Αεροπορική επίθεση εναντίον των δυνάμεων του Μοαμάρ Καντάφι πραγματοποίησαν Γαλλικά αεροσκάφη

Την πρώτη αεροπορική επίθεση εναντίον των δυνάμεων του Μοαμάρ Καντάφι πραγματοποίησε γαλλικό αεροσκάφος. Όπως ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο του στρατού της Γαλλίας, το μαχητικό αεροσκάφος έβαλε εναντίον στρατιωτικού οχήματος, στις 18:45 (ώρα Ελλάδας). Εάν δεν υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός, εμείς θα απαντήσουμε με στρατιωτικό χτύπημα, προειδοποίησε τον Λίβυο ηγέτη ο Νικολά Σαρκοζί, σε δηλώσεις του το απόγευμα του Σαββάτου, αμέσως μετά τη διεθνή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι για τη Λιβύη, σημειώνοντας ότι «οι επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει». Όπως δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, ο Καντάφι μπορεί να έχει κατάπαυση του πυρός οποιαδήποτε στιγμή, αφού όμως τερματιστεί η βία. Από νωρίς το απόγευμα, γαλλικά στρατιωτικά αεροσκάφη εμποδίζουν τις καθεστωτικές δυνάμεις να επιτεθούν κατά της Βεγγάζης, ενώ, από το πρωί, γαλλικά αεροσκάφη πραγματοποιούν αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Λιβύη. Στρατιωτικά αεροσκάφη της Βρετανίας βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ έξι αεροσκάφη της Δανίας ήδη προσγειώθηκαν στη Σικελία.
Αντίστροφη μέτρηση
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Νικολά Σαρκοζί, ο Καντάφι αγνόησε το διεθνές τελεσίγραφο για τον τερματισμό της βίας και είναι καθήκον μας να στηρίξουμε τον λιβυκό λαό.
Πρέπει να δράσουμε, είπε, σε συνεργασία με τα αραβικά κράτη, για να τερματίσουμε τη "δολοφονική παράνοια" στη Λιβύη.
Γαλλικά αναγνωριστικά αεροσκάφη Rafale εισήλθαν το Σάββατο στο λιβυκό εναέριο χώρο, στο πλαίσιο της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Η Γαλλία και η Βρετανία πρωτοστατούν σε αυτή την φάση, εν ονόματι της διεθνούς κοινότητας και με σύμφωνο τον αραβικό κόσμο, σύμφωνα με το μήνυμα που δίνεται. Σε δεύτερη φάση αναμένεται η συμμετοχή των ΗΠΑ και στη συνέχεια του ΝΑΤΟ.
Από την πλευρά του, ο Καναδάς συμφωνεί με την ιδέα της ανάληψης άμεσης στρατιωτικής δράσης, αλλά χρειάζεται δύο ημέρες για να προετοιμάσει τα μαχητικά του αεροσκάφη για μία επιχείρηση, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος στη διάρκεια της έκτακτης διεθνούς συνόδου στο Παρίσι.
Η Ιταλία προς το παρόν παρέχει μόνο τις αεροπορικές της βάσεις αλλά ενδέχεται να συμμετάσχει και στις αεροπορικές επιδρομές αν χρειαστεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.
Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε ότι ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη ξεκίνησαν αναγνωριστικές πτήσεις στον εναέριο χώρο της Λιβύης.
Το αιματοκύλισμα στη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη λιβυκή πόλη, δεν αποτράπηκε. Ορδές αμάχων εγκαταλείπουν την πόλη, επικρίνοντας τη Δύση ότι έστω κι αν επέμβει τώρα, είναι ήδη αργά καθώς η χώρα βυθίστηκε στον εμφύλιο.
Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες φαίνεται ότι αποτράπηκε το ενδεχόμενο παράδοσης της πόλης στις δυνάμεις του καθεστώτος, λόγω της υποστήριξης των γαλλικών αεροσκαφών, που έγιναν δεκτά με πανηγυρισμούς από τους Λίβυους.
Η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και η αναμενόμενη στρατιωτική δράση χαρακτηρίζεται άκυρη και εγκληματική απόφαση στο νέο μήνυμα Καντάφι, που καταλήγει απειλώντας Βρετανία, Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες και ΓΓ του ΟΗΕ «ότι θα το μετανιώσουν πικρά».
"Πολεμικό Συμβούλιο"
Οι μετέχοντες στη σύνοδο του Παρισιού "Υποστήριξη στο λαό της Λιβύης" που οργανώθηκε το Σάββατο στη γαλλική πρωτεύουσα είναι "αποφασισμένοι να ενεργήσουν συλλογικά" για να εφαρμοστεί η απόφαση του ΟΗΕ για τη Λιβύη, "παρά το γεγονός ότι η συνεισφορά της κάθε χώρας θα είναι διαφορετική", σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση του κειμένου.
Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την υιοθέτηση της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη που αφορά κυρίως την προστασία των πολιτών της Λιβύης με το αίτημα για άμεση κατάπαυση του πυρός από την πλευρά του καθεστώτος Καντάφι, αναφέρουν στο κείμενο οι μετέχοντες στη σύνοδο.
"Αν και η συνεισφορά της κάθε χώρας μας θα είναι διαφορετική, είμαστε αποφασισμένοι να ενεργήσουμε συλλογικά και αποφασιστικά για να υλοποιηθούν αυτές αποφάσεις", αναφέρεται στο κείμενο.
Στις αεροπορικές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν ότι θα μετάσχουν το Κατάρ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Δανία, η Νορβηγία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ, προσφέροντας αεροσκάφη τους πολεμικά και αεροπλανοφόρα.
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συναντήθηκαν αρχικά οι τρεις τους και στη συνέχεια μαζί με τους Άραβες ηγέτες, με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επικεφαλής ευρωπαϊκών χωρών για να προετοιμάσουν το σχέδιο δράσης με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Στη σύνοδο -που διήρκεσε περίπου δύο ώρες- συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, καθώς και ο πρωθυπουργός του Κατάρ, ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν και η καγκελάριος της Γερμανίας, παρότι η Γερμανία δεν θα συμμετάσχει, τουλάχιστον αρχικά, στην επιχείρηση.
Μετά το πέρας της Συνόδου για τη «Στήριξη προς τον λιβυκό λαό» στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε προς τους δημοσιογράφους πως η σημερινή συνάντηση "έδειξε την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ, ειδικότερα βεβαίως για την προστασία ανθρώπινων ζωών στη Λιβύη και βεβαίως την ανάγκη της εφαρμογής μίας εκεχειρίας".
"Δυστυχώς, παρά τις διαβεβαιώσεις του καθεστώτος στη Λιβύη ότι θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις και ότι θα εφαρμοστεί η εκεχειρία αυτά διαψεύδονται από την πραγματικότητα, από τις πράξεις τους, πράξεις βίας. Γι' αυτό και θα κινηθεί η διεθνής κοινότητα για την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων» πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.
Ο Λίβυος ηγέτης παραβίασε την κατάπαυση του πυρός και θα αντιμετωπίσει την επείγουσα δράση για να αποφευχθούν περισσότεροι θάνατοι αμάχων, δήλωσε από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον: "Ο στρατηγός Καντάφι το προκάλεσε. Είπε ψέματα στη διεθνή κοινότητα, υποσχέθηκε κατάπαυση του πυρός και την παραβίασε", είπε ο Κάμερον.
"Εξακολουθεί τις ωμότητες κατά του ίδιου του λαού του και επομένως ήρθε η ώρα για δράση. Πρέπει να είναι επείγουσα, πρέπει να επιβάλουμε την επιθυμία των Ηνωμένων Εθνών και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί η σφαγή των αμάχων" υπογράμμισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις είναι ενωμένες στο ότι η βία στη Λιβύη πρέπει να τερματιστεί, αλλά επιβεβαίωσε ότι η χώρα της δεν θα λάβει μέρος σε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Καντάφι.
Το Βερολίνο απείχε από την ψηφοφορία της Πέμπτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που έδωσε το "πράσινο φως" για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Λιβύη.
Ωστόσο, η Μέρκελ τόνισε ότι η κυβέρνησή της παραχώρησε γερμανικά αναγνωριστικά αεροσκάφη AWACS για να αποσταλούν στο Αφγανιστάν, αντικαθιστώντας τα αμερικανικά που θα αναλάβουν την ίδια δράση στη Λιβύη.
Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τον Μοαμάρ Καντάφι ότι η διεθνής κοινότητα θα ενεργήσει επειγόντως για να προφυλάξει τους Λίβυους αντικαθεστωτικούς από την επιθετικότητά του εάν δεν σταματήσει η από μέρους του βία.
"Η συναίνεσή μας είναι πολύ ισχυρή και η απόφασή μας σαφέστατη. Οι πολίτες της Λιβύης θα πρέπει να προστατευθούν και στην περίπτωση που δεν τερματιστεί αμέσως η βία εναντίον των πολιτών, η συμμαχία μας είναι έτοιμη να ενεργήσει επειγόντως" ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ.
Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια