Αυτό το χρέος ποιος θα το πάρει;

Λίγες μέρες πριν την συνάντηση του Eurogroup η ζώνη του ευρώ αναζητεί φόρμουλα μετακύλισης του ελληνικού χρέους μέσα σε ένα κλίμα απροθυμίας από πλευράς ιδιωτών επενδυτών. Για παιγνίδι με τη φωτιά κάνει λόγο, ο Τρισέ.

Εντείνονται οι ζυμώσεις στη ευρωζώνη για την εξεύρεση κατάλληλου μοντέλου για την μετακύλιση του ελληνικού χρέους που δεν θα προκαλούσε πιστωτικό επεισόδιο.
Σε αυτό το πλαίσιο έγινε χθες το βράδυ στο Βερολίνο συνάντηση γνωριμίας μεταξύ του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του νέου Γάλλου ομόλογό του Φρανσουά Μπαρουάν.
Η ατζέντα ήταν ανοιχτή και περιελάμβανε όλα τα θέματα που απασχολούν την ευρωζώνη, ανέφερε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, εν όψει μάλιστα του επόμενου Eurogroup της Δευτέρας. Στο επίκεντρο ήταν οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Η συνάντηση ήταν κλειστή και δεν έγιναν ανακοινώσεις, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες τους δύο υπουργούς ανησυχεί το γεγονός ότι σημειώνεται ελάχιστη προθυμία εκ μέρους των ιδιωτών να συμμετάσχουν σε αυτό το νέο πακέτο σωτηρίας.
Σύγκλιση απόψεων;
Στη Ρώμη τώρα ολοκληρώθηκε χθες άλλη μια συνάντηση εκπροσώπων τραπεζών, ασφαλιστικών οργανισμών και  επενδυτών την οποία συγκάλεσε το  Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο, ο επικεφαλής του οποίου Σαρλ Νταλάρα έχει αναλάβει χρέη συντονιστή για το νέο πακέτο διάσωσης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση παραβρίσκονταν και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, κ. Χριστοδούλου.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ινστιτούτου, "έγινε σε βάθος συζήτηση όλων των προτάσεων για τη μετακύλιση του ελληνικού χρέους σε μια προσπάθεια να βρούμε τους καλύτερους όρους και προϋποθέσεις επιμήκυνσης μέσω roll over του ελληνικού χρέους".
Ιταλική πηγή ανέφερε ότι οι συζητήσεις εστιάστηκαν κυρίως στο γαλλικό και γερμανικό μοντέλο, που επανέφερε στο τραπέζι η γερμανική πλευρά για ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων, μοντέλο που είχε αρχικά απορριφθεί. Υπάρχει η αίσθηση ότι σχηματίζεται κάποια σύγκλιση απόψεων με την πρόταση να δημιουργηθεί μηχανισμός που θα μπορούσε να αντισταθμίσει τυχόν κήρυξη της Ελλάδας σε επιλεκτική χρεοκοπία, όπως έχει απειλήσει ο οίκος αξιολόγησης Standards & Poors.
Όλες αυτές οι προτάσεις πάντως θα συζητηθούν στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Άγνωστο παραμένει αν θα υπάρξει και ανακοινώσιμη απόφαση. Πάντως ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν άφησε να εννοηθεί ότι μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο υπάρχει πολύ χρόνος για ζυμώσεις.
 «Παιγνίδι με τη φωτιά»
  
Την ίδια ώρα στη Φραγκφούρτη ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν ΚΛοντ Τρισέ ήρθε σε ευθεία κόντρα με τους πολιτικούς.
Σε συνέντευξη τύπου επανέλαβε την πάγια θέση της Τράπεζάς του ότι η διάσωση της Ελλάδας είναι υπόθεση των κυβερνήσεων της Αθήνας και των υπολοίπων ευρωπαϊκών πρωτευουσών και μόνο.
Η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών ισοδυναμεί με παιγνίδι με τη φωτιά, που απορρίπτουν ολοκληρωτικά οι θεματοφύλακες της σταθερότητα του ευρώ. Θεωρούν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να θεωρηθεί από τους οίκους πιστοληπτικής ικανότητας ως ένδειξη χρεοκοπίας ή επιλεκτικής χρεοκοπίας της χώρας. «Λέμε όχι σε τυχόν χρεοκοπία, αλλά δεν είμαστε εμείς αυτοί που αποφασίζουν. Τελεία», είπε χαρακτηριστικά.  
Handelsblatt/dpa/afpΕιρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. Σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15219499,00.html

Σχόλια