«Επί δικαίων και αδίκων εφαρμόζεται η απόφαση επιστροφής της οικονομικής ενίσχυσης των πυροπλήκτων»

«Οριζόντια αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τους δικαιούχους της οικονομικής ενίσχυσης των πυροπλήκτων του 2007 θεωρώντας τους πάντες μπαταχτσήδες» σύμφωνα με την ερώτηση του βουλευτή Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλη Γιαννάκη προς τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Υπουργό Οικονομικών.

Στην ερώτησή του ο Μιχάλης Γιαννάκης καλεί την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους πριν προβεί στην ανάκληση της ενίσχυσης και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με αυτές τις αποφάσεις διαρρηγνύει την σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και Πολιτών που οικοδομήθηκε την περίοδο της εθνικής καταστροφής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Υπουργό Οικονομικών
Αθήνα, 24 Μαρτίου 2011
ΘΕΜΑ: «Επιστροφή ενίσχυσης πυρόπληκτων του νομού Βοιωτίας»

Κύριοι Υπουργοί,

Οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 ανέδειξαν στη χώρα μας την έννοια του «νέου πατριωτισμού», που συνόψιζε την αλληλεγγύη των Ελλήνων αλλά και τη νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και Πολιτείας για την αντιμετώπιση της εθνικής καταστροφής.

Σε αυτή τη βάση, η Πολιτεία ενίσχυσε τους πληγέντες με την έκτακτη οικονομική βοήθεια, την οποία οι πληγέντες εισέπραξαν για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών τους. Μπροστά στα άμεσα προβλήματα των πυρόπληκτων η προηγούμενη κυβέρνηση, δείχνοντας εμπιστοσύνη στους πολίτες, έδωσε την δυνατότητα ενίσχυσης με την υποβολή μιας απλής υπεύθυνης δήλωσης, ώστε να παρακαμφτούν γραφειοκρατικές και χρονοβόρες κρατικές δυσλειτουργίες. Στην ίδια βάση, η Πολιτεία ήταν υπεύθυνη να ελέγξει σε σύντομο χρόνο την ορθότητα και πιστότητα των δηλώσεων.

Και ενώ η πλειοψηφία των πληγέντων, ήταν συνεπής προς τις ρυθμίσεις και αντάξια της εμπιστοσύνης του Κράτους, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μπροστά στα αδιέξοδα της δημοσιονομικής της πολιτικής, ζητά από τους πραγματικούς δικαιούχους την επιστροφή των ενισχύσεων που καταβλήθηκαν πριν από 4 χρόνια.

Είναι προφανές, ότι η πρόθεση αυτή της κυβέρνησης, διαρρηγνύει την σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της Πολιτείας και των Πολιτών που οικοδομήθηκε την περίοδο της εθνικής καταστροφής και σε αυτή την κρίσιμη οικονομική περίοδο πολλαπλασιάζει τα αδιέξοδα των πυρόπληκτων, που υποχρεούνται στην επιστροφή των ποσών που δικαίως εισέπραξαν το 2007.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

-Θεωρεί η κυβέρνηση ότι αδίκως και παράνομα εισέπραξαν οι πληγέντες την έκτακτη ενίσχυση; Αν είναι άδικη ή παράνομη, γιατί δεν αποφάσισε την επιστροφή των σχετικών ποσών αμέσως μόλις ανέλαβε την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, αλλά το επιχειρεί σήμερα, 18 μήνες μετά;
-Προτίθεται η κυβέρνηση να ανακαλέσει τις αποφάσεις για επιστροφή των έκτακτων ενισχύσεων, τέσσερα χρόνια μετά την πύρινη λαίλαπα του 2007;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Σχόλια