Αδιαφανείς διαδικασίες και ύποπτες μεθοδεύσεις στην κατανομή βιοκαυσίμων από το ΥΠΕΚΑ;;



Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη οικονομική περίοδο για τη χώρα μας και ειδικά για τους αγρότες, που βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, τα βιοκαύσιμα μπορούν να συνεισφέρουν, τόσο στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, όσο και της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.
Η προώθηση των ενεργειακών καλλιεργειών μπορεί να αποτελέσει μια αποδοτική εναλλακτική λύση πέρα από τις παραδοσιακές καλλιέργειες, προφέροντας ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες αλλά και στις βιομηχανίες, ενισχύοντας την περιφερειακή ανάπτυξη.
Κρίσιμο σημείο για την επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων αποτελεί η αξιοπιστία και η διαφάνεια του συστήματος. Δυστυχώς, όμως, η Κυβέρνηση με τις αδιαφανείς πρακτικές που ακολουθεί και με αναιτιολόγητες τροποποιήσεις διαδικασιών της τελευταίας, κυριολεκτικά, στιγμής, εντείνει το κλίμα καχυποψίας και αβεβαιότητας.
Αντί το ΥΠΕΚΑ να αφήσει να λειτουργήσει η ελεύθερη αγορά και ο ανταγωνισμός, εξέδωσε απόφαση για το έτος 2010 με την οποία ....κατανέμει ποσότητα 164.000 χιλιολίτρων βιοντίζελ μεταξύ εγχώριων παραγωγών και εισαγωγέων και επιβάλλει την υποχρεωτική απορρόφησή της από τα διυλιστήρια. Η απόφαση κατανομής δεν βασίστηκε σε κάποιο διαγωνισμό ή μειοδοτική προσφορά, αλλά βασίστηκε σε μια σειρά νεφελωδών κριτηρίων.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων για την κατανομή βιοκαυσίμων του έτους 2010 ακολουθήθηκαν αδιαφανείς διαδικασίες, ύποπτες μεθοδεύσεις και υποβλήθηκαν πλαστά δικαιολογητικά.
Ειδικότερα, τα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε από το ΥΠΕΚΑ επέτρεψε σε επιτήδειους να υποβάλλουν πλαστά δικαιολογητικά εμφανίζοντας συμβάσεις ενεργειακών καλλιεργειών που ξεπερνούν τα 900.000 στρέμματα. Τα πλαστά δικαιολογητικά έγιναν δεκτά χωρίς ουσιαστικό έλεγχο από το ΥΠΕΚΑ και τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Αποτέλεσμα ήταν να αποσπάσουν οι επιτήδειοι άνω του 50% της κατανεμημένης ποσότητας βιοντίζελ.
 Τα ίδια δημοσιεύματα ανέφεραν ότι αρμόδιο ελεγκτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιεί ήδη έρευνα και ετοιμάζει πόρισμα για την αντίστοιχη διαδικασία του προηγούμενου έτους.
Τα ανωτέρω έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πλέον ηχηρό τρόπο η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κα. Μπατζελή με την αρ. πρωτ. 419/18-01-2011 Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή με αποδέκτη την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα. Μπιρμπίλη. 
Η κα. Μπατζελή κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή στις 21-01-2011 κατήγγειλε αδιαφανείς διαδικασίες, καθυστερήσεις στους ελέγχους και λανθασμένο τρόπο διαχείρισης του συστήματος κατανομής βιοκαυσίμων. Η κα. Μπατζελή απευθυνόμενη από το βήμα της Βουλής προς τον Υφυπουργό ΠΕΚΑ κ. Μανιάτη ανέφερε χαρακτηριστικά: «η καθυστέρηση του ελέγχου διευκολύνει κάποιους, κύριε Υπουργέ, ώστε να παραδώσουν περισσότερες ποσότητες από όσες δικαιούνται» και «θεωρώ ότι είμαστε όλοι μάρτυρες ενός σκανδάλου, το οποίο διεξάγεται στις πλάτες των αγροτών». Εκ των έσω οι εύστοχες βολές ενάντια την κυβέρνηση, από φίλες δυνάμεις, προκαλώντας μεγαλύτερο πόνο!

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μανιάτης απαντώντας στην κ. Μπατζελή ομολόγησε με εντυπωσιακό τρόπο την αποτυχία της κυβέρνησης. Ανέφερε ο κ. Μανιάτης: «πρέπει να σας πω ότι είμαι βαθύτατα απογοητευμένος από τον τρόπο με τον οποίο μέχρι και σήμερα ακόμη η Πολιτεία δεν διαχειρίζεται, όπως θα έπρεπε να διαχειρίζεται, αυτήν την πολύ σοβαρή υπόθεση» και «αυτή η ιστορία, έτσι όπως έχει εξελιχθεί με το βιοντίζελ, δεν μπορεί να πάει άλλο».
Μένει άφωνος κανείς με την ξεκάθαρη και απόλυτη δήλωση αποτυχίας και ανικανότητας εκ μέρους των κυβερνόντων! Αν δεν ήταν ένδειξη τεράστιου κυνισμού και αδιαφορίας και αν υπήρχε ελάχιστο δείγμα πολιτικής ευθιξίας και αξιοπρέπειας, μια τέτοια δήλωση αποτυχίας θα έπρεπε να συνοδεύεται από παραιτήσεις!
Όμως, η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Υπάρχει και συνέχεια! Η κα. Μπατζελή μη μένοντας, προφανώς, ικανοποιημένη από τις απαντήσεις και τις δεσμεύσεις του κ. Μανιάτη, επανέρχεται στο θέμα καταθέτοντας στη Βουλή την ερώτηση με αρ. πρωτ. 13250/17-03-2011 απευθυνόμενη προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα. Μπιρμπίλη και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδη.

Αξίζει να παρατεθεί πλήρως το κείμενο της ερώτησης της κας. Μπατζελή: «Σε συνέχεια της επίκαιρης ερώτησής μου, που συζητήθηκε στη Βουλή στις 21-1-2011 σχετικά με την καθυστέρηση ελέγχου των τιμολογίων για τις ενεργειακές καλλιέργειες που αποτελεί προϋπόθεση για την ανακατανομή ποσοτήτων βιοντίζελ, είχα ενημερωθεί από τον αρμόδιο Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Μανιάτη, ότι για την φετινή περίοδο θα επιδιωχθεί η πλήρης διαφάνεια στην κατανομή των ποσοστώσεων και ο έλεγχος θα ολοκληρωθεί σύντομα.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει η απόφαση ανακατανομής των ποσοτήτων βιοντίζελ με αποτέλεσμα να εντείνονται τα ερωτηματικά που είχα διατυπώσει στην τοποθέτησή μου στο Κοινοβούλιο.
Συγκεκριμένα, κρίσιμο σημείο του συστήματος είναι η διαφάνεια και η τήρηση των συμβάσεων που υπογράφουν οι εκάστοτε εταιρείες, μερικές εκ των οποίων μπορεί να χρησιμοποιήσουν την έλλειψη ελέγχων και την μη έγκαιρη κατάθεση των εξοφλημένων τιμολογίων για κερδοσκοπικούς λόγους εις βάρος της εθνικής οικονομίας, αλλά και των ίδιων των αγροτών.
Η μη έγκαιρη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τον έλεγχο και η καθυστέρηση της υπογραφής της απόφασης για την ανακατανομή, μπορεί να οδηγήσει σε συμπεράσματα ότι διευκολύνονται ορισμένοι για να διορθώσουν τυχόν αναντιστοιχίες από τις συμβάσεις που έχουν προσκομίσει, ώστε να μην υποστούν τις συνέπειες από την ανακατανομή των ποσοτήτων εις βάρος κάποιων που ήταν συνεπείς με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις.»
Ομολογουμένως είναι εντυπωσιακά τα όσα αναφέρονται στην ερώτηση και τα υπονοούμενα που διατυπώνονται, δημιουργώντας μείζων πολιτικό ζήτημα για το οποίο είναι υποχρεωμένη να απαντήσει η κυβέρνηση. Η ερώτηση δεν γίνεται από τυχαίο πρόσωπο, αλλά από πρώην Υπουργό της κυβέρνησης Παπανδρέου, συναρμόδια για την κατανομή βιοκαυσίμων και άριστο γνώστη τόσο της διαδικασίας όσο και των όσων συμβαίνουν. Αφήνονται σαφείς αιχμές από την Βουλευτή της κυβερνητικής παράταξης κα. Μπατζελή προς δύο Υπουργούς. Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής της, που συζητήθηκε στη Βουλή στις 21-1-2011, η κα. Μπατζελή είχε αναφέρει ότι είχε δοθεί παράταση ενός μήνα μετά από αίτημα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την κατάθεση τιμολογίων. Καρφώνοντας τον διάδοχό της Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδη, η κα. Μπατζελή ανέφερε: «Προσωπικά, θα μπορούσα να πω ότι ο νόμος είναι τόσο σαφής όπου δεν χρειαζόταν η παράταση.»
Όπως θα έλεγε και ο Ντίνος Ηλιόπουλος «Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα»! Βολές εκ των έσω, αλληλοκαρφώματα πρώην και νυν Υπουργών και ανοιχτά υπονοούμενα για διευκόλυνση επιτήδειων, ομολογίες αποτυχίας από Υπουργούς! Τι μπορεί να περιμένει κανείς από μια τέτοια κυβέρνηση; Ο Πρωθυπουργός τα γνωρίζει αυτά; Οι διάφοροι συντονιστές Αντιπρόεδροι, υπερ-Υπουργοί τι έχουν να πουν για την πλήρη αποσυντονισμό και αποτυχία της κυβέρνησης; Περιμένουμε με ενδιαφέρον το επόμενο επεισόδιο του σκανδάλου που παίζεται στις πλάτες των αγροτών, όπως είπε η κα. Μπατζελή.

Σχόλια