ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Φίλες και φίλοι,

Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση που οργανώνει ο Τομέας Β. Ελλάδος του ECOCITY, μαζί με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, την Δευτέρα 16 Μαϊου, στις 5.30 το απόγευμα, με θέμα "Οικολογική Μετακίνηση στη Θεσσαλονίκη".

Με τον Τομέα Β.Ελλάδος του ECOCITY, ανοίγουμε τον διάλογο για το μείζον αυτό θέμα της Θεσσαλονίκης. 
Δείτε την πρόσκληση
Φιλικά,
Λιάνα Γούτα
Υπεύθυνη Τομέα Β.Ελλάδος ECOCITY
        ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θεσσαλονίκη, 9 Μαΐου 2011



Οι σημαντικές αλλαγές των τελευταίων δεκαετιών στον τρόπο ανάπτυξης της πόλεων, διαμόρφωσαν καθοριστικά τον αστικό ιστό πόλεων όπως η Θεσσαλονίκη και την καθημερινότητα των πολιτών, με αποτέλεσμα σήμερα να γίνεται περισσότερο από ποτέ επιτακτική η ανάγκη για την αναζήτηση  κυκλοφοριακών λύσεων και για ένα νέο σχεδιασμό της πόλης σύμφωνα με τον προσανατολισμό της Ευρώπης για βιώσιμη κινητικότητα.


Είναι επιτακτική η ανάγκη να εξεταστούν τα προβλήματα που δημιουργούνται στις μετακινήσεις  από την αλόγιστη χρήση του αυτοκινήτου και την έλλειψη εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης, καθώς οι επιπτώσεις τους επηρεάζουν το Περιβάλλον, την Υγεία, την τοπική Οικονομία και συνολικά, το επίπεδο της ποιότητας ζωής του πολίτη στη Θεσσαλονίκη.

Ο Τομέας Βορείου Ελλάδος του ECOCITY προγραμματίζει να ξεκινήσει ένα σημαντικό διάλογο για το πρόβλημα  της Αστικής Μετακίνησης και το πώς αυτό επηρεάζει τη  λειτουργία της πόλης και την καθημερινότητα των κατοίκων, σε μια χρονική στιγμή που εξυπηρετεί τον διάλογο, τον προσανατολισμό σε λύσεις και στην ευαισθητοποίηση του πολίτη.

Στα πλαίσια αυτού του διαλόγου, το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και ο Οργανισμός ECOCITY υπό την αιγίδα του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, διοργανώνουν εσπερίδα με θέμα την «Οικολογική Μετακίνηση στη Θεσσαλονίκη», τη Δευτέρα 16 Μαΐου και ώρα 17:30, στη Θεσσαλονίκη στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του Διεθνούς Πανεπιστημίου, όπου θα καταθέσουν απόψεις και προτάσεις αξιόλογοι εκπρόσωποι της Πολιτείας, της Επιστημονικής Κοινότητας, Φορέων και Οργανισμών.

«Το θέμα της οικολογικής μετακίνησης αποτελεί πρωταρχικό και κυρίαρχο ζήτημα όχι μόνο όλων των ελληνικών πόλεων, αλλά και ιδιαιτέρως της Θεσσαλονίκης, η οποία κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις της λίστας με τις πιο ρυπασμένες ευρωπαϊκές πόλεις ως προς την ποιότητα της ατμόσφαιρας. Σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη, με τον τόσο πυκνό αστικό ιστό, τα χιλιάδες αυτοκίνητα που καθημερινά ακινητοποιούνται στους δρόμους της πόλης, την έλλειψη εναλλακτικών μέσων μετακίνησης, την επικίνδυνα μολυσμένη ατμόσφαιρα, δεν υπάρχει άλλος χρόνος για συζητήσεις, παρά μόνο για λύσεις. Αυτό τον διάλογο ανοίγουμε με τον τομέα Β.Ελλάδος του ECOCITY» σημειώνει η κα Λιάνα Γούτα, υπεύθυνη του τομέα Β.Ελλάδος του ECOCITY.

Ο Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου, Καθ. Νίκος Μουσιόπουλος, σημείωσε ότι «η εκδήλωση για την Οικολογική Μετακίνηση στη Θεσσαλονίκη, καταδεικνύει  έμπρακτα τη βούληση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος  να αναπτύξει σειρά συνεργιών με φορείς της πόλης της Θεσσαλονίκης, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών, όπως το ECOCITY, για την από κοινού αντιμετώπιση κρίσιμων θεμάτων για την ποιότητα ζωής και την οικονομική ανάπτυξη. Το Διεθνές Πανεπιστήμιο ήδη προσφέρει ένα καινοτόμο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στα Ενεργειακά Συστήματα, ένα από τα πρώτα προγράμματα στην Ελλάδα σε αυτό το επίπεδο σπουδών, που λειτούργησε φέτος για πρώτη χρονιά με μεγάλη επιτυχία, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει ένα επίσης πρωτοποριακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Η  έμφαση σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, η συνεργασία με την κοινωνία και η εξωστρέφεια χαρακτηρίζουν τον σχεδιασμό και το όραμα του ιδρύματος σ' αυτή την περίοδο των οικονομικών δυσχερειών για τη χώρα».

Την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Σπύρος Βούγιας. Θα ακολουθήσει η πρώτη ενότητα της εκδήλωσης, με τίτλο «Δυνατότητες οικολογικής μετακίνησης στη Θεσσαλονίκη» με ομιλητές τους: κ.  Γιάννη Φραντζεσκάκη, Συγκοινωνιολόγο, Ομότιμο Καθηγητή Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Θάνο Βλαστό, Καθηγητή Ε.Μ.Π. και Νίκο Μουσιόπουλο, Καθηγητή ΑΠΘ, Αντιπρόεδρο του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Συντονιστής της ενότητας αυτής θα είναι ο κ. Ιωάννης Βλαχάβας, Καθηγητής ΑΠΘ, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.

Στη δεύτερη ενότητα με τίτλο «Μέριμνα για την Οικολογική μετακίνηση στη Θεσσαλονίκη», θα αναφερθούν οι εξελίξεις που διαφαίνονται και οι επιλογές που θα δεσμεύσουν το μέλλον της πόλης με ομιλητές τους: κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα, Αντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Παναγιώτη Παπαϊωάννου, Πρόεδρος ΣΑΣΘ, κ. Πάνο Παπαδάκο, Γεν. Γραμματέα του ECOCITY και τ. Πρόεδρο του Συλ. Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων και κ. Ζήση Σαμαρά, Καθηγητή ΑΠΘ. Ο συντονισμός θα γίνει από την κ.  Αγγελική Καλλία, Δικηγόρο, Δρ Νομικής και Εμπειρογνώμονα στο Δίκαιο Περιβάλλοντος.

Η συμμετοχή του κοινού στην  Εσπερίδα είναι ελεύθερη. Απαιτείται ηλεκτρονική εγγραφή στη ιστοσελίδα www.tech.ihu.edu.gr/

Στους συμμετέχοντες εφόσον ζητηθεί, θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης της εκδήλωσης.

Πληροφορίες κ. Ιωάννης Κώνστας – 2310 807532 

                        κ. Γιάννα Κάππη – 6977 392991
 

Σχόλια