Το πρόβλημα είναι η ακολουθούμενη πολιτική και όχι τα πρόσωπα


Σημεία συνέντευξης του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ,
Βουλευτή Λαρίσης, κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου

Στο Ρ/Φ Σταθμό FLASH 96.0
Δημοσιογράφος: Κωστής Παρράς

Κυβέρνηση εκτόνωσης εσωκομματικών αμφισβητήσεων
«Είναι μια κυβέρνηση εκτόνωσης εσωκομματικών αμφισβητήσεων. Απευθύνεται περισσότερο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και την «επόμενη μέρα» στην πυραμίδα της ηγεσίας του και λιγότερο στην κοινωνία. Είναι ένα πολυάριθμο σχήμα, σε αντίθεση με τις κατά καιρούς δηλώσεις ότι θα είναι ένα μικρό και ευέλικτο, και να σημειώσουμε την απροθυμία τεχνοκρατών, ανθρώπων της αγοράς να συμμετάσχουν σε αυτό.»
Πρωθυπουργός υπό ομηρία Διευθυντηρίου

«Η τρίτη κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη δυστοκία. Αν στη δεύτερη κυβέρνηση χρειάστηκε να φτάσουμε στα χαράματα, στις δύο η ώρα το πρωί, για να σχηματιστεί η τρίτη κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου, είχαμε παραιτήσεις Βουλευτών, ανεξαρτητοποιήσεις, παζάρια κορυφής, κοινοβουλευτική ομάδα με πολύωρη συνεδρίαση. Το συμπέρασμα, το οποίο βγαίνει είναι ότι ο τελών υπό παραίτηση πρωθυπουργός της 15ης Ιουνίου είναι πλέον πιο αδύναμος, βρίσκεται υπό ομηρία και υπό προθεσμία. Και όταν λέω ομηρία, εννοώ ότι υπάρχει ένα Διευθυντήριο, η καλούμενη Κυβερνητική Επιτροπή, στην οποία βρήκαν θέση όλα τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ θα ανέμενε κάνεις να συμμετέχουνε υπουργοί ανάλογα με τη βαρύτητα του χαρτοφυλακίου τους, όπως ο υπουργός Άμυνας ή ο υπουργός Εξωτερικών.»

Το πρόβλημα είναι η ακολουθούμενη πολιτική και όχι τα πρόσωπα
«Η απομάκρυνση του κ. Παπακωνσταντίνου, είναι μια ομολογία αποτυχίας της ακολουθούμενης μέχρι τώρα πολιτικής. Δυστυχώς, δεν έχουμε δείγματα γραφής από πλευράς κυβέρνησης ότι είναι αποφασισμένη να αλλάξει πολιτική. Διότι η ΝΔ, επίμονα, εδώ και είκοσι μήνες επισημαίνει ότι η ακολουθούμενη πολιτική είναι λάθος. Η εμμονή σε αυτό το λάθος και με το Μεσοπρόθεσμο είναι ακόμη πιο εγκληματική.»
Μπορούμε να κάνουμε επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου
«Ο πρόεδρος της ΝΔ πρότεινε στον πρωθυπουργό τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεννόησης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και αποστολή που ήταν η επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου. Και επειδή ακούω διάφορα ότι δεν είναι εφικτή η επαναδιαπραγμάτευση, να υπενθυμίσω ότι την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου την πέτυχε μια νέα κυβέρνηση με νωπή εντολή στην Ιρλανδία. Δεν θα μπορούσε να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του μνημονίου μια κυβέρνηση των δύο μεγαλύτερων κομμάτων στην Ελλάδα, όταν μάλιστα έχουμε την εμπειρία της εφαρμογής του μνημονίου επί ένα χρόνο και της παταγώδους αποτυχίας στην επίτευξη κάθε πρόβλεψης που υπήρχε στο μνημόνιο; Νομίζω ότι η πορεία της Ευρώπης είναι μια πορεία διαπραγματεύσεων, επίμονων διαπραγματεύσεων και συμβιβασμών. Μπορούμε να πετύχουμε τη διαπραγμάτευση αρκεί να συμφωνήσουμε όλοι στους στόχους που θέτουμε.»

Οι εκλογές είναι κοντά
«Νομίζω ότι οι εκλογές είναι κοντά. Η κυβέρνηση αυτή είναι υπό ομηρία και υπό προθεσμία. Μια κυβέρνηση, η σύνθεση της οποίας απευθύνεται στο εσωτερικό του κόμματος και όχι στην κοινωνία, έχει απέναντί της τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη που βρίσκεται στις πλατείες, διαμαρτυρόμενος και αγανακτισμένος.»

Σχόλια