Χάπι βάζει τέλος στα κενά μνήμης


Αισθάνεστε άσχημα επειδή ξεχάσατε το PIN σας ή δεν θυμάστε πού βάλατε τα γυαλιά σας; Τέλος στην απογοήτευση που προκαλούν τα κενά μνήμης υπόσχεται χάπι που ήδη κυκλοφορεί εδώ και χρόνια, χορηγείται όμως για άλλο λόγο.
Τα καλά νέα φτάνουν από τις ΗΠΑ, όπου το φάρμακο Guanfacine συνταγογραφείται ήδη σε πάσχοντες από υπέρταση. Στο μέλλον όμως, σκευάσματα με αυτή ή παρόμοιες ουσίες θα χορηγούνται σε άτομα από τη μέση ηλικία και άνω, ώστε να μπορούν να ενισχύσουν τη μνήμη τους.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, στο Κόνεκτικατ, που έκαναν την ανακάλυψη, υπέβαλαν πιθήκους σε τεστ μνήμης - με ηλεκτρονικό παιχνίδι στο οποίο τα ζώα έπρεπε να βρουν μία κρυμμένη λιχουδιά. Τα νεαρά ζώα κράτησαν στη μνήμη τους τη θέση της λιχουδιάς για πέντε δευτερόλεπτα, ενώ τα ηλικιωμένα μόνο για 2,5 δευτερόλεπτα.

Η διαδικασία απομνημόνευσης βασίζεται στις συνδέσεις ανάμεσα στα εγκεφαλικά κύτταρα, σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται προμετωπιαίος φλοιός. Οι συνδέσεις επιτρέπουν στα κύτταρα να «συνομιλούν» μεταξύ τους, πυροδοτώντας έτσι το ένα το άλλο να λειτουργήσει με αποτέλεσμα τη δυνατή μνήμη.

Οι Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι στους ηλικιωμένους πιθήκους οι συνδέσεις ήταν ασθενέστερες και τα εγκεφαλικά κύτταρα πυροδοτούνταν λιγότερο συχνά. Χορηγώντας τους όμως το φάρμακο με τη δραστική ουσία, επιτάχυναν τη διαδικασία, καθιστώντας τη μνήμη πιο ισχυρή και από εκείνη των νεαρών ζώων.

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature», οι ερευνητές εξήγησαν ότι ορισμένες χημικές ουσίες συσσωρεύονται στον εγκέφαλο με τη γήρανση και διεισδύουν στα κύτταρα, με αποτέλεσμα να μειώνουν τη μνήμη. Με το Guanfacine όμως οι ερευνητές μπόρεσαν να σταματήσουν τη δημιουργία των ενώσεων αυτών.

Η καθηγήτρια Εϊμι Αρνστεν, επικεφαλής της ομάδας στην έρευνα με τους πίθηκους, δήλωσε ότι στο μέλλον οι άνθρωποι θα μπορούν να πάρουν το Guanfacine ή ένα παρόμοιο φάρμακο, από τη μέση ηλικία για να κρατήσουν ισχυρή τη μνήμη τους. Προς το παρόν έχουν αρχίσει δοκιμές σε εθελοντές υγιείς άντρες και γυναίκες ώστε να διαπιστωθεί αν θα βάλει τέλος στα κενά μνήμης τους.

ΚΑΤΙΑ ΓΙΑΠΑΛΑΚΗ
Espresso

Σχόλια