Αναδιάρθρωση: oι ανατροπές που έρχονται στη ζωή μας

Οταν λέμε αναδιάρθρωση εννοούμε την αλλαγή των όρων του χρέους μας. Η αλλαγή αυτή μπορεί να γίνει:
1 Μονομερώς. Δηλαδή με δική μας απόφαση και ανακοίνωση.
2 Σε συμφωνία με τους πιστωτές. Αν υποθέσουμε ότι την αποφασίζουμε και την ανακοινώνουμε μόνοι μας, θα πρέπει να περιμένουμε ότι η στάση των πιστωτών μας θα γίνει εξαιρετικά εχθρική....Οι ξένες τράπεζες που δεν μας δανείζουν ούτε σήμερα φυσικά θα συνεχίσουν να μη μας δανείζουν. Ομως θα σταματήσει να μας δανείζει και η Ε.Ε. και το ΔΝΤ - εφόσον θα τους έχουμε αιφνιδιάσει. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα μα στήσουν στον τοίχο με απρόβλεπτες συνέπειες όχι μόνο για την οικονομία μας, αλλά και για τη φυσική μας υπόσταση ως κράτος, αφού θα έχουμε χάσει κάθε σύμμαχο - που κατά σύμπτωση είναι και πιστωτής μας.

Στην περίπτωση που συναποφασίσουμε την αναδιάρθρωση με την τρόικα, θα χρειαστούν μήνες για την ολοκλήρωσή της. Αρχικά -και αυτό μπορεί να γίνει σχετικά γρήγορα- σε συνεργασία με την τρόικα θα πρέπει να αποφασιστεί ένα πακέτο προσφοράς που θα προτείνει η κυβέρνηση στους πιστωτές. Στη συνέχεια όμως θα πρέπει να ξεκινήσουν συζητήσεις με όλους τους πιστωτές, με τον καθένα ξεχωριστά, και να ερωτηθούν αν δέχονται τη μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν και την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής τους με βάση το πακέτο προσφοράς.

Πρέπει επίσης να συμφωνήσουν σε ποιες εκδόσεις δέχονται την αλλαγή των όρων, αλλά και να αποφασιστεί τι θα γίνει με αυτούς που δεν τη δέχονται.

Μιλάμε δηλαδή για μια διαδικασία εξαιρετικά πολύπλοκη και χρονοβόρα. Συνεπώς, αν υποθέσουμε ότι συμφωνούν τώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ε.Ε. να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, θα χρειαστεί πολύς καιρός και διαπραγματεύσεις για να ολοκληρωθεί.

Στο διάστημα αυτό, η μόνη χρηματοδότηση που θα έχου- με θα είναι από την τρόικα, αφού ασφαλώς κανένας άλλος δεν θα μας δανείζει.
 

Σχόλια