Οι Σοφιστές και το Πειραματόζωο

Στην Αρχαία Ελλάδα κατά τη διάρκεια του χρυσού αιώνα του Περικλή (5ο αιώνα π.Χ.), εμφανίστηκε το επάγγελμα των σοφιστών, που ασκούσαν άνδρες μεγάλης εγκυκλοπαιδικής μόρφωσης με οξύ και ανήσυχο πνεύμα. Ήταν αμειβόμενοι δάσκαλοι της σοφίας (επαγγελματίες φιλόσοφοι) που μετέδιδαν στους νέους όχι την αληθινή γνώση αλλά τη μέθοδο για να εκφράσουν πειστικά το ψεύδος ως αλήθεια. Το προϊόν τους, οι σοφιστείες, ανέκαθεν προσπαθούσαν να παρουσιάσουν το «άσπρο-μαύρο». Οι σοφιστές γνώρισαν μεγάλη ακμή και συγκέντρωσαν μεγάλο πλούτο μιας και έμμισθα αναλάμβαναν.... να συντάξουν λόγους προκειμένου παρουσιάζοντας το «άσπρο-μαύρο» να οδηγήσουν την Εκκλησία του Δήμου, το σύνολο των Πολιτών δηλαδή, σε αποφάσεις που θα εξυπηρετούσαν όχι τα συμφέροντα της Λαϊκής Κοινότητας, αλλά ιδιωτών. Για το λόγο αυτό δέχτηκαν αρνητική κριτική από τους Σωκράτη και Πλάτωνα. Στη σύγχρονη Ελλάδα και ειδικότερα την περίοδο της μεταπολίτευσης εμφανίστηκαν οι νέοι σοφιστές, που δεν είναι άλλοι από τους πρωτοκλασάτους βουλευτές – υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και τους ακριβοπληρωμένους μεγαλοδημοσιογράφους των τηλεοπτικών καναλιών της Αθήνας. Για δύο δεκαετίες και πλέον παραπλανούν τον Ελληνικό λαό οδηγώντας τον σε μια ιδιότυπη σκλαβιά στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης που οραματίζεται ο πρωθυπουργός μας. Παραδείγματα υπάρχουν άπειρα. Ενθυμείστε ότι όταν ο κ. Μητσοτάκης τότε πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός μίλησε για ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ τον απεκάλεσαν προδότη, ενώ όταν την έκανε το ΠΑΣΟΚ, όλα καλά γενήκανε. Πιο πρόσφατα η σύμβαση με την COSCO από αποικιοκρατική έγινε στρατηγικής σημασίας συνεργασία. Επίσης η περαίωση, η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων, η εξυγίανση του ΟΣΕ, η χρηματοδότηση των τραπεζών, η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, το ασφαλιστικό, η απόσυρση ΙΧ κλπ, κλπ από επαίσχυντα μέτρα της ανάλγητης ΝΔ, έγιναν ξαφνικά η σωτηρία της Ελλάδας, που μόνο το ΠΑΣΟΚ έχει τη δύναμη και το θάρρος να πάρει.
Αυτοί οι …σοφιστές παρέλαβαν μία χώρα με πρόβλημα χρέους και κατάφεραν σε σύντομο χρονικό διάστημα να την κάνουν κρίση δανεισμού και δεν τους πήραν με τις πέτρες λόγω της ικανότητας τους να παραπλανούν το λαό και να ρίχνουν σε άλλους τις ευθύνες. Ας αναρωτηθούμε τι θα γινόταν αν το ΠΑΣΟΚ δανειζόταν τον Οκτώβριο του 2009 44 δις ευρώ που προσέφεραν οι αγορές με σχετικά συμφέρον επιτόκιο και όχι μόνο 12 (για ποιο λόγο δεν το έκανε;), αν έπαιρνε άμεσα και στοχευόμενα μέτρα και όχι οριζόντια προς κάθε κατεύθυνση (με αποτέλεσμα να στραγγίσει η αγορά από ρευστό), αν τολμούσε να τα βάλει με το βαθύ ΠΑΣΟΚ (1,5 χρόνο μετά και ακόμα δεν τόλμησε;), αν δεν είχε προαποφασίσει ότι ο μόνος δρόμος ήταν το ΔΝΤ (το …μαρτύρησε ο Στρος Καν), αν δεν κατηγορούσε την Ελλάδα για διαφθορά (άραγε η Siemens και οι Γερμανοί είναι αθώες περιστερές;), αν δεν ενημέρωνε την Ευρωπαϊκή Ένωση για το κατ’ εκτίμηση έλλειμμα τον Οκτώβριο του 2009 αλλά τον Μάρτιο του 2010 ως είχε υποχρέωση (γιατί βιάστηκε;), αν δε φούσκωνε το έλλειμμα (με αποτέλεσμα οι ξένοι να μας κοιτούν με μισό μάτι), αν ο πρωθυπουργός, ο υπουργός οικονομικών και γενικότερα τα μέλη της Κυβέρνησης μιλούσαν λιγότερο και δούλευαν περισσότερο (κάθε φορά που μιλούσαν, όπως και κατά την ανακοίνωση των τελευταίων μέτρων από τον πρωθυπουργό, τα spreads απογειώνονταν), αν, …αν. Ατελείωτα αν, που δυστυχώς μας οδήγησαν στην υπογραφή του επαίσχυντου μνημονίου με την τρόικα και την εθελοντική ανάληψη του ρόλου του πειραματόζωου της ΕΕ. Το πείραμα που έχει ήδη αρχίσει στην Ελλάδα, που λόγω ευρώ δε μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμα της, έχει να κάνει με τη γενικευμένη μείωση μισθών-συντάξεων με παράλληλη αύξηση έμμεσων φόρων και κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει πτωτικά τις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών, οπότε και θα γίνει η Ελλάδα ελκυστικότερος τουριστικός προορισμός, θα μειώσει τις εισαγωγές και θα αυξήσει τις εξαγωγές της. Όλα αυτά θεωρητικά γιατί στην πράξη τα όποια θετικά αποτελέσματα εξανεμίζονται από την μη ανάπτυξη, τον πληθωρισμό, την ανεργία και την ύφεση. Ελπίζουμε να μην αναφωνήσουμε «Η εγχείρηση (το πείραμα) επέτυχε, αλλά ο ασθενής απέθανε». Xριστός Ανέστη.

Του Απόστολου Παπαπαρίση

Σχόλια

  1. Κανεις πια δεν πιστευει πως ολα αυτα που αναφερεις ειναι...λαθη.Ολοι πιστευουν πως προκειται για σχεδιο που απλα λογω τσαπατσουλιας και ανικανοτητας το βιωνουμε -πολυ φοβαμαι-οχι με τον χειροτερο τροπο ακομη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.