Στη βουλή το θέμα της νοθείας ισπανικού και ιταλικού ελαιολάδου στην αγορά των Η.Π.Α από των Μ.Κεφαλογιάννη και 18 βουλευτές της ΝΔ.

Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ.Μανώλης Κεφαλογιαννης, ο Τομεαρχης Αγροτικών της ΝΔ κ. Γιώργος Κασαπιδης και 18 βουλευτές του κόμματος κατέθεσαν ερώτηση πρός τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Κώστα Σκανδαλίδη  για  "τη νοθεία Ισπανικού και Ιταλικού ελαιολάδου στην αγορά των Η.Π.Α" και τις δυνατότητες προώθησης του Ελληνικού ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές.
Tο πλήρες κείμενο της ερώτησης  έχει ως εξής:
                
ΘΕΜΑ: Νέα έρευνα επιβεβαιώνει τη νοθεία ισπανικού και ιταλικού ελαιολάδου στην αγορά των Η.Π.Α

Ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου νοθείας ιταλικού και ισπανικού ελαιολάδου στην αγορά των Η.Π.Α., νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Davis, επιβεβαιώνει την προηγούμενη έρευνα του ίδιου πανεπιστημίου.
Η νέα έρευνα έγινε σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελαιολάδου της Αυστραλίας και φανερώνει ότι ισπανικά και ιταλικά ελαιόλαδα, παραβιάζουν τουλάχιστον μια από τις παραμέτρους του έξτρα παρθένου. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα ελαιόλαδα των χωρών αυτών κατέχουν ηγετική θέση στα ράφια της αμερικάνικης αγοράς.
Οι αναλύσεις αφορούν τις ίδιες τρεις κατηγορίες ποιοτικών παραμέτρων σχετικές με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.
Τα συμπεράσματα της έρευνας φανερώνουν ότι τα πέντε πιο εμπορικά  ιταλικά και ισπανικά ελαιόλαδα παρουσίασαν μεγάλα ποσοστά παραβιάσεων τόσο στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, όσο και στις χημικές αναλύσεις. Παράλληλα δύο ακόμη έρευνες για τα ελαιόλαδα που εισάγονται στην Ουρουγουάη και αυτά που κυκλοφορούν στην Ανδαλουσία καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα.
Επειδή τα αποτελέσματα της δεύτερης αυτής μελέτης επιβεβαιώνουν τα αντίστοιχα της πρώτης, δυσχεραίνοντας έτσι την εμπορία των ισπανικών και ιταλικών ελαιολάδων στην αγορά των Η.Π.Α.
Επειδή παραγωγή ελαιολάδου στην Αμερική αντιστοιχεί μόνο στο 1% της αμερικάνικης εγχώριας κατανάλωσης.
Επειδή η κατανάλωση ελαιολάδου στις Η.Π.Α. εκτοξεύθηκε την  τελευταία εικοσιπενταετία στους 250.000 τόνους.
Επειδή η αμερικανική αγορά ελαιολάδου είναι η καλύτερη αγορά παγκοσμίως ως προς τις απαιτήσεις της σε ποιοτικό ελαιόλαδο.
Επειδή έγκαιρα πέρυσι αναδείξαμε και επισημάναμε τη μοναδική αυτή ευκαιρία που δημιουργήθηκε μετά την πρώτη έρευνα του Davis, για τις ελληνικές εξαγωγές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Αμερική.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
  1.  Ποιες είναι συγκεκριμένα, οι ενέργειες που έχει κάνει από πέρυσι το καλοκαίρι έως σήμερα η Κυβέρνηση για την προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου στην αγορά των Η.Π.Α.;
  2.  Τι έλεγχοι γίνονται για την πρόληψη και καταπολέμηση των φαινομένων νοθείας και  παρατυπιών στην αγορά του ελληνικού ελαιολάδου τόσο στις ποσότητες που διακινούνται στο εσωτερικό, όσο και στις προς εξαγωγή ποσότητες, ώστε να διασφαλιστεί η χώρα ως προς τις εξαγωγές του ελληνικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου;
  3.  Από ποιον φορέα πραγματοποιούνται οι έλεγχοι αυτοί και ποια τα αποτελέσματα των;

Σχόλια

  1. Τί ισχύει με τις ονομασίες προέλευσης των ελληνικών προιόντων;
    Τις πουλήσαμε/τε και αυτές;
    http://www.inews.gr/89/KAI-TO-ONOMA-AYTOY-tou-100-PURE-elaioladou-KALAMATA.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.