Παραδίδουν τον ΟΤΕ έναντι πινακίου φακής!! Έρχονται απολύσεις 1500-2000 εργαζομένων...

Η απόφαση της κυβέρνησης για την πώληση επιπλέον μεριδίου 10% φέρνει την πλήρη ανατροπή των σημερινών συσχετισμών μεταξύ ελληνικού δημοσίου και  D.T. στον ΟΤΕ, με τους Γερμανούς να αποκτούν τον απόλυτο έλεγχο του οργανισμού! Και το πράττουν πληρώνοντας 1 δις ευρώ ολιγότερα, από τότε που είχαν αποκτήσει αντίστοιχο ποσοστό!!!
Με την καταβολή 400 εκατ. ευρώ (για το 10% με βάση την σημερινή τιμή των μετοχών και premium 15% όπως προβλέπει η συμφωνία με το δημόσιο) ενισχύουν την μετοχική τους παρουσία στο 40% και «κερδίζουν» την πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο. Αποκτώντας όλες τις εκτελεστικές εξουσίες και κατέχοντας βάσει της κείμενης νομοθεσίας την καταστατική πλειοψηφία (ποσοστό άνω του 33,3%).
Δηλαδή αποκτούν αριθμητικό πλεονέκτημα στο διοικητικό συμβούλιο και ελέγχουν απόλυτα τον οργανισμό, κατέχοντας όλες τις εκτελεστικές εξουσίες, ενώ καθίστανται πλέον ισχυροί και σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού, ανοίγοντας την πόρτα της εξόδου για χιλιάδες εργαζόμενους.Από τη στιγμή που το ποσοστό του ελληνικού Δημοσίου στον ΟΤΕ υποχωρεί κάτω του 15%, το διοικητικό συμβούλιο από 10μελές που είναι σήμερα γίνεται 11μελές με την ελληνική πλευρά να έχει 5 μέλη και τους Γερμανούς να ελέγχουν 6 μέλη. Μία εξέλιξη που προσφέρει την πλειοψηφία στην Deutsche Telekom.
Τι αναφέρουν τα άρθρα 5 και 6
Ο πρόεδρος που επιλέγεται από την ελληνική πλευρά δεν έχει απολύτως κανένα εκτελεστικό καθήκον. Και όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από τον διευθύνοντα σύμβουλο που ορίζεται από τους γερμανούς. Ολα αυτά προβλέπονται στα άρθρα 5 και 6 της συμφωνίας μετόχων. Η νέα πώληση ποσοστού μετοχών του ελληνικού Δημοσίου στον ΟΤΕ αυξάνει τις εξουσίες των γερμανών σε ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού και ειδικά στα θέματα πλεονάζοντος προσωπικού, βάσει του άρθρου 15 της συμφωνίας μετόχων.
Σε περίπτωση λοιπόν που θα τεθεί θέμα (σιγά τώρα...) πλεονάζοντος προσωπικού από τη γερμανική πλευρά, συγκροτείται μια επιτροπή στην οποία μετέχουν δύο εκπρόσωποι του ελληνικού Δημοσίου, δύο εκπρόσωποι της Deutsche Telekom και δύο της ΟΜΕ ΟΤΕ. Η επιτροπή αυτή διαβουλεύεται για δέκα ημέρες και εφόσον δεν υπάρξει κάποια συμφωνία επανέρχεται για ακόμη δέκα μέρες. Εάν πάλι δεν υπάρξει συμφωνία, τότε το θέμα μεταφέρεται προς συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού, στο ελεγχόμενο πλέον από τους γερμανούς, όπου και θα αποφασίζεται η τύχη του πλεονάζοντος προσωπικού.
Με την αύξηση του ποσοστού στον ΟΤΕ στο 40% η  D.T. αποκτά ένα μεγάλο ατού βάσει της ελληνικής νομοθεσίας. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον νόμο 2190 όταν ένας μέτοχος κατέχει το 33,3% μιας ελληνικής ανώνυμης εταιρείας, αυτό λέγεται καταστατική μειοψηφία, η οποία και δίνει αυξημένες δυνατότητες στη γενική συνέλευση των μετόχων. Πρακτικά σημαίνει ότι πλέον, ακόμη και σε περίπτωση ανατροπής της υπάρχουσας συμφωνίας μετόχων Δημοσίου- Deutsche Telekom για τον ΟΤΕ -δεδομένου ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες με την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη δημόσια προσφορά μετόχων- οι γερμανοί θα είναι πια το απόλυτο αφεντικό στον ελληνικό Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών.
Το επιχείρημα που επικαλείται το οικονομικό επιτελείο για την ενεργοποίηση της option είναι πως και μετά την πώληση θα συνεχίσει να διατηρεί το δικαίωμα της αρνησικυρίας σεορισμένα ζητήματα που θα του επιτρέπει να επεμβαίνει στις αποφάσεις των γερμανών. Εάν το Δημόσιο διατηρήσει τη συμμετοχή του στο όριο του 10%, τότε διατηρεί το δικαίωμα αρνησικυρίας που προβλέπεται από τη συμφωνία του 2008 και το οποίον αφορά σε μια σειρά θεμάτων τα οποία σχετίζονται με εταιρικά ζητήματα. Καθώς επίσης και σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας και δημόσιας τάξης.Σε περίπτωση όμως που η συμμετοχή του υποχωρήσει κάτω από το 10%, τότε διατηρεί το δικαίωμα άσκησης βέτο μόνο για τα θέματα που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια.
Βασική προτεραιότητα της D.T. για τον ΟΤΕ η περικοπή λειτουργικών εξόδων με μείωση στο κόστος προσωπικού
H νέα συλλογική σύμβαση των εργαζομένων και με τις περικοπές που έθεσε σε εφαρμογή έχει ξεκινήσει να υλοποιεί αυτή την προτεραιότητα. Όμως είναι βέβαιο ότι πολύ σύντομα οι γερμανοί θα ...βγάλουν από το μανίκι τους τον άσο του πλεονάζοντος προσωπικού βάσει του άρθρου 15 της συμφωνίας μετόχων. Και το επιχειρησιακό πλάνο τους προβλέπει μείωση κατά 1.500 - 2.000 ατόμων από το προσωπικό του Οργανισμού, επειδή το μισθοδοτικό κόστος του ΟΤΕ έχει ξεπεράσει και αυτά τα επίπεδα τα προ της μεγάλης εθελουσίας εξόδου. Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ ευρίσκονται ήδη σε μεγάλη ανάστάτωση και στέλνουν μήνυμα αντίδρασης στους βασικούς μετόχους  προειδοποιώντας με απεργιακές κινητοποιήσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στη Σλοβακία, όπου οι γερμανοί ελέγχουν πλήρως τον πρώην κρατικό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό, οι εργαζόμενοι μειώθηκαν από 13.000 το 2000 σε 3.300 στο 2010, ενώ μερικές χιλιάδες απολύσεις έγι­ναν και στην Ουγγαρία.

Δ.Ν.

Σχόλια

  1. Τον έχουν παραδώσει προ πολλού τον ΟΤΕ στους Γερμανούς και τα βλέπουμε τα χάλια του. Απολύσεις, ζημιές και συνεχής πτωτική τάση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.