Η μεθόδευση του ξεπουλήματος και τα ψευτοδιλήμματα...

Διαβάστε τι είπε σήμερα σε ομιλία του στο Βερολίνο, ο Lorenzo Bini Smaghi, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Δεν το είπε κάποιος κάποιος τυχαίος ...
Δείτε πως μεθοδεύουν το ξεπούλημα, θέτοντας ψευτοδιλήμματα...
Δηλαδή ή ξεπούλημα ή σκληρή λιτότητα και περικοπές του "θανάτου".
Διαβάστε το σχετικό απόσπασμα:


Για να αναφέρω το παράδειγμα της Ελλάδα: έχει ακαθάριστο χρέος της τάξης των 330 δις € και εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία αξίας έως και € 300 δις.... έτσι η χώρα είναι φερέγγυα, στο βαθμό που είναι πρόθυμη να πωλήσει ορισμένα από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία. Το ίδιο συμπέρασμα θα μπορούσε να επιτευχθεί με την εξέταση των μέτρων που απαιτούνται για την επίτευξη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού... που σε μεγάλο βαθμό αποτελεί αντιστροφή των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, στον τομέα των αυξήσεων των μισθών του δημοσίου, αυξήσεων των δαπανών και έγκριση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα φέρουν την Ελλάδα στα ίδια επίπεδα με τις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ. Ακριβώς για να δώσω ένα παράδειγμα, αν κατά τα τελευταία 10 χρόνια, οι μισθοί του δημόσιου τομέα είχαν αυξηθεί με τον ίδιο ρυθμό όπως ο πληθωρισμός και η απασχόληση στο δημόσιο δεν είχε αυξηθεί, το 2010 το έλλειμμα του ελληνικού προϋπολογισμού ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα ήταν περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο και το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ περίπου 30% χαμηλότερο.
Το βασικό ερώτημα είναι εάν η ελληνική κυβέρνηση και ο Ελληνικός λαός είναι πρόθυμοι να εφαρμόσουν τα μέτρα αυτά. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εναλλακτικό σενάριο, που είναι χρεοκοπία ή αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.
Μια ορθολογική ανάλυση που συνέκρινε την οικονομική, χρηματοπιστωτική, κοινωνική και πολιτικό κόστος της εφαρμογής των απαραίτητων προσαρμογών, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικοποίησης, και το κόστος μιας χρεοκοπίας / αναδιάρθρωσης θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο πρώτο κόστος είναι μικρότερο. Ένας ορθολογιστής συνεπώς θα επιλέξει την προσαρμογή και, στη βάση αυτή, η Ελλάδα θα πρέπει να θεωρούνται φερέγγυα και θα πρέπει να κληθεί να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Σχόλια