ΟΜΙΛΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ


Θανάσης Αγγελόπουλος
Κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στις 21 Ιουλίου, στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, ανακοίνωσε πως η σημερινή συνάντηση της επικεφαλής του Ταμείου με τον Έλληνα υπουργό των Οικονομικών θα γίνει μετά την ομιλία που ο κ. Βενιζέλος θα εκφωνήσει στον Ιντιστούτο Πήτερσον.
Η συγκεκριμένη δραστηριότητα του υπουργού, στο πλαίσιο του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, δεν αναφέρεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών, ανακοινώθηκε όμως μαζί με το πρόγραμμα του υπουργού.

Ο κ. Βενιζέλος θα έχει σημαντικές επαφές στις ΗΠΑ, καθώς θα έχει συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του Τίμοθι Γκάιτνερ, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον διευθύνοντα σύμβουλο του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, καθώς και με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου και συγκεκριμένα με τους γερουσιαστές Τιμ Τζόνσον, πρόεδρο της Επιτροπής της Γερουσίας για Τραπεζικές, Οικιστικές και Αστικές Υποθέσεις και Τζον Κέρι, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.
Η πληροφορία, όμως, δημοσιεύθηκε σε πολλά μέσα ενημέρωσης (Τα Νέα, Το Πρώτο Θέμα, Ο Αγγελιαφόρος, το capital.gr και άλλα).
Τι είναι το Ινστιτούτο ΠήτερσονΌπως ανακάλυψε το ιστολόγιο «Έχω μάτια και βλέπω» (http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2011/07/welcome-to-party.html), είναι ένα ιδιωτικό μη κυβερνητικό, μη κερδοσκοπικό ίδρυμα ερευνών, με σκοπό την μελέτη της διεθνούς οικονομικής πολιτικής.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ιδρύματος, μέλη του ΔΣ είναι τα ακόλουθα:
Πήτερ Πήτερσον, Ιδρυτής και Πρόεδρος, πρώην διευθύνων σύμβουλος της του Blackstone Group, πρώην γ.γ. Εμπορίου και
Σύμβουλος του Προέδρου και θέματα Διεθνούς Οικονομικής Πολιτικής.
Τζόρτζ Ντέιβιντ, αντιπρόεδρος, πρώην Πρόεδρος και επικεφαλής της United Technologies Corporation.
Ανδρέας Δρακόπουλος, διευθυντής και συμπρόεδρος, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Μοχάμεντ Ελ – Εριάν, διευθύνων σύμβουλος της PIMCO (της μεγαλύτερης εταιρίας διαχείρισης ομολόγων), πρώην Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Harvard Management Company, Inc.
Στάνλεϊ Φίσερ, Διοικητής της Τράπεζας του Ισραήλ, πρώην αντιπρόεδρος του Citigroup.
Τζέικομπ Φρένκελ, πρώην διοικητής της Τράπεζας του Ισραήλ και πρώην οικονομικός σύμβουλος και διευθυντής ερευνών του ΔΝΤ.
Κάιο Κοχ-Βέζερ, αντιπρόεδρος του Ομίλου της Deutsche Bank, πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, πρώην ανώτατο διευθυντικό στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Λυν Φόρεστερ ντε Ρότσιλντ, διευθύνουσα σύμβουλος και Πρόεδρος της E.L. Rothschild Limited.
Ζαν-Κλοντ Τρισέ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πρώην διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, πρώην υπουργός Θησαυροφυλακίου της Γαλλίας.
Ex Officio μέλος είναι ο Σ. Φρεντ Μπέργκστεν, διευθυντής του Ινστιτούτου Πήτερσον για τη Διεθνή Οικονομία, πρώην βοηθός υπουργός Οικονομικών για τις Διεθνείς Σχέσεις των ΗΠΑ.
Επίτιμα μέλη του Ινστιτούτου είναι οι Αλαν Γκρίνσπαν, πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Ντέιβιντ Ροκφέλλερ, πρώην Πρόεδρος της Chase Manhattan, Τζορτζ Σουλτς, πρώην υπουργός Εξωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας των ΗΠΑ, πρόεδρος και διευθυντής του Bechtel Group.
Με λίγα λόγια, σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκφωνεί ομιλία ενώπιον του ιερατείου της παγκόσμιας οικονομίας. 

Σχόλια