Οι ..συμβουλάτορες του Σαμαρά!


του Κώστα Ροδινού
Τελικά ο κ. Σαμαράς πρέπει να είναι τυχερός άνθρωπος! Με τόσες «σωτήριες»  συμβουλές που δέχεται από τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, θα τον …βρεί τον δρόμο του!
Το ένα  (παραθαλάσιο) εκδοτικό συγκρότημα  τον ….συμβουλεύει να αποφεύγει τον …λαϊκισμό!
Άλλο  συγκρότημα (ήσσονος μεγέθους),  τον ..προτρέπει να απογαλακτιστεί από τους  «σαμαροφύλακες» και τους «εξωθεσμικούς».
Προχθές, το μεγάλο συγκρότημα πρότεινε στον κ. Σαμαρά, να «κόψει το διαδίκτυο» από τους συνεργάτες του!
Υποθέτω ότι είμαστε ακόμα στην αρχή!
Αύριο θα του υποδείξουν ποιους να συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια.
Την επομένη ποιους να ορίσει υπουργούς.
Στη συνέχεια και τι πολιτική  να εφαρμόσει.
Και πάει λέγοντας!  Αυτά έμαθαν τόσα χρόνια. Αυτά κάνουν!
Τι θέλουν όλοι αυτοί οι …συμβουλάτορες;
Πρώτον, να διαδηλώσουν την παρουσία τους! Είναι εδώ, διαθέτουν συμβουλές! Έχουν και παρεμβατική δύναμη. Με άλλα λόγια του λένε: «Έλα εδώ! Που πάς με τους …ταλιμπάν;  Εμείς ξέρουμε τη συνταγή!  Έχουμε ανεβάσει και ρίξει τόσους πρωθυπουργούς! Σιγά να μην έχουμε πρόβλημα μ΄ εσένα
Δεύτερον, να απαξιώσουν το στενό πυρήνα των συνεργατών του κ. Σαμαρά. Είναι οι άνθρωποι που  γνωρίζει χρόνια και  έχει οικοδομήσει μια σχέση συνεργασίας.  Το ίδιο κάνουμε και εμείς  στη δουλειά μας.   Δηλαδή αυτό που κάνουμε όλοι, δεν το δικαιούται  ο αρχηγός της Ν.Δ. ; Ο τάδε εκδότης/διευθυντής για παράδειγμα, η εφημερίδα του οποίο κάθε λίγο και λιγάκι γράφει για τους συνεργάτες του Προέδρου, δεν έχει δίπλα του ένα στενό πυρήνα ανθρώπων που παίρνει μαζί του σ’ όλες τις δουλειές του;
Τρίτον, να συντηρούν την εσωστρέφεια στη Ν.Δ. Αίφνης αναδεικνύεται σε μείζον θέμα, όχι μια δήλωση του Προέδρου της Ν.Δ., αλλά μια πρόταση ακόμα και μια φράση από ένα άρθρο στο Antinews  ή μια δήλωση ενός   φίλου  του Προέδρου!   Και στη συνέχεια πλέκεται η ιστορία!  Οι τομεάρχες, δήθεν…. αντιδρούν, οι κοινοβουλευτικοί ….ανησυχούν και νάτο το πρωτοσέλιδο: «Εμφύλιος στη Ν.Δ.»! Ποιος θα ασχοληθεί με τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Ν.Δ.; Δεν υπάρχει χρόνος!
Τέταρτον, να ακυρώσουν την παρεμβατικότητα του διαδικτύου. Όλοι αυτοί, που εσχάτως ανακάλυψαν την αυξανόμενη επιρροή και παρεμβατικότητα του διαδικτύου, (για αυτό και επενδύουν στις διαδυκτιακές εκδόσεις τους) αισθάνονται ότι απειλείται η πρωτοκαθεδρία τους. Από πρωταγωνιστές και προνομιακοί συνομιλητές, τείνουν να μετατραπούν (όσοι επιβιώσουν) σε δευτεραγωνιστές και κομπάρσοι!  Ξέρουν ότι η επισκεψιμότητα στο διαδίκτυο είναι πολλαπλασίως μεγαλύτερη  από την τηλεθέαση των δελτίων τους, την ακροαματικότητα των εκπομπών τους και  την αναγνωσιμότητα των  εφημερίδων τους. Για να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους δίνουν μια μάχη οπισθοφυλακής.
«Όπως παλιά…»
Θυμάμαι, όταν ο αείμνηστος Μίλτος ήταν αρχηγός της Ν.Δ., ο κ. Ψυχάρης τον υπεδέχθη στην τηλεοπτική  του εκπομπή στον Αntenna,  με τη φράση «καλωσορίζω τον επόμενο πρωθυπουργό της Ελλάδος!». Βέβαια, όταν αναδείχθηκε πρωθυπουργός  ο κ. Σημίτης, ο κυρ Σταύρος έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να μην εκλεγεί πρωθυπουργός ο Μίλτος!
Όταν εξελέγη αρχηγός της Ν.Δ. ο Κώστας Καραμανλής, την επομένη Κυριακή το ΒΗΜΑ κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο τη Ντόλυ.  Στη συνέχεια, όταν ο Καραμανλής έγινε πρωθυπουργός, τον στήριξε διακριτικά, μέχρι που αντελήφθη ότι η πτώση του ήταν βέβαια. Και στις τελευταίες εκλογές ο κ. Ψυχάρης παρεχώρησε το κύριο άρθρο του ΒΗΜΑΤΟΣ, που επιμελείται ο ίδιος, στον τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ!
Μετά τις εκλογές του 2007, το ΒΗΜΑ προέτρεπε  τον κ. Παπανδρέου «παραιτηθείτε κύριε Πρόεδρε», επειδή τότε εκλεκτός του ήταν ο κ. Βενιζέλος! Όταν άλλαξαν οι συσχετισμοί, άλλαξαν και οι προτιμήσεις!
Υπάρχουν και πολλά ακόμα παραδείγματα, αλλά το δείγμα είναι αρκετό. Αυτή είναι η αξιοπιστία τους, αυτή και η φερεγγυότητά τους.
Συμπέρασμα: Από μια άποψη ο   κ. Σαμαράς είναι όντως τυχερός γιατί πετυχαίνει τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ στη χειρότερη στιγμή της διαδρομής τους. Τα περισσότερα είναι ήδη ξεδοντιασμένα. Γαυγίζουν από φόβο. Δεν έχει κανένα απολύτως λόγο να   συνδιαλλαγεί μαζί τους. Βέβαια, όσο ανθίσταται,  τόσο θα εντείνονται οι επιθέσεις. Όμως, ο κόσμος καταλαβαίνει.
Υ.Γ.  Επειδή, όλοι δίνουν συμβουλές στον Πρόεδρο της Ν.Δ. θα μου επιτρέψει να του απευθύνω και εγώ  μία:
Αν στη Ν.Δ. αφιερώνουν κάθε πρωί  δέκα λεπτά  και θυμούνται την πολιτική   της Κυβέρνησης Καραμανλή  (ειδικότερα τις σχέσεις με τα ΜΜΕ) θ’  αποφύγουν πολλές κακοτοπιές!
Και ένας τρόπος να μην κάνεις λάθη, είναι να διδαχθείς από τα λάθη των προηγουμένων!

Σχόλια