Η E.Ε προτείνει πιο αποτελεσματικούς κανόνες όσον αφορά τη διέλευση των συνόρων

Βρυξέλλες, 10 Μαρτίου 2011
Σήμερα η Επιτροπή πρότεινε την τροποποίηση του κώδικα συνόρων του Σένγκεν με σκοπό να διευκολυνθεί με ελεγχόμενο τρόπο η κυκλοφορία των προσώπων εκατέρωθεν των εσωτερικών και εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
«Η παρούσα πρόταση θα συμβάλει στην ταχύτερη διενέργεια των συνοριακών ελέγχων και στην αύξηση της ασφάλειας δικαίου για τους ταξιδιώτες και τους συνοριοφύλακες. Με τη θέσπιση των νέων αυτών κανόνων, ευελπιστούμε ότι θα μειωθούν οι διοικητικές δυσχέρειες για εκείνους που ταξιδεύουν εντός, από και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι θα γίνει ευκολότερη η ζωή των πολιτών μας», δήλωσε η Cecilia Malmström, Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων.
Οι προτεινόμενες αλλαγές θα βελτιώσουν... τη σαφήνεια του ισχύοντος κανονισμού, και θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση πρακτικών προβλημάτων που ανέκυψαν κατά τα πρώτα έτη εφαρμογής του κώδικα συνόρων του Σένγκεν. Η πρόταση εστιάζεται στα ακόλουθα:
Καλύτερη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών: Η θέσπιση νομικού πλαισίου για τη σύναψη διμερών συμφωνιών με αντικείμενο τη διενέργεια κοινών συνοριακών ελέγχων επί της οδικής κυκλοφορίας θα ενισχύσει τη συνεργασία στα χερσαία σύνορα μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και των γειτονικών τρίτων χωρών. Η πρακτική προστιθέμενη αξία των προτάσεων είναι αναμφισβήτητη. Παραδείγματος χάρη, εφόσον οι προτάσεις εγκριθούν εγκαίρως, θα μπορούσαν να επιτρέψουν την ομαλή διέλευση των συνόρων κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου που οργανώνουν η Πολωνία και η Ουκρανία το 2012.
Επίσπευση των συνοριακών ελέγχων: Η δυνατότητα δημιουργίας χωριστών λωρίδων κυκλοφορίας για τους ταξιδιώτες για τους οποίους δεν απαιτείται θεώρηση θα εξασφαλίσει πρόσθετη ευελιξία με γνώμονα τις πρακτικές ανάγκες.
Μείωση της περιττής γραφειοκρατίας: Θα μετριαστούν οι διοικητικές επιβαρύνσεις για τα φορτηγά πλοία που κινούνται εντός της ΕΕ, το προσωπικό διεθνών τραίνων και τους υπεράκτιους εργαζομένους. Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις εσωτερικών εμπορευματικών μεταφορών θα επωφεληθούν από την απουσία ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα όπως ακριβώς και οι επιχειρήσεις που εκτελούν εσωτερικές συνδέσεις με οχηματαγωγά πλοία, πράγμα που δεν ισχύει σήμερα.
Μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου για τους ταξιδιώτες και τους συνοριοφύλακες: Οι προϋποθέσεις εισόδου για τους υπηκόους τρίτων χωρών θα αποσαφηνιστούν, με τον σαφέστερο ορισμό της μεθόδου υπολογισμού για «παραμονή μικρότερη του τριμήνου ανά εξάμηνο» και την αναγκαία διάρκεια ισχύος των ταξιδιωτικών εγγράφων των προσώπων που δεν διαθέτουν θεώρηση.
Βελτίωση της κατάρτισης των συνοριοφυλάκων: Θα υπάρξει μέριμνα για την εξειδικευμένη κατάρτιση των συνοριοφυλάκων με στόχο την ανίχνευση περιπτώσεων ιδιαίτερα ευάλωτων προσώπων (δηλ. ασυνόδευτων ανηλίκων και θυμάτων εμπορίας ανθρώπων).
Ιστορικό
Ο κώδικας συνόρων του Σένγκεν (Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 562/2006) άρχισε να ισχύει τον Οκτώβριο του 2006. Θέσπισε έναν κοινοτικό κώδικα με πρότυπα και διαδικασίες σχετικά με τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα.
Ύστερα από τέσσερα έτη πρακτικής εφαρμογής, ανέκυψε η ανάγκη ορισμένων πρακτικών και τεχνικών τροποποιήσεων στον κώδικα συνόρων του Σένγκεν. Δεν θα τροποποιηθούν, ωστόσο, οι βασικές αρχές του συστήματος.
Τα επόμενα βήματα
Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις θα συζητηθούν τώρα από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Επιτροπή ευελπιστεί για την ταχεία έγκριση της πρότασής της.
Για περισσότερες πληροφορίες
Ιστοσελίδα της κας Cecilia Malmström, Επιτρόπου αρμόδιας για τις Εσωτερικές Υποθέσεις:
Ιστοσελίδα του δικτυακού τόπου της ΓΔ Εσωτερικών Υποθέσεων:

Σχόλια