F.T: «Ίσως οι Έλληνες βουλευτές πρέπει να πουν όχι» στο Μεσοπρόθεσμο»

Λονδίνο
Σκληρή κριτική στη στρατηγική της τρόικας για την ελληνική οικονομία και ειδικά στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ασκεί ο γνωστός αρθρογράφος των Financial Times Βόλφγκανγκ Μύνχαου, σε άρθρο με τίτλο «Ίσως οι Έλληνες βουλευτές πρέπει να πουν όχι» στο Μεσοπρόθεσμο».
Ο κ. Μύνχαου, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι ενώ η λιτότητα ήταν απαραίτητη στην αρχή του Μνημονίου, τώρα πρέπει να δοθεί έμφαση στη στροφή προς την ανάπτυξη. Μάλιστα, ο αρθρογράφος των FT αναφέρεται και στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δύσκολα μπορεί να αντικρούσει κανείς τη θέση του κ. Σαμαρά με οικονομικά επιχειρήματα».
Αναλυτικά το άρθρο που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Δευτέρας έχει ως εξής:
«Στη Βουλή της Ελλάδας αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα η πιο σημαντική κοινοβουλευτική συζήτηση της σύγχρονης ιστορίας της χώρας. Εάν η πλειοψηφία εγκρίνει τα μέτρα λιτότητας κατά την ψηφοφορία της Τρίτης, όλα είναι καλά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεχίσουν να παρέχουν πίστωση. Εάν όχι, τότε η Ελλάδα ενδέχεται να χρεοκοπήσει μέσα σε διάστημα λίγων ημερών.Πώς θα πρέπει να ψηφίσουν οι Έλληνες βουλευτές;
Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα θα έλεγα: Αδιαμφισβήτητα "Ναι". Η χώρα έχει μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα. Η λιτότητα που επιβάλλεται από την Ε. Ε. και το ΔΝΤ είναι ήπια συγκριτικά με τη λιτότητα που θα απαιτούνταν εάν η χώρα αντιμετώπιζε πραγματικό κίνδυνο αποκλεισμού από κάθε ξένο δανεισμό. Μία ανεξέλεγκτη χρεοκοπία θα αποσταθεροποιούσε το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα και θα ανάγκαζε την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ.
Τα επιχειρήματα αυτά, ωστόσο, είναι ευάλωτα σε οποιαδήποτε αλλαγή των περιστάσεων. Μία τέτοια αλλαγή πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν οι εκπρόσωποι της Ε. Ε. και του ΔΝΤ επέβαλαν νέα μέτρα λιτότητας. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν μείωση του αφορολόγητου εισοδήματος και έκτακτη εισφορά για τους αυτοαπασχολούμενους. Η απόφαση αυτή πυροδότησε οργισμένες διαδηλώσεις στην Αθήνα. Θεωρώ ότι αποτελεί πολιτική πρόκληση και πράξη οικονομικού βανδαλισμού. Θα εκτροχιάσει όλη τη διαδικασία αντιμετώπισης της κρίσης.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή. Και, ναι, η ελληνική κυβέρνηση πισωγύρισε λίγο με το προηγούμενο πρόγραμμα, ώστε να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης την προηγούμενη εβδομάδα. Στόχος των τελευταίων μέτρων ήταν να καλύψουν αυτό το κενό. Είναι, όμως, σφάλμα να στερηθεί η Ελλάδα όλα τα διαθέσιμα μέσα για πολιτικούς χειρισμούς.

Πολιτικά, το νέο πρόγραμμα λιτότητας έχει ήδη επιπτώσεις. Ενδυναμώνει τη θέση του Αντώνη Σαμαρά, του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος διαφωνεί. Ηγέτες της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς τού άσκησαν πιέσεις την προηγούμενη εβδομάδα. Εκείνος αντιστάθηκε. Το επιχείρημά του είναι ότι η λιτότητα πνίγει την οικονομία και πως η Ελλάδα χρειάζεται τώρα μία ώθηση για να βρεθεί και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης.

Ενδυναμώνοντας άθελά της τη θέση του κ. Σαμάρα, η ΕΕ καταστρέφει τις όποιες πιθανότητες εθνικής ενότητας που τόσο απεγνωσμένα ζητούσε. Αυτό το πρόγραμμα, άλλωστε, θα κρατήσει αρκετά χρόνια. Ο κ. Σαμαράς έχει αρκετές πιθανότητες επιτυχίας εάν πέσει η τωρινή κυβέρνηση. Ήδη προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Εάν εκλεγεί, θα ζητήσει από την Ε. Ε. την επαναδιαπραγμάτευση του δανείου. Η ΕΕ και το ΔΝΤ ενδεχομένως να αρνηθούν. Σε αυτό το σημείο, όλη η στρατηγική μπορεί να διαλυθεί.

Δύσκολα μπορεί να αντικρούσει κανείς τη θέση του κ. Σαμαρά με οικονομικά επιχειρήματα. Είναι σαφές πως η λιτότητα ήταν απαραίτητη στην αρχή του προγράμματος, αλλά τώρα πρέπει να δοθεί έμφαση στη στροφή προς την ανάπτυξη, την οποία η Ελλάδα χρειάζεται βάσει όλων των σεναρίων χρεοκοπίας ή μη, εξόδου από το ευρώ ή μη. Η ΕΕ σπατάλησε εβδομάδες στη χαζή συζήτηση για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, αντί να επικεντρωθεί σε θέματα που έχουν πραγματικά σημασία.

Το πρόβλημα είναι πως όλη η διαδικασία παραμένει ευάλωτη στις διαθέσεις του εκλογικού σώματος των πιστωτριών χωρών.»» Η πρώτη προτεραιότητα των πολιτικών στη Γερμανία, στην Ολλανδία και στη Φινλανδία ήταν να μειωθεί το κόστος του προγράμματος όσο το δυνατόν περισσότερο. Προχώρησαν μάλιστα τόσο ώστε να συνυπολογίσουν αβέβαια έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις της Ελλάδας στο εσωτερικό σκέλος του νέου πακέτου στήριξης, αντί να προοριστούν στη μείωση του χρέους.

Κατά συνέπεια, βάσει του νέου πακέτου που πιθανότατα θα συμφωνηθεί, κάθε απομάκρυνση από τον στόχο των ιδιωτικοποιήσεων θα αποτελεί κενό χρηματοδότησης. Οι πιστώτριες χώρες σε αυτήν την περίπτωση πιθανότατα θα ζητήσουν νέα μέτρα λιτότητας για να καλυφθεί το κενό. Αυτή η στρατηγική είναι οικονομικά επικίνδυνη και πολιτικά ανεύθυνη.»» Εύλογα οι Έλληνες είναι επιφυλακτικοί με τη λιτότητα. Θα μπορούσαν να την αποδεχτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, εάν έβλεπαν πιθανότητες επιτυχίας. Οι οικονομικοί αξιωματούχοι της ΕΕ και οι πολιτικοί τους ηγέτες ιδεολογικά στρέφονται στην πλευρά της προσφοράς.

Την πρώτη φορά, έκριναν λάθος τις επιπτώσεις του προγράμματος λιτότητας στην ανάπτυξη. Το κάνουν και τώρα. Θα το κάνουν και στο μέλλον. Και αυτό καταστρέφει τις πιθανότητες επιτυχίας για τους Έλληνες. Το γεγονός ότι το νέο πρόγραμμα στήριξης γίνεται με μισή καρδιά αλλά και ο δογματισμός είναι οι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και τους πιο λογικούς Έλληνες βουλευτές να ψηφίσουν "όχι" στην αυριανή ψηφοφορία. Το πρόγραμμα, ως έχει, δύσκολα μπορεί να δικαιολογηθεί οικονομικά και ηθικά. Ο μόνος λόγος για να ψηφίσει κανείς "ναι"» θα ήταν να αναβληθεί η χρεοκοπία μέχρις ότου ο δημόσιος τομέας πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο, όμως, δεν πρόκειται να συμβεί πριν από το 2012.

Η στρατηγική της ΕΕ ουσιαστικά συρρικνώνει τις επιλογές των Ελλήνων στο πότε θα χρεοκοπήσουν: τον επόμενο μήνα ή τον επόμενο χρόνο. Η ελληνική κυβέρνηση έχει μικρή πλειοψηφία και ασκεί σθεναρές πιέσεις στους βουλευτές της να ψηφίσουν υπέρ του προγράμματος. Η κυβέρνηση μπορεί τελικά να επικρατήσει. Εάν τα καταφέρει, θα είναι λόγω των πολιτικών πιέσεων οι οποίες θα έχουν ασκηθεί και όχι λόγω της ισχύος των επιχειρημάτων, που δεν είναι πλέον ξεκάθαρα. Οι Έλληνες βουλευτές θα πρέπει να ζητήσουν περισσότερες διευκρινίσεις και από τις δύο πλευρές.

Το πρόβλημα με τη θέση του κ. Σαμαρά είναι πως η ψήφος κατά του προγράμματος λιτότητας θα πυροδοτήσει περισσότερη λιτότητα πολύ βραχυπρόθεσμα. Ο κ. Σαμάρας πρέπει να εξηγήσει πώς θα μπορέσει η Ελλάδα να χρηματοδοτηθεί χωρίς διαθέσιμο εξωτερικό δανεισμό. Ποια είναι η στρατηγική του; Το στρατόπεδο του "Ναι", παράλληλα, θα πρέπει να εξηγήσει γιατί η λιτότητα θα επιφέρει αυτήν τη φορά αποτελέσματα όταν στο παρελθόν απέτυχε. Οι έλληνες βουλευτές καλούνται να επιλέξουν μεταξύ ενός ψέματος και μιας καταστροφής. Δεδομένων των όσων διακυβεύονται, η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν θα έπρεπε να είχαν βάλει την Ελλάδα σε αυτή τη θέση.» 
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=408338&h1=true

Σχόλια

  1. b)
    Ακόμη και ο Έλληνας Διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας έχει εξαπολύσει επίθεση ενάντια στα τελευταία μέτρα λιτότητας που η σοσιαλιστική κυβέρνηση θέτει εν όψει της κρίσιμης κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας αυτή την εβδομάδα για ένα τετραετές πακέτο λιτότητας ΄΄ Financial Times 26 Ιούνη του 2011.΄΄
    Ο Γεώργιος Προβόπουλος προειδοποίησε ότι η πίεση για τον Έλληνα φορολογούμενο έχει φτάσει στα όριά της με την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας των πρόσθετων μέτρων 5.6 δισεκατομμυρίων ΕΥΡΩ για να καλύψει ένα μεγάλο κενό στο 28 δισ. ΕΥΡΩ πρόγραμμα περικοπών των δαπανών .
    Τα μέτρα λιτότητας απομυζούν την οικονομία και από την τελευταία της ρευστότητας και συντρίβουν και εκείνες οι επιχειρήσεις που εξακολουθούν να είναι φερέγγυες.
    Ο Dr. Andrew Lilico ( Director of Europe Economics ) , επισημαίνει ότι :
    - Η ελληνική προσφορά χρήματος έχει μειωθεί περίπου κατά 10 τοις εκατό το χρόνο.
    - Το νέο ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ πακέτο λιτότητας έρχεται να προστεσεί περικοπές που οδήγησαν σε συρρίκνωση της οικονομίας και την αύξηση του βουνού του χρέους της χώρας.
    - Το Χρέος στην Ελλάδα προβλέπεται να αυξηθεί στο 170% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.
    ( ΑΠΟ 150% ΠΟΥ ΑΥΤΟ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ )
    Στην 48ωρη γενική απεργία που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, αύριο και την Τετάρτη κατά των ιδιωτικοποιήσεων και της λιτότητας , οι διαδηλωτές έξω από το κοινοβούλιο στην πλατεία Συντάγματος, έχουν δηλώσει ότι θα μπλοκάρουν την είσοδο του κτιρίου στους βουλευτές και συνεπώς και την ψηφοφορία σχετικά με τα μέτρα λιτότητας.
    Στο κοινοβούλιο άρχισαν από σήμερα ήδη να συζητούν τα νέα σχέδια λιτότητας.
    Εάν η Ελλάδα δεν περάσει το πακέτο, δεν θα λάβει και μια δόση € 12 δισεκατομμύρια των δανείων από το διεθνές σχέδιο διάσωσης της, ώστε να κάνει τις πληρωμές στις τράπεζες στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Γαλλία , εξαναγκαζόμενη σε μια ΑΤΑΚΤΗ προεπιλογή.
    ( Μια σύσταση από το γερμανούς οικονομολόγους να εισαχθει ένας μηχανισμός αφερεγγυότητας για την ευρωζώνη το φθινόπωρο του 2010 θάφτηκε από τη γερμανική κυβέρνηση. )
    Η απειλή της « ΜΗ ΟΜΑΛΗΣ ΠΡΟΕΠΙΛΟΓΗΣ » και η οικονομική καταστροφή χρησιμοποιείται από τις τράπεζες της ευρωζώνης και τους ευρωπαίους αξιωματούχους ως πίεση προς τους Έλληνες δια να δεχτούν τη μεταφορά του πλούτου προς τις τράπεζες και να ενδώσουν στις επιθυμίες τους για την απώλεια της ανεξαρτησία τους.
    Μια ΑΤΑΚΤΗ ΠΡΟΕΠΙΛΟΓΗ, ωστόσο, θα ανοίξει το δρόμο για την ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας στην Ελλάδα εκτός ευρωζώνης. ( ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ Η ΟΜΑΛΗ ΠΡΟΕΠΙΛΟΓΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ 2014 ΘΑ ΒΡΕΙ σχεδόν τους ΜΙΣΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ και την ΑΝΕΧΕΙΑ , ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ , καλά μην το χαλάμε τώρα )
    Παπανδρέου αντιμετωπίζει μια εξέγερση από τους βουλευτές του ΚΑΘΟΤΙ οι διαμαρτυρίες από τον ελληνικό λαό συνεχίζουν να ασκούν πίεση στους βουλευτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. c)
    Ακόμα και ο υπέρ - bankster ( Banker + gangster = bankster ) George Soros - ο οποίος πραγματοποιεί τακτικές ιδιωτικές συναντήσεις με τον Παπανδρέου και ο οποίος κάλεσε τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και να συνεχίσουν να λεηλατούν τους φορολογούμενους για να σώσει τις τράπεζες σε ένα άρθρο των Financial Times ,
    ( τον περασμένο Δεκέμβριο από τον HEIL GAP (or mind the GAP) στο Ο Τζόρζ Σόρος μέσω του ΔΝΤ θέλει τα λεφτά των Ευρωπαίων
    http://www.greekmoney.gr/index.php/permalink/49581.html )
    αναγκάστηκε να παραδεχθεί σε συζήτηση χθες στη Βιέννη ότι η κατάρρευση του νομίσματος του ευρώ είναι πιθανή.
    Η ευρώ- κατάρρευση θα σημάνει το τέλος της οικονομικής αυτοκρατορίας των bankster και τις φιλοδοξίες της ευρωζώνης ώστε να λεηλατήσουν τα περιουσιακά στοιχεία και τους φόρους των 400 εκατομμυρίων ατόμων με το πρόσχημα του ότι θα πρέπει να πληρώσουν τα χρέη των κυβερνήσεων και των τραπεζών που είναι πραγματικά υπο πτώχευση .
    Η συζήτηση για την «φιλελεύθερη δημοκρατία» εδόθη από Σόρος φιλοξενήθηκε δε από την Der Standard της οποίας συντάκτης είναι ο Oscar Bronner. συμμετέχων στην σύνοδο της Bilderberg: στην Vouliagmeni, Greece, 14-17 May 2009
    Η Der Standard και το μέλος της Bilderberg αυστριακός καγκελάριος Werner FAYMANN έμμεσα προσπαθεί να ενισχύσει τη δημοτικότητα της άκρας εξτρεμιστικής Χριστιανικής δεξιάς «Strache με την παρουσίαση του ως τον επικεφαλή των μέτρων της ΑΝΤΙ- ΕΕ και του κινήματος κατά της ευρωζώνης.
    Πάντως , εδω θα παρακαλούσα τους φίλους του HEIL GAP να κάνουν ένα μικρό διάλειμμα και να ακούσουν τον Christopher Booker στις 19:00 BST 25 Ιουνίου 2011
    « Πολύ περισσότερο από ό, τι οι περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν, εμείς στη Βρετανία πλησιάζουμε σε ένα οικονομικό άβυσσο σχεδόν τόσο μεγάλο όσο αυτό στην Ελλάδα. Την περασμένη εβδομάδα, το έλλειμμα στις ετήσιες δαπάνες της κυβέρνησης μας διευρύνθηκε ακόμη μια φορά, με £ 143 000 000 000, πράγμα που σημαίνει ότι οφείλουμε να δανειστεί περίπου £ 3.000.000.000 την εβδομάδα. Αυτό ισοδυναμεί με £ 5.700 το χρόνο για κάθε νοικοκυριό. Στο BBC σήμερα μας λένε ότι μέχρι το τέλος του έτους, το δημόσιο χρέος μας θα έχουν εκτοξευθεί στα ύψη σε £ 1.000.000 εκατομμύρια, έχοντας διπλασιαστεί σε έξι χρόνια; Ξεχάστε τις παλιές κακίες για την πτώχευση στην Ελλάδα.»
    « Εδώ στη Βρετανία, εμείς δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα. "
    Εάν δεν σας κούρασα ίσως θα μου επιτρέπατε να αναφερθώ και στο πλέον φανερό παγκόσμιο μυστικό ή όπως λέει και ο HEIL GAP « Υπάρχει πάντα ένας προδότης σε κάθε χώρα ».
    « Πώς κρίση του χρέους στην Ελλάδα επηρεάζει Αμερική » U. S. News από τον Matthew Bandyk
    Η κρίση ξεκίνησε λίγο μετά τις εκλογές το προ-περασμένο φθινόπωρο από τη νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Παπανδρέου. Οι κρατικοί υπάλληλοι που αποκάλυψαν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ελλάδα ήταν κατά το 14 τοις εκατό του ΑΕΠ - σχεδόν διπλάσιο από αυτό που η επίσημη ελληνική κυβέρνηση είχε εγγράψει σε στατιστικά στοιχεία που αναφέρθηκαν. Δύο μήνες αργότερα, η Moodys υποβάθμισε το χρέος στην Ελλάδα σε A2, αυξάνοντας την πιθανότητα αθέτησης Ελλάδα για το χρέος του.

    Αλλά δεν είναι εγγυημένο ότι η διάσωση Ελλάδα θα επεκταθεί και στη ζώνη του ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. d)
    Ο οικονομολόγος Hanke ανησυχεί ότι ακόμα και με ένα σχέδιο διάσωσης, οι πλούσιοι Έλληνες και οι ξένοι επενδυτές δεν θα σταματήσουν να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες, από τις οποία έχουν ήδη αποχωρήσει δισεκατομμύρια ευρώ.( ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΝΝΟΕΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΛΠΑΚΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ) Για να ανακτηθεί το υπόλοιπο της στήριξης της Ευρώπης για ένα σχέδιο διάσωσης, η Ελλάδα έπρεπε να υποσχεθεί να συμπληρώσει τον προϋπολογισμό της με περισσότερα φορολογικά έσοδα. Αλλά παραδόξως, οι φόροι αυτοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμα περισσότερους ανθρώπους ώστε να εγκαταλείψουν το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, λέει ο Hanke. "Στην πραγματικότητα, με τα τρεξίματα στις τράπεζες ΓΙΑ ΑΝΑΛΗΨΗ των καταθέσεων , που επί τόσο καιρό συμβαίνουν ( που είσαι βρε χοντρέ με τα τανκς σου ) στην χώρα και που συνδέονται με τις εκροές κεφαλαίων στο εξωτερικό « ΕΧΕΤΕ ΗΔΗ μια κατάρρευση των πιστώσεων στην Ελλάδα», " όπως μας λέει.

    From HEIL GAP ( or mind the GAP ) για όσους πιστεύουν ακόμα ότι οι δημοκρατίες έχουν το δικαίωμα για την προστασία της κοινωνικής τους οργάνωσης, και ότι «χρειαζόμαστε ένα εθνικό κράτος από Έλληνες για Έλληνες , αλλά επίσης και ότι η έξυπνη ( μάλλον ηλίθια) παγκοσμιοποίηση δεν είναι, κατ 'ανάγκη το ανώτατο όριο της ΕΛΛΑΔΑΡΑΣ ΜΑΣ ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.