Όλι Ρεν: Χρηματοδότηση μέχρι Σεπτέμβριο

H δήλωση του Ολι Ρεν:

Είμαι βέβαιος ότι την επόμενη Κυριακή, το Eurogroup θα είναι σε θέση να αποφασίσει σχετικά με την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου για την Ελλάδα στις αρχές Ιουλίου. Και θέλω να πιστεύω ότι θα είμαστε επίσης σε θέση να ολοκληρώσουμε την εν αναμονή αναθεώρηση, σε συμφωνία με το ΔΝΤ.
Στο ίδιο πλαίσιο, το
Eurogroup την Κυριακή-Δευτέρα θα συζητήσει το περιεχόμενο και τις προϋποθέσεις του ενός διαδόχου προγράμματος για την Ελλάδα, καθώς και τη φύση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα σε αυτό, με σκοπό τη λήψη αποφάσεων κατά την προσεχή συνεδρίαση το Eurogroup στις 11 Ιουλίου.
Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφύγουμε το σενάριο χρεοκοπίας και θα ανοίξει ο δρόμος για μια συμφωνία για τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική.
Ήταν δύσκολο, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι με αυτή προσέγγιση δύο σταδίων, σε συμφωνία με το ΔΝΤ, μπορούμε να αποφύγουμε οποιοδήποτε τυχαίο σενάριο . Αυτό σημαίνει ότι η χρηματοδότηση του ελληνικού κρατικού χρέους μπορεί τώρα να διασφαλιστεί μέχρι το Σεπτέμβριο, ενώ θα λάβουμε τον Ιούλιο τις αποφάσεις για τη μεσοπρόθεσμο πέραν του Σεπτεμβρίου.
Καλώ όλους τους κοινοτικούς φορείς λήψης αποφάσεων και, ειδικότερα, τους Υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης την επόμενη Κυριακή, για να ξεπεραστούν οι υπάρχουσες διαφορές και να καταλήξουμε σε μια υπεύθυνη συμφωνία σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία.
Βέβαια, μεγάλη ευθύνη πέφτει στους ώμους των ελληνικών αρχών και σε όλους τους Έλληνες πολιτικούς ηγέτες. Περιμένουμε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο να εγκρίνουν το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε από το τέλος Ιουνίου. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι προσπάθειες για τη δημιουργία εθνικής ενότητας απέτυχε χθες. Πράγματι, οι προσπάθειες για να αποφευχθεί μια χρεοκοπίας - που θα ήταν μια καταστροφή για την Ελλάδα - είναι ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων.
Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για την οικονομική σταθερότητα και την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και της Ευρώπης. Πιστεύω ότι όλοι οι ηγέτες της Ελλάδας και της Ευρώπης να συνειδητοποιήσουν τις ευθύνες τους και να ενεργήσουν αναλόγως.

Σχόλια