Η ΑΓΚΥΡΑ ΠΡΟΕΞΟΦΛΕΙ ΠΛΗΡΗ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Ο υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου της Τουρκίας, επικεφαλής των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, ''ξαναχτύπησε'' εκ νέου, αυτή τη φορά προεξοφλώντας το αποτέλεσμα της διαδικασίας: ''Η Τουρκία είναι μέλος της Ευρώπης και θα γίνει μέλος της Ε.Ε.'', τόνισε ο Τούρκος υπουργός, ο οποίος κατηγόρησε τους Ευρωπαίους πολιτικούς ότι χρησιμοποιούν το θέμα της ενταξιακής πορείας της χώρας του χάριν προεκλογικών σκοπιμοτήτων. Τους κατηγόρησε επίσης ως «στενόμυαλους» στις προσεγγίσεις τους για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Τα παραπάνω, ο Τούρκος αξιωματούχος τα διατύπωσε ενώ μιλούσε σε εκδήλωση για την 20ή επέτειο της ίδρυσης του προγράμματος «Jean Monnet Scholarship». Ο Μπαγίς δεν δίστασε να πει πως ''...παρά τα εμπόδια, η Τουρκία καταγράφει πρόοδο στον ενταξιακό της διάλογο και είναι η χώρα η οποία καλύτερα από όλες (!!!) μετουσιώνει σε πράξη και υπηρετεί τα ιδανικά του Jean Monnet''.
''Αναμφίβολα η Τουρκία είναι μέρος της Ευρώπης, είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, συμμετέχει σε οργανισμούς όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο ΟΑΣΕ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και, εν τέλει, θα πάρει τη θέση της στην ΕΕ'', συμπλήρωσε ο Εγκεμέν Μπαγίς.
Ο Μπαγίς αναφέρθηκε, επίσης, και σε δήλωση του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, είπε ότι ''οι ευρωπαϊκές διαδικασίες δεν πρέπει να πέσουν θύματα των διαφόρων προεκλογικών εκστρατειών'', για να υπογραμμίσει ότι στην Τουρκία και εν όψει εκλογών, οι διαδικασίες που αφορούν την ΕΕ δεν έχουν γίνει αντικείμενο των προεκλογικών συζητήσεων.
Ο Μπαγίς υποστήριξε, ακόμη, ότι, μετά τις εκλογές της 12ης Ιουνίου, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση στην Τουρκία θα εργαστούν εντατικά για να επιταχυνθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Αυτό που θα απέμενε να διαπιστωθεί, είναι, ανάμεσα σε πολλά άλλα, η ουσιαστική εναρμόνιση της Άγκυρας με τις ευρωπαικές και διεθνώς ισχύουσες νόρμες καλής συμπεριφοράς και γειτονίας, απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο. Να καταστεί, έστω και τώρα, σαφές όσο ποτέ άλλοτε ότι με αναθεωρητικές πρακτικές και επεκτατικά σύνδρομα, οι φιλοδοξίες του Μπαγίς και της χώρας του θα μείνουν κενές. Είναι εξαιρετικά απλό, και όσο δεν παίρνουμε ξεκάθαρες θέσεις για την ευρωπαική πορεία της Τουρκίας, τόσο θα ανατροφοδοτείται, με δική μας συνευθύνη, η δική της αλαζονεία...

elkeda.gr

Σχόλια