Φαύλος κύκλος…

Η Ελλάδα από την άλλη πλευρά βρίσκεται σε φαύλο κύκλο. Τα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που έχει πάρει η Αθήνα, δεν έχουν δώσει ώθηση στην οικονομία. Και χωρίς ανάπτυξη το κλείσιμο της μεγάλης ψαλίδας του χρέους δυσκολεύει. Ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Μπέρενμπεγκ υποστηρίζει ότι πολλοί αναλυτές έκαναν λάθος στην αξιολόγηση των μέτρων λιτότητας, που ήταν πολύ πιο επώδυνα, από ότι αρχικά είχε διαφανεί. Σύμφωνα με την τράπεζά του το χρέος έπεσε σε ένα χρόνο από μείων 12% στο μείων 3,1% του ΑΕΠ.
Εδώ όμως βρίσκεται και το δράμα, η «θηλιά» λιτότητας έχει πνίξει και την εσωτερική κατανάλωση, κάτι που έχει επιπτώσεις στα ¾ της οικονομικής παραγωγής. Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου έδωσε το τελικό πλήγμα. «Ψήγματα αισιοδοξίας έρχονται από το βιομηχανικό κλάδο, όπου καταγράφηκε αύξηση των εξαγωγών κατά 31% σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά αυτό χάνεται μέσα στην ασθενή εσωτερική ζήτηση» υποστηρίζει ο Σμίτινγκ.
…και πάλι φαύλος κύκλος
Ο Γερμανός οικονομολόγος υπογραμμίζει ότι η ελληνική βιομηχανία βρίσκεται μακριά από αυτό που ονομάζεται σταθερή ανοδική πορεία, γιατί η βιομηχανική παραγωγή βαίνει μειούμενη και οι παραγγελίες δεν αυξάνονται. Και ενώ την ίδια ώρα οι γαλλικές και γερμανικές εταιρείες επιταχύνουν το ρυθμό των εξαγωγών τους, στην ευρωπαϊκή περιφέρεια οι αριθμοί δείχνουν στασιμότητα στην βιομηχανική παραγωγή. «Η εικόνα που παρατηρείται αυτήν την στιγμή περιγράφεται ως φράση φαύλος κύκλος, υποστηρίζει ο Ντέιβιντ Μίλεκερ, οικονομολόγος της Union Investment, λιτότητα, αρνητική ανάπτυξη, μη υλοποίηση των στόχων για περιστολή του χρέους και πάλι μεγαλύτερη λιτότητα....   
FDT/Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6512436,00.html

Σχόλια