Βαλίτσες για τις ΗΠΑ ετοιμάζει ο Σαμαράς

Αρης Ραβανός
Υπερατλαντικές γέφυρες ρίχνει ο αρχηγός της Ν.Δ.
Ταξίδι-έκπληξη στις ΗΠΑ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα προετοιμάζει ο κ. Αντ. Σαμαράς, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Βήματος. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα επιδιώξει μέσω του υπερατλαντικού ταξιδιού του να ρίξει υπερατλαντικές γέφυρες στις ΗΠΑ και ταυτόχρονα με τις σημαντικές επαφές που προγραμματίζει να αναβαθμίσει και το αρχηγικό του προφίλ.
Ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί ο ακριβής χρόνος της επίσκεψής του και βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για να διαμορφωθεί το πρόγραμμα και η ατζέντα των επαφών του.
Ως εκ τούτου, συγκεκριμένη ημερομηνία για το ταξίδι δεν υπάρχει ακόμα, αλλά καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές αναφέρουν, ότι δεν θα αργήσει να επισκεφθεί τις ΗΠΑ και μάλιστα μιλάνε για μια κίνηση που θα γίνει σε βραχυπρόθεσμο χρονικό διάστημα.

Επιδίωξη του κ. Σαμαρά είναι οι συναντήσεις του να είναι σε υψηλό επίπεδο και ο πυρήνας της επίσκεψής του είναι οι ομογενείς, που είναι και από τα πιο δυναμικά κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά τμήματα των ΗΠΑ, ενώ υπολογίζει σε αυτούς καθώς θεωρεί ότι είμαστε σε προεκλογική τροχιά.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ν. Δ. διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την ομογένεια από την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του κ. Κ. Μητσοτάκη, ενώ ποτέ δεν σταμάτησε να έχει επαφές με ομογενείς που είναι στα κέντρα λήψης των αποφάσεων στις ΗΠΑ.

Αυτή την περίοδο, από το επιτελείο του κ. Σαμαρά γίνονται κινήσεις να οριστικοποιηθούν συναντήσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και οι οποίες θα σηματοδοτούν πολλά και για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Στην ηγετική ομάδα εκτιμούν ότι η επίσκεψη στις ΗΠΑ θα τονώσει το ηγετικό προφίλ του κ. Σαμαρά και από τα αποτελέσματα των συζητήσεων και τα ερείσματα που θα αποκτήσει ή δεν θα αποκτήσει στον «αμερικανικό παράγοντα» θα κριθούν πολλές από τις μελλοντικές κινήσεις του στο εσωτερικό.

Θεωρητικά η επίσκεψη θα μπορούσε να γίνει σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα, αλλά επιλέγεται να γίνει σύντομα, καθώς στο επιτελείο του κ. Σαμαρά πιστεύουν ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και θεωρούν πολύ πιθανές τις πρόωρες εκλογές.

Ο κ. Σαμαράς ακολουθεί τα βήματα του τέως πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξεκινούσε τις επαφές του στις ΗΠΑ με παράγοντες της ομογένειας και μετά ακολουθούσαν οι περιοδείες στην Ελλάδα ενόψει και των εκλογών.

«Κλείνουν» ραντεβού

Το επιτελείο του κ. Σαμαρά προγραμματίζει να έχει επαφές ο πρόεδρος της Ν. Δ. με υψηλόβαθμα στελέχη της πολιτικής ζωής των ΗΠΑ και κυρίως από την κυβέρνηση, αλλά και από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Στόχος είναι να «κλειστούν» τέσσερις - πέντε καλές συναντήσεις που θα ενισχύσουν και το προφίλ του και θα δώσουν άλλον πολιτικό αέρα στην επίσκεψή του.

Επίσης θα συναντήσει φιλέλληνες γερουσιαστές και από τα δυο κόμματα, εκπροσώπους των ομογενειακών οργανώσεων, αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, ο οποίος αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην Κύπρο.

Μια συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών κ. Χίλαρι Κλίντον δεν θεωρείται αδύνατη, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολη, ενώ δεν αποκλείεται μια συνάντηση με την Νάνσι Πελόσι, επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και ορισμένοι λένε γιατί όχι και με υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ, όπως π. χ. τον Τζον Λίπσκι, αναπληρωτή διευθυντή του ΔΝΤ.

Μια πιθανή συνάντηση του κ. Σαμαρά μπορεί να είναι με τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζον Κέρι, ενώ μια πολύ θετική εξέλιξη για τον πρόεδρο της Ν. Δ. θα ήταν μια ενδεχόμενη κατ' ιδίαν επαφή με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Μια συνάντηση με τον Μπάιντεν θα ήταν ιδανική για τον κ. Σαμαρά, καθώς ο αντιπρόεδρος, για πολλά χρόνια διατηρεί στενούς δεσμούς με την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Σε αυτόν ανέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα να είναι επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας για την ελληνοαμερικανική κοινότητα, για τις εκλογές του 2012.

Για όσους γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο της επίσκεψης μια καλή ημερομηνία για την επίσκεψη του κ. Σαμαρά θα ήταν προς το τέλος του μήνα. Και αυτό διότι, η τελευταία συνεδρίαση του Κογκρέσου (αυτές τις ημέρες συζητά το θέμα της αύξησης του ορίου του αμερικανικού χρέους) θα γίνει στις 28 Ιουλίου και άρα μέχρι τότε θα μπορέσει να συναντήσει με μεγαλύτερη άνεση πολιτικούς παράγοντες, πριν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Όλα όμως εξαρτώνται από τις διαπραγματεύσεις που είναι σε πλήρη εξέλιξη, από το γραφείο του προέδρου της Ν. Δ.

Με «όπλο» ένα άρθρο

Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά επικρατεί απόλυτη ικανοποίηση, καθώς μετά από ένα γύρο αρνητικών δημοσιευμάτων σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ, μια εφημερίδα μεγάλου κύρους, η Wall Street Journal, σε χθεσινό κύριο άρθρο της εκθείασε τη στάση και τις προτάσεις του πρόεδρου της Ν. Δ.

«Επιτέλους μιας πρόταση υπέρ της ανάπτυξης στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου της Wall Street Journal, εφημερίδας του διεθνούς οικονομικού κατεστημένου, που εγκρίνει τις θέσεις του κ. Σαμαρά.

Η ηγετική ομάδα της Ν. Δ. θεωρεί ότι δικαιώνεται ο κ. Σαμαράς και προτάσσει με ένταση το άρθρο, στο οποίο σημειώνεται μεταξύ των άλλων: «Όλοι, εκτός Βρυξελλών και ΔΝΤ, φαίνεται, ότι γνωρίζουν πως ο κ. Σαμαράς έχει δίκιο. Ωστόσο, παρότι καταψήφισε την νέα φοροεπιδρομή της κυβέρνησης την προηγούμενη εβδομάδα, το μόνο που εισέπραξε, ήταν τον χλευασμό των αρχιτεκτόνων της διάσωσης της Ελλάδος. Παρόλα αυτά, θα μπορούσε να του δοθεί η ευκαιρία να εφαρμόσει τον σκεπτικισμό του για τις παρούσες πολιτικές επί του πρακτέου, κάτι που ακούγεται καλό…Οι προτάσεις του κ. Σαμαρά προσφέρουν, τουλάχιστον, την προοπτική να υπάρξει και πάλι ανάπτυξη στην Ελλάδα».

Το δημοσίευμα της Wall Steet Journal, αλλά και ένα ακόμα που θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες από τους New York Times, θεωρείται ότι συμβάλλει στην καλλιέργεια μιας θετικής εικόνας για τον κ. Σαμαρά στις ΗΠΑ. Έτσι, δεν αποκλείεται κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ να παραχωρήσει και συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό.

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=409832

Σχόλια