Απίστευτη απάτη: Έχουν συμφωνήσει από πριν, τα μέτρα που δήθεν συζητούν

Σήμερα στις 2 το μεσημέρι συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο για να λάβει έγκριση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αν και όπως φάνηκε και από την έκθεση-σοκ της Τρόικας για την Ελλάδα, μαζεύονται για να συζητήσουν τα μέτρα που... ήδη έχουν συμφωνήσει. Η έκθεση κατέδειξε με απόλυτη σαφήνεια ότι τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου έχουν ήδη τη σύμφωνη γνώμη και τη δέσμευση της κυβέρνησης.
Την Τετάρτη, οχτώ δραματικές ώρες διήρκησε το Πολιτικό Συμβούλιο  του ΠΑΣΟΚ, ξεκινώντας στις εφτά και μισή το απόγευμα και τελειώνοντας στις τρεισήμισι το πρωί. Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου αφού εξήγησε  την κατάσταση και την επιμονή  της κυβέρνησης στους αρχικούς της  στόχους, άκουσε τα μέλη του κομματικού οργάνου ένα προς ένα, κρατώντας επιμελώς σημειώσεις.

Η συζήτηση ξεκίνησε σχετικά ήρεμα με την  πρωτολογία του πρωθυπουργού, όμως τα αίματα «άναψαν» όταν το λόγο πήρε ο κ. Γιώργος Παναγιωτακόπουλος. Ο εμπνευστής της Αριστερής Πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ με το γνωστό πληθωρικό ύφος του άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς τον τελευταίο καιρό σε μια σειρά ζητημάτων. Ο πρωθυπουργός άκουγε χωρίς να μιλά. Αυτό μέχρι που ο κ. Παναγιωτακόπουλος αναφέρθηκε στους «επιτρόπους» - ελεγκτές των υπουργείων, οι οποίοι φέρονται να καταφθάνουν στην Ελλάδα προκειμένου να ελέγξουν και να «μεταφέρουν» τεχνογνωσία στους υπουργούς. Σύμφωνα με τους παριστάμενους ο πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να κρατήσει τον εκνευρισμό του και χτυπώντας δυνατά το χέρι στο τραπέζι διέκοψε τον κ. Παναγιωτακόπουλο: «Ως εδώ Γιώργο!», είπε, «τέρμα τα περί κατοχής, τέρμα τα περί Πινοσέτ!». Και πρόσθεσε λίγο αργότερα: «Δεν θα επιτρέψω να μπει ως εχέγγυο δημόσια περιουσία. Εγώ, το μόνο περιουσιακό στοιχείο που έχω το βάζω υποθήκη. Αν θέλετε να δώσω το σπίτι στο Καστρί, το δίνω!».
Για λίγα δευτερόλεπτα η ατμόσφαιρα στο Πολιτικό Συμβούλιο είχε παγώσει. Δεν μπορούσε κανείς να περιμένει την αιφνίδια αυτή αντίδραση  του πρωθυπουργού. Ο κ. Παναγιωτακόπουλος δεν συνέχισε και μόνο ο κ. Νίκος Αθανασάκης, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Μεγάρου Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει το τεταμένο κλίμα, είπε στο γνωστό ανάλαφρο ύφος του: «Το σπίτι της Σοφίας δεν είναι δικό σου Πρόεδρε…!».
Η κριτική όμως δεν σταμάτησε εκεί. Η κα Τόνια Αντωνίου μίλησε έξω από  το δόντια. Κινήθηκε σε όσα είχε πει  την προηγούμενη ημέρα στον Κοινοβουλευτικό  Τομέα Εργασίας Οικονομικών. Τόνισε πως δεν έχει η κυβέρνηση νομιμοποίηση για το Μεσοπρόθεσμο και ζήτησε εκλογές. Είπε χαρακτηριστικά πως το Μνημόνιο «πέρασε πραξικοπηματικά» και συμπλήρωσε πως οι βουλευτές δεν συμμετέχουν και ότι «η κοινωνία μας βρίζει».
Ο πρόεδρος της νεολαίας ΠΑΣΟΚ κ. Κώστας Πανταζής ανέφερε πως το Μεσοπρόθεσμο θα πρέπει να είναι η στρατηγική της εξόδου από την κρίση, αλλιώς αν μπει πάλι το δίλημμα «μνημόνιο ή χρεοκοπία» δεν θα βγει πουθενά. Επίσης κάλεσε την ηγετική ομάδα να ακούσει  τη φωνή των Αγανακτισμένων και κατέληξε λέγοντας: «Αν η παράταξη δεν έχει δυνάμεις τότε ή σερνόμαστε μέχρι  το 2013 ή πάμε σε εκλογές τώρα».
Ο κ. Γιάννης  Μίχας επέκρινε τις ενδοκυβερνητικές διενέξεις και πρότεινε μικρό κυβερνητικό σχήμα. Επίσης δήλωσε πως δεν είναι σύμφωνος να μειωθούν συντάξεις και μισθοί, όπως επίσης είπε «όχι» στη μείωση του αφορολόγητου. Επιπλέον ζήτησε να μείνουν υπό δημόσιο έλεγχο τα λιμάνια, οι τράπεζες, η ΔΕΗ και τα «νερά».
Ο κ. Σαλαγιάννης ζήτησε εκλογές, απέδωσε ευθύνες στο υπουργικό συμβούλιο και ανακοίνωσε πως θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο. Ο Πάρις Κουκουλόπουλος ζήτησε οι υπουργοί να μην μένουν στα λόγια, αλλά να προχωρούν σε έργα και ανέφερε ως παράδειγμα την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. 

Το χρονοδιάγραμμα των μέτρων
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε χτες στο Πολιτικό Συμβούλιο του  ΠΑΣΟΚ, σήμερα το Μεσοπρόθεσμο εγκρίνεται από το υπουργικό συμβούλιο σε μία γενική δισέλιδη μορφή, ενώ η εξειδίκευση των μέτρων θα έρθει με τους εφαρμοστικούς νόμους.
Το Σχέδιο θα κατατεθεί έως σήμερα το βράδυ, ενώ  σε περίπου 10 μέρες ή 2 εβδομάδες  θα έρθει και ο εφαρμοστικός νόμος  που θα περιλαμβάνει τα βασικά μέτρα για το 2011, τη δημιουργία ταμείου δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις.

http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=127095 

Σχόλια