"Βαρέλι δίχως πάτο", επί το αρχαιοελληνικότερον "ο Πίθος των Δαναΐδων"

«Οι Έλληνες ζητούν από την ΕΕ και το ΔΝΤ παράταση αποπληρωμής των χρεών», «Η Ελλάδα θέλει την ευρωβοήθεια πιο φθηνή», «Η Ελλάδα ζητά πίστωση χρόνου», είναι οι τίτλοι που προβάλλουν καθαρά ειδησεογραφικά τις δηλώσεις Παπακωνσταντίνου στη γαλλική Liberation περί διεύρυνσης της περιόδου αποπληρωμής των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ από τους διεθνείς δανειστές (ΕΕ, ΔΝΤ) και μείωσης του επιτοκίου.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο της Die Welt του Βερολίνου με τίτλο "Βαρέλι δίχως πάτο", επί το αρχαιοελληνικότερον "ο Πίθος των Δαναΐδων" (του Γιαν Νταμς).

Ο σχολιαστής επισημαίνει κατ’ αρχήν ότι οι δηλώσεις αυτές συνιστούν «παραδοχή της αποτυχίας», διότι έτσι ο υπουργός Οικονομικών αποδέχεται ότι παρά τη βοήθεια «η χώρα του δεν είναι εις θέσιν να εξυπηρετήσει το χρέος της εντός των καθορισμένων χρονικών πλαισίων. Αποκλείεται επομένως πια η εξυπηρέτηση του χρέους κατ’ ευθείαν από τις αγορές το 2012, όπως προβλέπεται από το μνημόνιο».

Επίσης ο σχολιαστής εκφράζει την άποψη πως μια άρνηση της διεύρυνσης της περιόδου αποπληρωμής δεν θα προσέφερε τίποτε στην ΕΕ και πως η ιδέα του κ. Παπακωνσταντίνου είναι εφικτή, υπό τον όρο όμως να πληρώσουν και οι ιδιώτες- πιστωτές:
«Δυστυχώς η πρόταση του κ. Παπακωνσταντίνου έχει ένα σοβαρό μειονέκτημα.
Εάν η ΕΕ εκχωρήσει μόνον την παράταση της αποπληρωμής των δανείων ευνοεί τους ιδιώτες-πιστωτές της Ελλάδας. Θα πληρωθούν δηλαδή με τα λεφτά των φορολογούμενων οι ιδιώτες-επενδυτές για ένα δάνειο από το οποίο είχαν ήδη καλά κέρδη.

Διότι με την παράταση, το αργότερο το 2013, οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα επωμισθούν κάτι περισσότερο από το ήμισυ του ελληνικού χρέους ενώ οι τράπεζες και οι ασφάλειες θα την γλυτώσουν. Και στη χειρότερη περίπτωση η Ευρώπη μετά από μερικά χρόνια θα συζητά με την Αθήνα όχι πια για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, αλλά για την παραγραφή του.Στο σημείο αυτό εξαντλείται όμως κάθε διάθεση για κατανόηση.Δεν είναι δυνατόν να επωμισθούν ξανά μόνον οι φορολογούμενοι το κόστος της οικονομικής πανωλεθρίας, η οποία προκλήθηκε από την ανεύθυνη πολιτική διαχείρισης του χρέους της Αθήνας και από την τυφλή χορήγηση δανείων των τραπεζών.

Γι’ αυτό η παράταση της αποπληρωμής του χρέους θα πρέπει να συνιστά το πρώτο βήμα της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ένα δεύτερο βήμα θα πρέπει να είναι η διαγραφή των χρεών προς τους ιδιώτες-πιστωτές. Αυτό απαιτούν οι κανόνες ηθικής της οικονομίας.»
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15045552,00.html

Σχόλια