης για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους επιβάρυνε τα ασιατικά χρηματιστήρια. Παρόλα αυτά δεν έκλεισαν όλα με αρνητικό πρόσημο.
Η Süddeutsche Zeitung επιγράφει με τον τίτλο «Η κυβέρνηση τρέχει λαχανιασμένη πίσω από τις αγορές», ρεπορτάζ σχετικό με τις αντιδράσεις της χθεσινής συνάντησης των δυο ηγετών και σημειώνει: «Ιστορική επιτυχία» ή «Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς;». Πολιτικοί από την Χριστιανική Ένωση, τους Φιλελεύθερους και εκπρόσωποι της ΕΕ επαινούν τις προσπάθειες της καγκελαρίου Μέρκελ και του προέδρου Σαρκοζι για μια ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση και ένα ενιαίο χρεόφρενο. Η αντιπολίτευση επικρίνει την συνάντηση κορυφής ως ‘πολύ κακό για το τίποτα’ και συνεχίζει να ζητά την έκδοση ευρωομολόγων.
Τέλος σύντομες αναφορές για την μείωση της ανάπτυξης στη Γερμανία το δεύτερο τρίμηνο του 2011. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει: «Σε όλους ήταν σαφές ότι η γερμανική οικονομία δεν θα μπορούσε να μείνει ανέπαφη, όταν η υπόλοιπη Ευρώπη και οι ΗΠΑ παρουσιάζουν στασιμότητα. Μέχρι τελευταία στιγμή πιστεύει κανείς πως μια δυσάρεστη εξέλιξη θα μπορούσε να περιοριστεί. Τώρα όμως ακόμα και αυτό τίθεται υπό αμφισβήτηση».
Από άλλη σκοπιά η Westfalen Blatt παρατηρεί: «Η γερμανική οικονομία μπορεί να έχασε μια δυναμική ώθηση, αλλά συνεχίζει να αναπτύσσεται και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένας λόγος για πανικό. Οι περισσότερες γερμανικές επιχειρήσεις έχουν στα βιβλία τους πολλές παραγγελίες και η αυτοκινητοβιομηχανία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο».
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15322659,00.html
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15322659,00.html
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.