Forbes για Ελλάδα: Προληπτική αναδιάρθρωση ή έξοδος από το ευρώ ;;

Ο πρώην πρόεδρος της Αργεντινής Nestor Kirchner και ιθύνων νους της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης ομολόγων που έγινε ποτέ (AFP/Getty Images)

Σε άρθρο του Forbes.com , αναφέρονται τα εξης :

Oι ειδικοί που αξιολογούν την κατάσταση της Ελλάδας, συμφωνούν ότι το πρόγραμμα ανάκαμψης είναι ανέφικτο, με μερικούς να προτείνουν προληπτική αναδιάρθρωση και κάποιους να θεωρούν την έξοδο από το ευρώ ως την καλύτερη λύση.
Η Ελλάδα πρέπει να απορρίψει το ευρώ, αν θέλει να επιστρέψει στην ανάπτυξη, αναφέρει ο Mark Weisbrot (υποδιευθυντής του Κέντρου Οικονομικής και Πολιτικής Έρευνας). "Όσο η κίνηση μπορεί να κοστίσει Ελλάδα σε σύντομο χρονικό διάστημα, είναι πολύ πιθανό ότι ...
ένα τέτοιο κόστος θα είναι μεγαλύτερο από τα πολλά χρόνια ύφεσης, στασιμότητας και υψηλής ανεργία που ευρωπαϊκές αρχές προσφέρουν", γράφει ο οικονομολόγος για το The New York Times.
Το επιχείρημα Weisbrot βασίζεται στην εμπειρία της Αργεντινής, η οποία, στα τέλη του 2001 αρχές του 2002 έσπασε την δεκαετή πρόσδεση του πέσο από το δολάριο, δήλωσε αδυναμία πληρωμής των δανείων της, και πήγε σε μια από τις βαθύτερες υφέσεις στη σύγχρονη εποχή.
Με το "κόψιμο σύνδεσης από το δολάριο" και την ανάπτυξη με
ασφυκτικές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές, η Αργεντινή υπέφερε μόνο ένα επιπλέον τέταρτο του ΑΕΠ και κατάφερε να επανέλθει στα προ της ύφεσης επίπεδα παραγωγής σε τρία χρόνια.
Η κίνηση αυτή επέτρεψε στην Αργεντινή να μειώσει το χρέος της και να αποφύγει την καταβολή δύο τρίτων του χρέους της. Η υποτίμηση έδωσε στον τομέα των εξαγωγών ώθηση και βοήθησε τη ισορροπία του εμπορικού ισοζυγίου, καθώς τα προϊόντα της φαινόταν πιο ελκυστικά. Και η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική επέτρεψε στην Αργεντινή να αναπτυχθεί κατά 63% κατά τη διάρκεια των έξι ετών μετά την προεπιλογή και οδήγησε 11 εκατ. ευρώ, επί συνολικού πληθυσμού 39 εκατομμυρίων, έξω από τη φτώχεια, εξήγησε ο Weisbrot.
Αντί να υποφέρει από το κοινωνικό, οικονομικό, και το πολιτικό κόστος μιας "εσωτερικής υποτίμησης" (που ο Weisbrot ορίζει ως την αύξηση της ανεργίας τόσο πολύ που οι μισθοί πέφτουν αρκετά για να κάνουν τη χώρα πιο ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο), η Ελλάδα θα πρέπει να βγεί από την Ευρωζώνη, υποστήριξε Weisbrot. "Η προσπάθεια να συρρικνωθεί η διάσωση της Ελλάδας έχει αποτύχει. Εάν αυτό είναι όλο που οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν να προσφέρουν, τότε είναι καιρός για την Ελλάδα, και ίσως και άλλους, για να πουν αντίο στο ευρώ."
Ο Martin Wolf, οικονομολόγος και σχολιαστής στην εφημερίδα Financial Times, συμφώνησε με τον Weisbrot ότι το σχέδιο της ΕΕ-ΔΝΤ για την Ελλάδα είναι αδύνατο.
Με την Ελλάδα βλέποντας το χρέος υπερβαίνει το 160% του ΑΕΠ, μια επιστροφή στις κεφαλαιαγορές είναι πρακτικά αδύνατη. Αν η Ελλάδα ήταν να μειώσει τα επίπεδα δημόσιου χρέους στο 60% του ορίου του ΑΕΠ θεσπίστηκε με την ΕΕ έως το 2040, κάτω από πολύ ευνοϊκές συνθήκες, όπως με 6% στα επιτόκια των ομολόγων του (σε σύγκριση με 16% που είναι σήμερα), και 4% ετήσια αύξηση του ΑΕΠ, η χώρα θα χρειαζόταν ένα πρωτογενές πλεόνασμα του 6% του ΑΕΠ. Το 2010, πρωτογενές έλλειμμα στην Ελλάδα ξεπέρασε το 10% του ΑΕΠ.
Η λύση, σύμφωνα με τον Wolf, είναι προληπτική αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας.

Σχόλια