ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΗΤΑΝ ΣΤΗΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ
Δείτε στο Βίντεο που ακολουθεί το ιστορικό του ξεπουλήματος βήμα προς βήμα με στοιχεία.Δείτε τις μεθοδεύσεις και τις ύποπτες διαδιακασίες επιλογής συμβούλων, που έχουν κατασκηνώσει στην χώρα και στα υπουργεία, εδώ και ένα χρόνο..
Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης ΠΣΑ που που κατατέθηκε την 10η Ιαν. 2010 (Παράγραφος 5.2 σελίδα 37) αναγράφεται ότι:
"Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2010, ο οικονομικός έλεγχος των δημοσίων οργανισμών που είναι υπεύθυνοι για ένα σημαντικό μέρος των δαπανών του προϋπολογισμού θα ενισχυθεί, με την κινητοποίηση εξωτερικών ελεγκτών για να συνδράμουν στο έργο που μέχρι σήμερα εκτελούνταν από ένα τμήμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με ανεπαρκές προσωπικό."
"Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2010, ο οικονομικός έλεγχος των δημοσίων οργανισμών που είναι υπεύθυνοι για ένα σημαντικό μέρος των δαπανών του προϋπολογισμού θα ενισχυθεί, με την κινητοποίηση εξωτερικών ελεγκτών για να συνδράμουν στο έργο που μέχρι σήμερα εκτελούνταν από ένα τμήμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με ανεπαρκές προσωπικό."
Στον πίνακα της σελίδα 86 του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) και στην δεύτερη γραμμή ονοματίζεται ως ελεγκτική εταιρεία η Big 5.
Οι Big 5 ( Έγιναν Big 4) Accounting Firms, απαρτίζεται από τις: Deloitte & Touche, Ernst and Young, ΚPMG και Price Waterhouse Coopers.
"Με τροπολογία που κατατέθηκε στις 23 Ιουλίου 2010 στη Βουλή εξουσιοδοτείται πλέον η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων να προβαίνει σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων χωρίς την ανάγκη ψήφισης νόμου από τη Βουλή και φυσικά να προσλαμβάνει συμβούλους.
Δείτε τι δήλωσε ο κ. Σαχινίδης στις 29 Ιουλ. 2010 στη Βουλή, σε απάντηση επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη
“Κανένα μυστήριο, κύριε Πρόεδρε, δεν καλύπτει τη σύναψη της εν λόγω συμφωνίας. Το Υπουργείο Οικονομικών στις 2 Ιουλίου του 2010 πραγματικά σύναψε μια σύμβαση ανάθεσης υπηρεσιών με τις εταιρείες Deloitte & Touche, Ernst and Young, Grand Thornton, KPMG και PriceWaterhouse Coopers και τον ΣΟΛ. Αντικείμενο της σύμβασης είναι η παροχή συμβουλών για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων σε επιλεγμένους φορείς της Κεντρικής και της Γενικής Κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, κύριε Πρόεδρε, οι εργασίες που προβλέπονται στο πλαίσιο της σύμβασης είναι η συνοπτική διάγνωση της υφιστάμενης κατάστασης δαπανών, η προκαταρκτική έρευνα ελέγχων, η συνδρομή στη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων σε φορείς της Κεντρικής και Γενικής Κυβέρνησης και η παροχή σχετικών συμβουλών και υποδείξεων για τον βέλτιστο έλεγχο των δαπανών και τις δυνατότητες μείωσή τους.”
Σύμφωνα με ΤΟ ΒΗΜΑ , από τα μέσα του Iουλ.2010 ενεργοποιήθηκε η συμφωνία συνεργασίας του Δημοσίου με τις εταιρείες ορκωτών λογιστών Deloitte & Touche, Ernst and Young, ΚPMG, Waterhouse Price Coopers και το Σώμα Ορκωτών Λογιστών (ΣΟΛ) για την παρακολούθηση της εκτελέσεως του Προϋπολογισμού. Βάσει του προγραμματισμού θα τοποθετηθούν δυο άτομα σε κάθε υπουργείο, τα οποία θα βοηθήσουν στην παρακολούθηση του εφετινού προϋπολογισμού, αλλά και στην εκπόνηση των τριετών προϋπολογισμών.
Αυτά δεν μας τα είπε ο κ. Σαχινίδης για τα 2 άτομα σε κάθε υπουργείο !!!
Όπως δεν μας γνωστοποίησε το κείμενο της σύμβασης. Γιατί άραγε;
Πως προσελήφθησαν όλοι αυτοί;; Προφανώς με "περίεργες" διαδικασίες και σίγουρα χωρίς προσφορές και διαγωνισμό.
Για αυτό προσπάθησε η κυβέρνηση στα μουλωχτά και με την διαδικασία του επείγοντος, να περάσει στις αρχές Μαρτίου το νομοσχέδιο για την επιλογή προϊσταμένων στη δημόσια διοίκηση.
Το σχέδιο νόμου δίνει την δυνατότητα στον πρωθυπουργό να αναθέσει απευθείας σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα την εκπόνηση μελετών ή την παροχή υπηρεσιών και να καθορίζει το αντικείμενο, τον χρόνο παροχής της μελέτης ή της υπηρεσίας καθώς και να συνιστά επιτροπές και ομάδες εργασίας για τη μελέτη, αξιολόγηση και διατύπωση προτάσεων, να ορίζει τη διάρκεια λειτουργίας τους, το αντικείμενό τους και τα μέλη τους. Όπως αναφέρεται στο κείμενο της ρύθμισης ο πρωθυπουργός δύναται να το κάνει αυτό ενεργώντας στο πλαίσιο των κατά το Σύνταγμα και τους νόμους αρμοδιοτήτων του με απόφασή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, σε θέματα κατεπείγοντος και μείζονος για το εθνικό συμφέρον σημασίας, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης και τηρουμένων των γενικών αρχών του κοινοτικού δικαίου.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση «το αντικείμενο των ανωτέρω συμβάσεων περιλαμβάνει, ενδεικτικά, θέματα οργάνωσης και στρατηγικού σχεδιασμού, θέματα δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά, καθώς και θέματα θεσμών και νομιμότητας του δημόσιου βίου».
Είναι ταυτόσημα με τις εργασίες που παρέχουν οι 3 εταιρείες που ήδη έχουν προσληφθεί !!
Δηλαδή πρώτα τους αναθέτουμε απευθείας τη δουλειά και μετά νομοθετούμε για να "καλυφθούμε"..
Όπως καταλάβατε είμαστε ξέφραγο αμπέλι....Όποιος θέλει έρχεται, τα "αρπάζει" και φεύγει.. Έτσι χωρίς πρόγραμμα.
Και φτάσαμε μετά από ένα χρόνο στο σήμερα ...
18/5/2011, το υπουργείο οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την επιλογή συμβούλων, για την προώθηση του προγράμματος δράσης αναδιαρθρώσεων, αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας.
Τι προκύπτει από την ανακοίνωση... Οι Big4 είναι ΕΔΩ και είναι πάλι στο “κόλπο”..
Η Ernst & Young αναλαμβάνει σύμβουλος μαζί με άλλους την Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι ΑΕ, η PWC χρηματοοικονομικός σύμβουλος για το Δημόσιο για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η KMPG ενεργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος για την πώληση ΕΑΣ ( Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα)
Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ο Χάρης Κυριαζής (επικεφαλής της Price Waterhouse Hellas, με την οποία συνεργάζεται η κυβέρνηση) , φέρεται να συμμετείχε το 1987 στις κλειστές συναντήσεις και διαλέξεις μόνο για τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Νέων Επιχειρηματιών που γίνονταν συχνά στο κτίριο της «Ιντεραμέρικαν». Στο ίδιο άρθρο η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι: “Τα «νέα τζάκια» είναι εδώ κι έχουν αναλάβει ξανά ενεργό δράση. Ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε για την Ελληνική Ένωση Νέων Επιχειρηματιών, που εμφανίστηκε στο πολιτικό σκηνικό τη δεκαετία του '80, ως προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου να δημιουργήσει ένα φορέα νέων επιχειρηματιών. “
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:
1. Τι ακριβώς προβλέπει η σύμβαση που υπέγραψε το Υπουργείο Οικονομικών στις 2 Ιουλίου του 2010 , με τις εταιρείες Deloitte & Touche, Ernst and Young, Grand Thornton, KPMG και PriceWaterhouse Coopers.
2. Πως έγινε η επιλογή τους;
3. Τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, υπήρχαν άλλες προτάσεις-επιλογές ή έγινε ευθείας ανάθεση;
4. Επηρέασε την λήψη απόφασης για την επιλογή της PriceWaterhouse, η γνωριμία του κ. Χάρη Κυριαζή με τον κ. Πρωθυπουργό ;
5. Πότε και από ποιόν υπογράφηκαν οι συμβάσεις ανάθεσης έργου ;
6. Ποιοι είναι οι όροι των συμβάσεων και ποιο το κόστος που θα βαρύνει τον Π.Υ;
7. Ποιος είναι ο ρόλος αυτών των μυστικοσυμβούλων με τις αποκρατικοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις;
8. Με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ της 18/5/2011, που ανατίθεται έργο στις Ernst & Young. KMPG και PWC, θα υπογραφεί νέα σύμβαση έργου; Aν ναι πιο θα είναι το τίμημα;
Διαβάστε όλο το ιστορικό εδώ:
Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2010
Πέμπτη, 8 Ιουλίου 2010
Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2010
Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2010
Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011
Οργή...μόνο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μνήμη, για να μην τα ξεχάσουμε όταν θα έρθουν να ζητήσουν την ψήφο μας.