Το ΝΑΤΟ θέτει όρους στο καθεστώς Καντάφι

Ολοκληρώνεται στο Βερολίνο η άτυπη σύνοδος των 28 υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Κυρίαρχο θέμα της συνάντησης είναι η διαμόρφωση μιας κοινής στρατηγικής στην αντιμετώπιση της κρίσης στη Λιβύη.

Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις του στη Λιβύη με την ίδια ένταση, αλλά δεν θα υπάρξουν χερσαίες επιχειρήσεις. Αυτό είναι το ένα σκέλος της απόφασης για την κρίση στη Λιβύη, στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών στο Βερολίνο.
Όπως διαβεβαίωσε υψηλόβαθμη ελληνική διπλωματική πηγή, με την απόφαση συμφώνησαν και ο Γάλλος και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών. Με άλλα λόγια, η βορειοατλαντική συμμαχία σκοπεύει να κινηθεί στα πλαίσια που έχουν θέσει ο ΟΗΕ.
Αυτό ακριβώς τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Ράσμουσεν και πρόσθεσε ότι συμφωνεί «με την άποψη ότι δεν μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα στη Λιβύη μόνον με στρατιωτικά. Αυτό που απαιτείται για μια μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση είναι μια πολιτική διαδικασία, η οποία θα δίνει απαντήσεις στα νόμιμα αιτήματα του λιβυκού λαού».
 
Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει την έκκληση προς τον Μουαμάρ Καντάφι να αποχωρήσει αμέσως από την εξουσία, όπως ακριβώς ζητά και η Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη.
 Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε υποστήριξε ότι ο εάν παραιτηθεί ο Καντάφι «θα προσφέρει μια τελευταία υπηρεσία στο λαό του, ανοίγοντας το δρόμο για ένα ελεύθερο και δημοκρατικό μέλλον.»
Οι όροι του ΝΑΤΟ προς τον Καντάφι και η Ελλάδα
Το αίτημα για παραίτηση του Μουαμάρ Καντάφι εκφράζει όμως μόνον την επιθυμία των συμμάχων και συνιστά επιμέρους πρόταση στην επεξεργασία ενός συνολικού πακέτου επίλυσης της κρίσης στη Λιβύη. Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ έθεσαν τρεις όρους στο καθεστώς Καντάφι για να σταματήσουν τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς: τον τερματισμό των επιθέσεων εναντίον του άμαχου πληθυσμού, την αποχώρηση στρατιωτικών και παραστρατιωτικών δυνάμεων καθώς και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Στο ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας αναφέρθηκε στην ομιλία του και ο Έλληνας υπ. Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, τονίζοντας ότι «η ανθρωπιστική βοήθεια συνιστά πια επιτακτική ανάγκη για τον λιβυκό λαό» και εξήρε τον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η Κρήτη στον συντονισμό ανθρωπιστικής βοήθειας. Σχετικό αίτημα κατέθεσε η Ελλάδα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων του ΝΑΤΟ εκφράζοντας ταυτόχρονα «την ετοιμότητά της, ώστε η Κρήτη να παίξει αυτό το ρόλο.»
 
Ουδείς από τους συμμετέχοντες στη σύνοδο δεν αναμένει άμεση λύση στην κρίση της Λιβύης. Πιθανότερο σενάριο θεωρείται η συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, αλλά και των διεθνών διασκέψεων προς αναζήτηση πολιτικής λύσης.
Χαρακτηριστική είναι η απάντηση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε: «Όταν αγωνίζεσαι για την ελευθερία, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια - τότε χρειάζεσαι αντοχή. Η διεθνής κοινότητα διαθέτει αυτήν την αντοχή.»
 
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Υπεύθυνος Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος
 http://www.dw-world.de/dw/article/0,,14992644,00.html

Σχόλια