ΤΟΥΡΚΟΣ β. ΥΦΥΠΕΞ: ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟ

Ο Τούρκος βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών Haydar Berk (τηλεγράφημα με ημερομηνία 9/9/2009 της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα) αναφέρει μεταξύ άλλων, στη διάρκεια συζητήσεων που είχε με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Tina Kaidanow: ''Η Τουρκία δεν είναι ξένη προς το ΠΑΣΟΚ και θεωρεί τον  Γιώργο Παπανδρέου ένα καλό συνέταιρο (ακριβής διατύπωση στα αγγλικά:
''He commented that Turkey is not a stranger to PASOK and considers Papandreou a good partner''). Δεν ξέρουμε κατά πόσο θα έπρεπε να προβληματίσει η νέα αυτή αποκάλυψη μέσα από τα ''Wikileaks''.
Το τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας τονίζει την ικανοποίηση του Τούρκου αξιωματούχου: «Ο Berk είναι αισιόδοξος αναφορικά με το πλαίσιο των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και για το ότι αυτές επεκτείνονται (!!!) πέραν του μονότονου μοτίβου των θέσεων των δύο χωρών αναφορικά με την υφαλοκρηπίδα. Ο Berk ανέφερε πως οι Έλληνες πρότειναν σχέδιο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης πέντε σημείων και ότι σε επιστολή που απέστειλε στα μέσα Αυγούστου (2009) αποδεχόταν τα 4 από αυτά ενώ αντιπρότεινε επιπρόσθετα άλλα πέντε. Η Τουρκία ήταν μάλιστα διατεθειμένη να εξετάσει το θέμα της επέκτασης των χωρικών της υδάτων πέραν των έξι ν.μ. σε συγκεκριμένες περιοχές ενώ σε άλλες περιοχές όχι».
Αν το παραπάνω ευσταθεί, ή οι Αμερικανοί ψεύδονται, ή το ελληνικό ΥΠΕΞ, που επιμένει πως συζητούμε μόνο την υφαλοκρηπίδα, ενώ είναι κοινό μυστικό πιά πως οι διερευνητικές με τους Τούρκους έχουν επεκταθεί και συζητούνται πολλά και διάφορα.
Σύμφωνα πάντα με το παραπάνω, άκρως σημαντικό κατά την άποψή μας τηλεγράφημα, η Kaidanow ανέφερε στον Τούρκο αξιωματούχο τις ελληνικές ανησυχίες από τις συνεχιζόμενες τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα  ελληνικά νησιά, σε συνδυασμό με παρενοχλήσεις που κατά καιρούς γίνονται σε βάρος ελληνικών αεροσκαφών της ''ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ'' και της ''ΑEGEAN''. 
Ο Berk ανταπάντησε πως η αμερικανική πλευρά δεν πρέπει να δίνει βάση στις ελληνικές καταγγελίες περί υπερπτήσεων ενώ όπως είπε, ουδέποτε τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν ελληνικό αεροσκάφος αερογραμμών. Ο ίδιος πρόσθεσε πως εκτός των πέντε σημείων ΜΟΕ που πρότεινε στην ελληνική πλευρά, πρότεινε ακόμη σχέδιο ενός «κώδικα συμπεριφοράς στο Αιγαίο» (Aegean Code of Conduct) στο οποίο περιλαμβάνονται και πτήσεις «άοπλων» μαχητικών.

elkeda.gr

Σχόλια