Η Γερμανία εκπονεί σχέδια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, γράφουν σήμερα οι Financial Times. Αντίθετή είναι ωστόσο η ΕΚΤ, η οποία φοβάται νέα κρίση σε περίπτωση που οι ευρωπαϊκές τράπεζες πληρώσουν τα σπασμένα.
Το Βερολίνο θεωρεί πως θα αποφευχθούν δυσάρεστες παρενέργειες αν πεισθεί η Αθήνα να προσφέρει τους κατόχους ελληνικών ομολόγων εθελούσια αναδιάρθρωση με χρηματοπιστωτικά εργαλεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επισημαίνει σε άρθρο της η βρετανική οικονομική εφημερίδα.
Μια ιδέα είναι να πεισθούν οι επενδυτές να ανταλλάξουν επισφαλή ελληνικά ομόλογα, σε τρέχουσες τιμές, με πιο ασφαλή χρηματοπιστωτικά προϊόντα που θα εγγυηθεί η Ευρωζώνη, κάτι αντίστοιχο με τα “Ομόλογα Μπρέιντι” που είχαν κυκλοφορήσει σε μια παρόμοια ανταλλαγή στη δεκαετία του ΄80 στις υπερχρεωμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Μια άλλη εναλλακτική πρόταση που επεξεργάζεται το Βερολίνο είναι η αγορά ελληνικών ομολόγων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης με ταυτόχρονη επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους ακόμα και διαγραφή μέρους του, μέθοδος που εφαρμόστηκε από το ΔΝΤ με το ειδικό πρόγραμμα (HICP) προκειμένου να στηριχθούν οι φτωχές χώρες. «Η κυβέρνηση του Βερολίνου είναι εδώ και καιρό προετοιμασμένη για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Δεν έχει όμως καμία πρόθεση να πιέσει την Ελλάδα, επειδή γνωρίζουμε καλά πως σχέδια αναδιάρθρωσης προχωρούν μόνο με την συμφωνία του ενδιαφερόμενου” δήλωσε στους Financial Times υψηλόβαθμο στέλεχος του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών.
Παρόλο που η ελληνική οικονομία θα βγει κερδισμένη από την περικοπή του χρέους, η κυβέρνηση των Αθηνών, με σκεπτικό ανάλογο της ΕΚΤ, ανησυχεί για τη ζημιά που επιφυλάσσει ένας τέτοιος διακανονισμός στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες κατέχουν μέρος των ελληνικών ομολόγων καθώς και στη μελλοντική αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές, υπογραμμίζουν οι Financial Times.
Υπέρ και κατά της αναδιάρθρωσης….
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Γερμανού υφυπουργού Εξωτερικών Βέρνερ Χόιερ Bloomberg News. Ο κύριος Χόγιερ τονίζει ότι ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι απαραίτητα καταστροφική και πως η κυβέρνηση Μέρκελ είναι έτοιμη να στηρίξει ένα τέτοιο σχέδιο.
Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ δεν βλέπει κανένα λόγο για μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σε δηλώσεις του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung του Σαββάτου δεν αποκλείει ωστόσο το ενδεχόμενο η Αθήνα να μην είναι σε θέση να επιστρέψει τα δάνεια που έχει λάβει.
Εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση απέδωσε χθες με δηλώσεις του στην Ουάσιγκτον ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ευρώπη Αντόνιο Μπόρχες. Τάχθηκε μάλιστα υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χρέους χωρίς να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση.
Μαρία Καστρισιανάκη / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,14994170,00.html
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.