Bουλευτές του ΠΑΣΟΚ ξένοι στο ίδιο κόμμα

Του Βασιλη Νεδου
Το μεσημέρι της Παρασκευής, μετά το σχεδόν τετράωρο υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Γ. Παπανδρέου μίλησε σχεδόν μιάμιση ώρα ενώπιον των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Αφησε αιχμές για όσους ομιλούν για αναδιάρθρωση, ενώ υπερασπίστηκε και τον κατατεθειμένο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό. Από την πρώτη κιόλας ομιλία βουλευτή, ωστόσο, έγινε αντιληπτό ότι οι λόγοι του πρωθυπουργού ελάχιστα «άγγιξαν» την Κ.Ο., η οποία τις τελευταίες εβδομάδες τελεί υπό συνθήκες «ανοιχτού» αντάρτικου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ουκ ολίγοι βουλευτές τάχθηκαν εκ νέου ανοιχτά υπέρ της αναδιάρθρωσης, επέκριναν σαφέστατα την.... ασκούμενη οικονομική πολιτική, κατήγγειλαν τη μεταρρυθμιστική «κόπωση» της κυβέρνησης και εξέφρασαν την ανησυχία τους για την έκρυθμη κατάσταση στην κοινωνία. Υπήρξαν δε και εκείνοι που νοστάλγησαν τις εποχές των… «πρασινοφρουρών».
Υπέρ της αναδιάρθρωσης τάχθηκαν οι κ. Γ. Φλωρίδης, Εκτ. Νασιώκας, Π. Κουκουλόπουλος, ακόμη και ο Χρ. Μαγκούφης, ο οποίος νωρίτερα είχε εκθειάσει τον πρωθυπουργό. Ο κ. Φλωρίδης έθεσε μάλιστα ευθέως το θέμα της αναδιάρθρωσης, όχι όμως βασισμένης σε πρόχειρη συζήτηση αλλά μόνο σε συνεννόηση με τους δανειστές μας και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα πείσει για τη φερεγγυότητά της. Μίλησε δε για «μεταρρυθμιστική εξάντληση του ΠΑΣΟΚ», ενώ, εμμέσως πλην σαφώς, ζήτησε προσφυγή στις κάλπες, αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν μπορεί να προχωρήσει.
Ακόμη πιο επικριτικός υπήρξε ο κ. Εκτ. Νασιώκας, ο οποίος χαρακτήρισε τη λήψη επιπλέον μέτρων για το 2011 ως αποτέλεσμα της «αποτυχίας για τη μείωση του ελλείμματος το 2010». Εκρινε επίσης ότι «τα νούμερα της εικοσαετίας δεν βγαίνουν» και γι' αυτό «χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους σε συνεννόηση με την Ε.Ε.», ενώ ζήτησε και την έγκριση των σημαντικών νομοθετημάτων από πλειοψηφία 180 βουλευτών.
Ως υπέρμαχος μια μορφής αναδιάρθρωσης εμφανίσθηκε και ο κ. Π. Κουκουλόπουλος, ο οποίος ζήτησε με συγκεκριμένες κινήσεις εκσυγχρονισμό και αξιοποίηση της ΔΕΗ προκειμένου να μη γίνει «ο νέος ΟΣΕ». Βουλευτές όπως οι κ. Ν. Σαλαγιάννης και Π. Κουρουμπλής ζήτησαν ανασχηματισμό, ενώ ο κ. Πυθ. Βαρδίκος επέκρινε το opengov, λέγοντας ότι για να βγει η χώρα από την κρίση χρειάζονται σε κρίσιμα πόστα… «πρασινοφρουροί». Η κ. Σούλα Μερεντίτη, εμμέσως πλην σαφώς, επιτέθηκε κατά του κ. Θ. Πάγκαλου.
Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του τελευταίου ομιλητή, του κ. Απ. Κακλαμάνη. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής μίλησε ουσιαστικά για υποκινούμενες εντάσεις στην Κερατέα και τους Αγίους Αναργύρους από δυνάμεις οι οποίες επιθυμούν να υπάρξει νεκρός. Μίλησε συγκεκριμένα για συστηματική προσπάθεια εξωκοινοβουλευτικών ή κοινοβουλευτικών κομμάτων για τη δημιουργία εστιών ταραχής.
Μια προσεκτική παρατήρηση των αντιδράσεων που καταγράφονται στην πράσινη Κ.Ο. οδηγεί σε δύο συμπεράσματα.
Φαίνεται κατ' αρχήν ότι δεν υπάρχει οργανωμένη εσωκομματική αμφισβήτηση των κεντρικών κυβερνητικών επιλογών. Ομως, η κατάσταση μοιάζει ακόμη λιγότερο «ελέγξιμη» τις τελευταίες ημέρες, καθώς έχει εκπνεύσει και η ολιγόμηνη, σύμφωνα με το Σύνταγμα, περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας προβλέπεται η χρήση λίστας κατά την προσφυγή στις κάλπες. Οι όποιοι αμφισβητίες, διαφωνούντες, ή ακόμα και οι δεδηλωμένοι «αντιπαπανδρεϊκοί», δεν δεσμεύονται από την ανάγκη να φαίνονται πειθαρχημένοι, αφού στο εξής οι εκλογικοί σχεδιασμοί δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από τη βούληση της ηγεσίας.
Στα δύο προαναφερόμενα στοιχεία, έρχεται να προστεθεί και η ισχυρότατη κοινωνική πίεση την οποία υφίστανται πλέον άπαντες εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, ολοένα και συχνότερα κάνουν την εμφάνισή τους «μίνι πολιτικές ανταρσίες»: Είτε ατομικά είτε ομαδικά, βουλευτές που δεν έχουν κατά κανόνα μεταξύ τους κοινές εσωκομματικές αναφορές, φροντίζουν να καταστήσουν σαφείς τις ενστάσεις τους. Κάποτε, μάλιστα, δηλώνοντας ακόμα και την πρόθεση να μην υποστηρίξουν με την ψήφο τους ορισμένα νομοσχέδια ή και διατάξεις σχεδίων νόμων. Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο κρούσμα, ήταν το σχέδιο που παρουσίασε στον αρμόδιο Κοινοβουλευτικό Τομέα Ελέγχου ο υπουργός Οικονομικών για τη φορολόγηση των τυχερών ηλεκτρονικών παιχνιδιών.
Οι κινήσεις αυτές των βουλευτών προκαλούν στο Μαξίμου ανησυχία, κυρίως ενόψει εξαιρετικά σημαντικών νόμων που «οδεύουν» προς το Κοινοβούλιο...
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100009_17/04/2011_439336

Σχόλια