Μόσχα (εγ)καλεί Τίρανα. "Οι απόψεις περί Μεγάλης Αλβανίας αποτελούν μεσαιωνική λογική και θα πρέπει να λάβουν την κατάλληλη απάντηση."



Την έντονη διαμαρτυρία της εξέφρασε η Μόσχα με επιστολή προς τα "επίσημα" Τίρανα. Αφορμή οι δηλώσεις περί "Μεγάλης Αλβανίας" του Azgan Haklaj, στελέχους και πρώην βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας. Ο Haklaj, ο οποίος είναι και μέλος και του εθνικού Συμβουλίου του ΔΚ, στις 13-14 Μαΐου κατά τη παρουσία του σε εκδήλωση στο Πρέσεβο (πόλη Αλβανόφωνων εκτός συνόρων του Κοσσυφοπεδίου), μίλησε ανοιχτά για το ενδεχόμενο μιας "Μεγάλης Αλβανίας".

Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι απόψεις του Haklaj, για την ένωση των κατοικούμενων από Αλβανούς περιοχών σε ένα ενιαίο κράτος, θέτουν σε κίνδυνο την σταθερότητα των Βαλκανίων και μπορούν να οδηγήσουν σε εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες. Ο εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπ. Εξ. Alexander Lukashevich κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στις 20 Μαΐου, δήλωσε μεταξύ των άλλων: ...

«τελευταία βλέπουμε αύξηση της συχνότητας των δηλώσεων από μερικούς πολιτικούς από την Αλβανία, και κυρίως από μια σειρά ηγετών αλβανικής καταγωγής στην πΓΔΜ και το Κοσσυφοπέδιο, που επιδιώκουν την ενοποίηση των εδαφών που κατοικούνται από Αλβανούς σε ένα ενιαίο κράτος.

Ειδικότερα, ο Azgan Haklaj, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, έχει εκφράσει δημοσίως τέτοιες απόψεις στη Σερβία καθώς και ο Albin Kurti, ηγέτης του ριζοσπαστικού κινήματος «Αυτοδιάθεση» του Κοσσυφοπεδίου, τι οποίες τις έχει εκφέρει στα Σκόπια», - δήλωσε ο Lukashevich. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «οι εθνικιστικές ιδέες της δημιουργίας μιας "Μεγάλης Αλβανίας", έρχονται σε αντίθεση προς τις διεθνείς προσπάθειες στα Δυτικά Βαλκάνια, που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή και ως εκ τούτου θα πρέπει να λάβουν την κατάλληλη απάντηση από τη διεθνή κοινότητα.

Τέτοιοι ισχυρισμοί, οι οποίοι βασίζονται σε μεσαιωνική λογική, μπορούν να οδηγήσουν σε εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες»- κατέληξε στην απάντησή του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, αναφορικά με το θέμα.
  Βορειοηπειρωτικά.

http://www.epirus-ellas.gr/2011/07/blog-post_5114.html 

Σχόλια