Η Ελλάδα κινδυνεύει να πεθάνει από το “φάρμακο”


Με μια φράση ο Αντώνης Σαμαράς περιέγραψε το πρόβλημα της Ελλάδας: “Η Ελλάδα κινδυνεύει να πεθάνει από το φάρμακο, παρά από την αρρώστια“. θα την σκοτώσει η θεραπεία από την τρόικα και το ΠΑΣΟΚ.

Αναφερόμενος κατά την διάρκεια της χθεσινής δευτερολογίας του στην Βουλή σε όσα δήλωσε προχθές ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου κ. Reynders σχετικά με την  αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα, είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ:

Επειδή επικαλείστε δηλώσεις ξένων αξιωματούχων, να πάμε και σε μια τελευταία, από τον υπουργό Οικονομικών του Βελγίου. Είπε λοιπόν, προχθές ο κ. Reynders σε ραδιοφωνική του συνέντευξη:


«Θυμηθείτε την κατάρρευση της Αμερικανικής Τράπεζας Lehman Brothers. Εντάξει, είπαν τότε όλοι στην Ευρώπη. Και τι έγινε; Αλλά αυτό πυροδότησε μια κατάρρευση εμπιστοσύνης σε όλο το χρηματοοικονομικό σύστημα διεθνώς…»

Ο Βέλγος υπουργός έδειξε πόσο σημαντικός είναι ο κίνδυνος η Ελλάδα να γίνει για την Ευρωζώνη ό,τι υπήρξε η Lehman Brothers για την Αμερική: Η αφετηρία μιας πολύ ευρύτερης κρίσης.

Μίλησε ακόμα ανοικτά για «φαινόμενο μεταδοτικότητας»: «Αν η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που θα χρεοκοπούσε», είπε, «η προσοχή μετά θα στρέφονταν στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στην Ιταλία, ίσως και στο Βέλγιο, ακόμα και στην Γαλλία…Δεν ξέρουμε που θα σταματούσε η μεταδοτικότητα της κρίσης»…

Και ο Βέλγος υπουργός κατέληξε σε κάτι αληθινά συγκλονιστικό:

«Συμφωνώ απόλυτα με την ανάλυση πολλών Γερμανών: Ότι, πριν απ’ όλα, η Ελλάδα πρέπει να κάνει την προσπάθεια. Αλλά αν εννοούμε προσπάθεια… την «ασφυξία», είναι παράλογο!  Ο στόχος δεν είναι η χώρα να πεθάνει… θεραπευμένη! Αν εξακολουθούμε να ζητάμε η χώρα να αλλάξει μέσα σε δύο χρόνια, δεν θα γίνει ποτέ! Πρέπει να της δώσουμε αρκετό χρόνο να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις…»

Και συμπληρώνει επί πλέον πως, «όταν ζητάμε τόσο υψηλά επιτόκια από την Ελλάδα, αυτό δεν λέγεται Αλληλεγγύη».

Μ’ άλλα λόγια ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών δήλωσε δημόσια, ότι η «θεραπεία» σκοτώνει τον «ασθενή». Ότι πνίγουν την Ελλάδα, προκειμένου να τη… σώσουν! Ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να πεθάνει από το «φάρμακο, παρά από την «αρρώστια».

Αυτά ακριβώς που εμείς λέμε εδώ και ένα χρόνο.

Όπως βλέπετε, οι απόψεις μας δεν είναι τόσο «μοναχικές» στο εξωτερικό…

Εσείς τις πολεμάτε ακόμα εδώ. Άλλοι τις δέχονται στην Ευρώπη.

Και το λένε ανοιχτά…

Την ώρα, λοιπόν, που οφείλετε να πείσετε τους εταίρους μας για την ανάγκη αλλαγών στην Οικονομική Πολιτική, εσείς ξοδεύετε χρόνο και φαιά ουσία, επιχειρώντας να ακυρώσετε εμένα, που προσπαθώ να αλλάξω την «πολιτική της ασφυξίας».

Και σας ρωτώ ευθέως: Γιατί δεν τολμάτε να πείτε, αυτά που ξένοι ηγέτες, όπως ο Βέλγος υπουργός, ήδη φωνάζουν: Ότι η Ελλάδα «ασφυκτιά». Ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να «θεραπευτεί» από τις αμαρτίες της, αλλά να… «πεθάνει θεραπευμένη»!

Χρειάζεται αυτή η συνεχής διαπραγμάτευση. Όπως έγινε με την εργασιακή εφεδρεία. Που όταν την είπαμε, δεν θέλατε καν να την ακούσετε. Και τελικά την αποδεχθήκατε. Και την αποδέχθηκε και η Τρόϊκα, γιατί κατάλαβε ότι ήταν σωστότερη και καλύτερη λύση, από τις μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Σχόλια