Στο ΑΣΕΠ οι προσλήψεις ανέργων και όχι σε αμαρτωλές ΜΚΟ!

ΖΗΤΟΥΝ ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ & Κ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ:
  • Αφορά 55 χιλιάδες του προγράμματος «Κοινωφελούς εργασίας»
Nα ανατεθεί στο ΑΣΕΠ η επιλογή των ανέργων για το πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας», έτσι ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η αξιοκρατία στη διαδικασία των προσλήψεων από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) ζητούν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργο Κουτρουμάνη, ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδος του κόμματος, βουλευτής Ιωαννίνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας.

Στην ερώτησή τους επισημαίνουν ότι η μέχρι σήμερα δράση πολλών ΜΚΟ, στη χώρα μας, δεν εγγυάται, δυστυχώς, τη διαφανή και αξιοκρατική διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων, όπως αποδεικνύεται και από τις αποκαλύψεις της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του Υπουργείου Εξωτερικών.
Η ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας έχει ως εξής:
«Εύλογα και κρίσιμα ερωτηματικά για τον τρόπο διαχείρισης και τα αξιοκρατικά κριτήρια με τα οποία γίνεται η επιλογή των ωφελουμένων του προγράμματος «Κοινωφελούς Εργασίας» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ, προκύπτουν από πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Αναμφίβολα, η ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας είναι αδήριτη. Η ανεργία στη χώρα έχει εμφανίσει αλματώδη αύξηση εξαιτίας της ύφεσης και της παντελούς έλλειψης αναπτυξιακών μέτρων, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Ήδη, τον Απρίλιο οι άνεργοι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ανήλθαν στους 786.459 (15,8%), έναντι 596,979 (11,9%) που ήταν τον Απρίλιο του 2010.
Κάθε, λοιπόν, δράση και ευκαιρία που είναι διαθέσιμη για τους άνεργους δεν μπορεί παρά να είναι ευπρόσδεκτη.
Ωστόσο, οι διαδικασίες που προβλέπονται για την απασχόληση ανέργων συμπολιτών μας, στα μόλις πεντάμηνης διάρκειας προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» περιέχουν ασάφειες και δεν εξασφαλίζουν την ισότητα πρόσβασης των ανέργων.
Η πρόβλεψη για υλοποίηση του προγράμματος απαραιτήτως με τη συνεργασία φορέων Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, ως φορέων απασχόλησης, δημιουργεί έντονο προβληματισμό. Και αυτό, διότι η μέχρι σήμερα δράση πολλών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), στη χώρα μας, δεν εγγυάται, δυστυχώς, τη διαφανή και αξιοκρατική διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων, όπως αποδεικνύεται και από τις αποκαλύψεις για τη διαχείριση κονδυλίων της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο πάγωσε 195 προγράμματα με ΜΚΟ μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχός τους.
Τα παραπάνω καθιστούν απολύτως απαραίτητο, η τελική επιλογή των ωφελουμένων να γίνεται με αυστηρά κριτήρια που να πιστοποιούνται από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ)».
Κατόπιν τούτων οι βουλευτές της ΝΔ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό:
  1. Με ποιες διαδικασίες θα διασφαλιστεί η διαφάνεια και η αξιοκρατία των προσλήψεων των ανέργων στο πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας»;
  2. Θα ανατεθεί στο ΑΣΕΠ η επιλογή των ωφελουμένων του προγράμματος «κοινωφελούς εργασίας» ;
  3. Με ποιες διαδικασίες θα βεβαιώνεται η αξιοπιστία των μη κερδοσκοπικών οργανισμών (ΜΚΟ) που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας»;

Σχόλια