Ο Καστανίδης αποκαθήλωσε τον Σημίτη

Τις πολιτικές αποδείξεις ότι ο Κ. Σημίτης ήταν ο «αρχιερέας της διαπλοκής» έδωσε σήμερα στη Βουλή ο Χ. Καστανίδης. Θυμίζουμε ότι προχθές ο πρώην Πρωθυπουργός απέστειλε επιστολή προς τα μέλη της επιτροπής στην οποία «εξηγούσε» την όποια εμπλοκή της κυβέρνησής του στην υπόθεση της Siemens. Θυμίζουμε επίσης ότι ο Χάρης Καστανίδης είχε «αποχωρήσει» από το τότε κυβερνητικό σχήμα (υπουργός Μεταφορών) καταγγέλλοντας «παρεμβάσεις» και αντικαταστάθηκε (τι σύμπτωση) από τον Τάσο Μαντέλη.
Σήμερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης έδωσε αποκαλυπτική απάντηση (και δημοσιοποίησε όλη την αλληλογραφία) στον πρώην πρωθυπουργό για την παραίτησή του
από το Υπουργείο Μεταφορών τον Αύγουστο του 1997. Με την οποία «έδειξε» τον Κ. Σημίτη ως υπεύθυνο για την διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που άφησε ανεξέλεγκτη την διαπλοκή.
Όπως δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, στην Ολομέλεια, το 1996 είχε προτείνει στον Κ. Σημίτη  να συσταθεί μια Ανεξάρτητη Αρχή Προμηθειών, η οποία θα θέσπιζε νέους κανόνες διαφάνειας στον τομέα των προμηθειών σε όλο το δημόσιο τομέα προκειμένου να κοπεί ο ομφάλιος λώρος συμφερόντων και πολιτικής. Ο πρώην Πρωθυπουργός αποδέχτηκε την πρόταση του και του ζήτησε να επισπεύσει τις διαδικασίες και να καταθέσει το σχέδιο νόμου στη Βουλή. Όμως, πρόσθεσε ο Υπουργός, «στις 7/1/1997 λαμβάνω επιστολή Πρωθυπουργού, με κοινοποίηση στον υπουργό Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλο που έλεγε πως «έχω ξανασκεφτεί το θέμα και ότι θέλει περισσότερο συζήτηση το πράγμα».
Στη συνέχεια – αφηγείται ο κ. Καστανίδης –  ο κ. Παπαδόπουλος συγκάλεσε συσκέψεις για το θέμα, «ενώ ακολούθησε και Υπουργικό Συμβούλιο και χωρίς την παρουσία μου αποφασίζει να το απορρίψει, με το επιχείρημα ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν χρειάζεται να αλλάξει γιατί είναι επαρκές». Αποκάλυψε επίσης ότι όταν στις 14/5/ 1997 επέστρεψε από την Αμερική έστειλε  επιστολή ότι έσφαλε το Υπουργικό Συμβούλιο.
Αναφερόμενος στην θορυβώδη τότε παραίτησή του ο κ. Καστανίδης σημείωσε πως στις 30/8/1997 αναγκάστηκε να δηλώσει την παραίτηση του από την Κυβέρνηση, στην οποία όμως επανήλθε μετά από 6 χρόνια. «Γιατί επανήλθα; Γιατί ο Πρωθυπουργός μου ζήτησε μετά επιτάσεως να βοηθήσω. Γιατί έχω αφοσίωση πρώτα στη χώρα και μετά στο κόμμα» είπε.
«Θα ήταν διαφορετικό το μέλλον του τόπου και η θωράκιση της δημοκρατίας αν τότε είχαμε αποδεχτεί μια διαφορετική λειτουργία στο καθεστώς των δημοσίων προμηθειών. Οι συνέπειες υπήρξαν σκληρές… Δεν μίλησα 15 χρόνια, Αισθάνομαι βαριά την ιστορική ευθύνη να ενεργήσω ως οφείλω» πρόσθεσε ο κ. Καστανίδης και παρέδωσε την αλληλογραφία του με τον κ. Σημίτη στα πρακτικά της Βουλής.

Και έτσι, ο κ. Καστανίδης άδειασε τον Κώστα Σημίτη, μία ημέρα μετά την επιστολή που είχε στείλει στη Βουλή, με ερωτηματικό όμως γιατί δεν δημοσιοποίησε τις επιστολές αυτές όταν εξεταζόταν το θέμα στην εξεταστική επιτροπή.
Η ΝΔ ζήτησε να σταματήσει η συζήτηση προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τις επιστολές, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε.
Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Οι σημερινές αποκαλύψεις του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χάρη Καστανίδη αποτελούν μια σοβαρότατη εξέλιξη στην υπόθεση Siemens. Κι αυτό διότι ο κ. Καστανίδης:
  • Αποκάλυψε, μετά από 15 χρόνια, τις πραγματικές διαστάσεις της παραίτησής του. Καλοδεχούμενες, έστω και αργά, αφού γεννάται το εύλογο ερώτημα γιατί δεν κατέθεσε αυτά τα στοιχεία στην Εξεταστική Επιτροπή, εδώ και ένα πλέον χρόνο.
  • Αποκάλυψε τις αποφάσεις του πρώην Πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη σε ό,τι αφορά στις προμήθειες του Δημοσίου και στη διαφάνεια.
  • Ομολόγησε, δημοσίως, πως εκείνες οι αποφάσεις του κ. Σημίτη οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση σε ό,τι αφορά στη Siemens.
  • Διέψευσε την εξιστόρηση των γεγονότων, όπως παρατίθενται στο Δελτίο Τύπου του πρώην Πρωθυπουργού.
  • Επιβεβαίωσε απολύτως το πόρισμα της Ν.Δ. για τις ευθύνες του κ. Σημίτη και των αποφάσεων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1996-1998.
  • Κατέθεσε νέα στοιχεία, όπως η προσωπική του αλληλογραφία.
Η Ν.Δ., από την πρώτη στιγμή, χαρακτήρισε το σκάνδαλο πράσινο. Επισήμανε πως η αιτία ήταν οι αποφάσεις του κ. Σημίτη και των κυβερνήσεών του.
Με αίσθημα ευθύνης θα μελετηθούν ενδελεχώς οι επιστολές που κατέθεσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης σε νομικό επίπεδο. Διότι, σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Σημίτης έχει, ήδη, κριθεί».
Δηλώσεις Καμμένου
Να οδηγηθεί στο Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ζήτησε ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος – ο οποίος κατέθεσε αυτόνομο πόρισμα για την υπόθεση Ζίμενς – μετά τις δηλώσεις του Υπουργού της Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη και «είπε ότι πιεζόταν από τον Κ. Σημίτη ώστε να μην ακολουθήσει διαφανείς διαδικασίες για τις κρατικές προμήθειες». Ανέφερε επίσης ότι σήμερα ξεκινάει η διαδικασία γι’ αυτό, με αποδεικτικά στοιχεία τα όσα είπε ο κ. Καστανίδης. «Είναι η ώρα να ανοίξουν τα στόματα, να μάθει ο ελληνικός λαός ποιοί ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο, από ποιούς πήραν εντολές και γιατί. Γιατί, αν μελετήσετε το πόρισμα, περιέχει τις εταιρείες για την περίπτωση των υποβρυχίων, θα βρείτε τροφοδότες λογαριασμούς που πλήρωσαν τα Λέοπαρντ, διαδρομές χρημάτων με ενδιάμεσους, οι οποίοι κανόνιζαν το σύνολο των υποθέσεων που απασχόλησαν τη Μεταπολίτευση», είπε.
Ακόμη ανέφερε ότι πλέον έχουμε τις αποδείξεις πως ήταν αλήθεια αυτά που έλεγε ο κ. Χριστοφοράκος, ο οποίος προσγειωνόταν στο Κορακοχώρι Ηλείας για να συναντήσει τον κ. Σημίτη το 2003, πριν υπογραφούν οι συμβάσεις.
Υποστήριξε ακόμη ότι ο πρώην πρωθυπουργός μιλούσε με τον αδερφό του Σπύρο Σημίτη από το ίδρυμα Ρόζενμπεργκ και αυτό χρηματοδοτείτο από τα μαύρα ταμεία της Ζίμενς. «Να πώς είναι το σύστημα της διαπλοκής και από ποιους κατευθύνεται».
Καταλήγοντας, ο Π. Καμμένος είπε ότι εκτός από τα πολιτικά «CDS» υπάρχουν τα οικονομικά, «που λήγουν στις 22 Μαίου» και πρέπει να μαθευτεί ποιοι τα πήραν που τα πούλησαν ποιος είναι από πίσω και ποιος θα εισπράξει τα 27 δισ. δολάρια.
http://www.antinews.gr/2011/05/13/100680/

Σχόλια