Αντισυνταγματικά 23 σημεία του νόμου της Αννούλας


Κατατέθηκε σήμερα, γνωμοδότηση του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Κώστα Χρυσόγονου για το νομοσχέδιο για τα Α.Ε.Ι. που συζητείται στη Βουλή, στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, όπου όπως αναφέρεται «Τουλάχιστον εικοσιτρείς (23) επιμέρους διατάξεις» είναι αντισυνταγματικές»

Η γνωμοδότηση που τεκμηριώνεται με παράθεση της σχετικής νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναφέρει συγκεκριμένα ότι «τουλάχιστον εικοσιτρείς (23) επιμέρους διατάξεις ή και δέσμες ολόκληρες διατάξεων του νομοσχεδίου παραβιάζουν εμφανώς τόσο το άρθρο 16 του ισχύοντος Συντάγματος όσο και άλλες διατάξεις του Συντάγματος ή και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 
Οι παραβιάσεις αυτές είναι τέτοιας έκτασης και βαρύτητας ώστε να μπορεί να γίνει λόγος για αναίρεση της λειτουργίας των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ως πλήρως αυτοδιοικούμενων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, για έμμεση κατάργηση της ιδιότητας των καθηγητών τους ως δημοσίων λειτουργών και για καίριο πλήγμα σε βάρος της ακαδημαϊκής ελευθερίας».


Συγχρόνως, επισημαίνεται ότι «τα όργανα της ακαδημαϊκής αυτοδιοίκησης και πρωτίστως ο πρύτανης έχουν δικαίωμα να προβούν σε έλεγχο της συνταγματικότητας των διατάξεων της πανεπιστημιακής νομοθεσίας που θα κληθούν, κατά το λόγο της αρμοδιότητάς τους, να εφαρμόσουν και, σε περίπτωση που διαπιστώσουν αντισυνταγματικότητα, να αφήσουν ανεφάρμοστη τη διάταξη».

Σχόλια

  1. Αυτο που γίνεται με την προσπάθεια απαξίωσης των υπουργών της κυβέρνησης από το κάθε "γκαιμπελίζων" μπλογκ έχει παραγίνει.
    Γιατί αγαπητό δεξί εξστρεμ "Αννούλα" ?
    Τι προσπαθείς να απαξιώσεις και να ευτελίσεις την υπουργό ?
    Για πεστε μας αγαπητοί τι θα κάνετε και τι θα πείτε αν το σχέδιο νόμο ψηφισθεί και από τη ΝΔ ?
    Και μια και υπερασπίζεστε το άρθρο 16, μήπως θυμάστε τη προσπάθεια που έγινε με την πρόσφατη αναθεώρηση του συντάγματος για τη καταργησή του ?
    Τότε τι λέγατε ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι εγινε ρε αριστο η ΝΔ ψηφίζει ... αντισυγματικό νόμο ?
    Μου φαινεται είχε δίκιο ο @ 23/8 5.29 μμ που σας τα έχωσε.
    Για να δούμε τώρα τι θα σκαρφιστείς να μας πεις .
    ΥΓ Το μονο που ενδιέφερε τη ΝΕΑ ΝΔ ήταν η άρση του ασύλου και το εκανε συναινετικά .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι έγινε ρε αρίστο βουβαμάρα, ή περιμένεις τη γραμμή από το κόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Eγω δεν συμφωνώ με το νομοσχέδιο και το έχω γράψει ευθαρσώς.
    Άσχετα αν το ψήφισε η Ν.Δ.
    Γραμμή δεν παίρνω από κανέναν...
    Δεν είμαστε σαν και εσένα κύριε "πρασινοπροστάτη"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το πως αντιλμβανσεσαι την ελευθερία διακίνησης ιδεών και τον διάλογο στο διαδίκτυο το απέδειξες με το κόψιμο του μεταμεσονύκτιου σχολίου μου με το οποίο απαντούσα στα περί "πρασινοπροστάτη".
    Παρόλο αυτό το γεγονός σου δίνω ακόμα μια ευκαιρία και σε προτρέπω, αφού δεν παίρνεις γραμμή από κανένα, να καταδικάσεις με άρθρο σου την υπερψήφιση του νομοσχεδιου από τη ΝΔ.
    Και για να μην λές για μενα εγώ είμαι κάθετα εναντίον για μονο και ένα λόγο, την άρση του ασύλου που για να κατακτηθεί έγιναν τεράστιοι αγώνες από το φοιτητικό κίνημα από την εποχή ακόμα της χούντας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.