Οι μίζες από τη Ferrostaal και ο «Ο Έλληνας φίλος»..

«Ο Έλληνας φίλος», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του περιοδικού Der Spiegel για το γνωστό σκάνδαλο στην Ferrostaal με τις προμήθειες για αγορά γερμανικών υποβρυχίων από την Ελλάδα:
«Παλιά έπρεπε να υπερασπίζεται τη χώρα του, σήμερα υπερασπίζεται μόνον την τιμή του. Πρόκειται για τον Άκη Τσοχατζόπουλο, που ήταν κάποτε υπ. Άμυνας της Ελλάδας και για τον οποίο υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι ήταν στο πόστο αυτό για να εξυπηρετεί καλύτερα τον εαυτό του και όχι για να υπηρετεί το κράτος του.»
«Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι οι αποδέκτες των χρημάτων, εκτός από τον τότε υπουργό Άμυνας της Ελλάδας Άκη Τσοχατζόπουλο, ήταν και Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι και μάλιστα γράφει: ‘εκτός από τον Τσοχατζόπουλο ήταν και... Οι κατήγοροι εμφανίζονται βέβαιοι ότι ο πρώην υπουργός πήρε κάτι.»
Το άρθρο αναφέρει στη συνέχεια τις ανακρίσεις και την εξεταστική επιτροπή στην Ελλάδα και σημειώνει: «μπορεί να σφίξουν τα πράγματα για τον Τσοχατζόπουλο και για τους δύο κατηγορουμένους στο Μόναχο και κυρίως για την Ferrostaal: εάν οι έρευνες αποδείξουν όντως την ύπαρξη ομάδας "αγγελιοφόρων" μέχρι τον τότε υπουργό, τότε πρέπει να πληρώσει και ο όμιλος.  Και μάλιστα απειλείται με επιβολή προστίμου και αφαίρεση κερδών, σε τέτοιο ύψος που διακυβεύεται η ύπαρξη του ομίλου, όπως παραδέχεται το ΔΣ σε πρωτόκολλο, που συντάχθηκε το Μάρτιο.»
«Για τους εισαγγελείς η κατάσταση είναι σαφέστατη: χρήματα πήγαν και στον υπουργό. Όπως προηγουμένως είχε συμφωνηθεί μαζί του και με άλλους συναποφασίζοντες από τον ‘κύκλο της προσευχής’ (κωδική ονομασία), γράφει το κατηγορητήριο. Ωστόσο σαφείς αποδείξεις δεν υφίστανται, παρά μόνον ενδείξεις».
Το περιοδικό αναφέρεται διεξοδικά στις διάφορες εικασίες και καταλήγει: "Η υπόθεση είναι για όλους καυτή: Για τους ενάγοντες, που δεν αναφέρουν τον Τσοχατζόπουλο στην αγωγή ούτε καν σαν κατηγορούμενο"
Για τους δύο κατηγορούμενους (στελέχη της Ferrostaal) που κατέθεσαν ότι δεν μπορούν να αποκλείσουν πως μερικά από τα χρήματα του συμβουλευτικού έργου κατέληξαν σε παράγοντες λήψης αποφάσεων, αλλά στη συνέχεια δεν φρόντισαν να ρώτησαν για να μάθουν. Και τέλος για τη ίδια τη Ferrostaal.»
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπευθ.σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,14997144,00.html

Σχόλια