Ωμός εκβιασμός των κομμάτων με το δίλημμα συναίνεση ή κάλπες

Στον αστερισμό επικίνδυνης κρίσης, χωρίς ορατό ορίζοντα εξόδου, έχει περιέλθει η Ελλάδα. Και αυτό δεν αμφισβητείται πλέον από κανέναν, αφού ακόμα και κυβερνητικά στελέχη το ομολογούν επισημαίνοντας τα αδιέξοδα του Μνημονίου, ενώ δεν λείπουν ακόμα και οι εκτιμήσεις για κάποιας μορφής (ελεγχόμενη) χρεοκοπία.
Μέσα σ' αυτό το «άρρωστο» κλίμα έχουν επιστρέψει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, που πλέον δεν αποκλείονται, ιδιαίτερα μετά και την πρόσφατη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με την Άνγκελα Μέρκελ, συνάντηση που όχι απλώς στέφθηκε από αποτυχία (σε σχέση με τα όσα ανέμενε και τα όσα επεδίωκε), με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να πέσει σε βαριά κατάθλιψη, αλλά σηματοδότησε επί της ουσίας και το ότι δεν θα πρέπει να περιμένει κάτι σημαντικό από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου.
Αυτή η ημερομηνία θεωρείται από όλους ....ορόσημο για τις παραπέρα εξελίξεις, σε συνδυασμό με τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς που θα πραγματοποιηθούν μεθαύριο, με πρωτοβουλία του Παπανδρέου.

Μια πρωτοβουλία που, σημειώνεται, ανελήφθη:


• Μετά την τραγική αποτυχία των συναντήσεων του Γιώργου Παπακωνσταντίνου με εκπροσώπους των κομμάτων που συγκροτούν τη «συμμαχία των προθύμων», αφού η ΝΔ και τα κόμματα της Αριστεράς αρνήθηκαν να προσέλθουν. Αλλά ακόμα και οι «πρόθυμοι» αρνήθηκαν να συναινέσουν σε μια πολιτική αδιέξοδη...


• Εν όψει κρίσιμων εξελίξεων λόγω των Συνόδων Κορυφής του Μάρτη και του γεγονότος ότι σε συνάρτηση με αυτές ο Γ. Παπανδρέου πλέον «παίζει» με τις πρόωρες εκλογές, έχοντας και σχετικές προτάσεις και εισηγήσεις επ' αυτού.


Ακόμα και έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι οι πρόωρες εκλογές ίσως αποτελούν το τελευταίο, το ύστατο χαρτί του Γιώργου, εφόσον επιστρέψει απ' τις Βρυξέλλες με άδεια χέρια μετά την 25η Μαρτίου.


Αλλά είναι ελάχιστοι όσοι αναμένουν να κερδίσει κάτι απ' το κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πλην ίσως της επιμήκυνσης αποπληρωμής του χρέους προς την «τρόικα» και μάλιστα με όρους που δεν θα θεωρούνται ικανοποιητικοί.


Άλλοθι οι συναντήσεις;


Συνεπώς η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι ακόμα και οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς μεθαύριο δεν αποτελούν κάτι παραπάνω από την αναζήτηση ενός άλλοθι, για να γίνει το «παιχνίδι» με τις πρόωρες εκλογές. Ούτως ή άλλως κάποιας μορφής σοβαρή συναίνεση δεν θα πρέπει να αναμένεται απ' αυτές τις συναντήσεις. Πλην ίσως του Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος ανήκει στη «συμμαχία των προθύμων». Αλλά ακόμα κι αυτός την τελευταία περίοδο αποστασιοποιείται απ' την κυβέρνηση, αφού διαπιστώνει ότι του κάνει κακό η στήριξή της και πληρώνει την υπερψήφιση του Μνημονίου...


Τα κόμματα της Αριστεράς δεν υπάρχει περίπτωση να δώσουν συναίνεση.


Αλλά ούτε η ΝΔ αναμένεται να δώσει, κι αυτό φάνηκε από την πρώτη αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά μετά την πρόσκληση του Γ. Παπανδρέου.


Άλλωστε κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός με τη σφοδρότατη επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της ΝΔ και του Σαμαρά προσωπικά, μιλώντας την Παρασκευή στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, φρόντισε να κόψει κάθε γέφυρα συναίνεσης. Μάλιστα απ' το επιτελείο του προέδρου της ΝΔ μιλούσαν (την Παρασκευή) για «τορπίλη στη συναίνεση και τη συνάντηση», σχολιάζοντας την ομιλία Παπανδρέου... Επομένως και με δεδομένα τα παραπάνω, ο πρωθυπουργός, εφόσον στοχεύει να κάνει εκλογικό «παιχνίδι», θα έχει τις εξής δυνατότητες:


• Να πει, μετά τις συναντήσεις, ότι σε μια περίοδο που η χώρα είναι στο χείλος της χρεοκοπίας δεν βοηθά κανένας πολιτικός αρχηγός, συνεπώς ζητά ανανέωση της λαϊκής εντολής για να προχωρήσει στα αναγκαία μέτρα.


• Να κατηγορήσει τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς και να πει ότι προχωρά μόνος του εν όψει της 25ης Μαρτίου για να σώσει τη χώρα, επιχειρώντας ενδεχομένως ακόμα και «τσαμπουκά» στην «τρόικα» (αν και αυτό το σενάριο δεν έχει σοβαρές πιθανότητες...) και από κει και πέρα και ανάλογα και με τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να δει τι θα κάνει σε σχέση με τους εκλογικούς σχεδιασμούς...


Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σχετικά με τη λίστα αφενός δεν τον απασχολεί ιδιαίτερα, αφού, όπως έχει γράψει «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», έχει πειστεί πως εκλογές με λίστα μάλλον δεν τον συμφέρουν, αφού σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα «τρέξουν» όλοι για την εκλογική αναμέτρηση, αφετέρου υπάρχουν σχετικά με τη λίστα δύο απόψεις συνταγματολόγων:


• Για να ισχύσει η λίστα θα πρέπει να πραγματοποιηθούν οι εκλογές εντός 18μήνου απ' την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, δηλαδή μέχρι την 3η Απρίλη.


• Η άλλη άποψη λέει ότι μέχρι εκείνη την ημερομηνία, δηλαδή την 3η Απρίλη, θα πρέπει να προκηρυχθούν οι εκλογές και μπορεί να γίνουν με λίστα εφόσον έχουν προκηρυχθεί μέχρι τότε.


Συνεπώς οι όποιοι εκλογικοί σχεδιασμοί δεν γίνονται υπό το άγχος να προλάβει τη λίστα...


Η Μέρκελ έφερε...


κατάθλιψη!


Όσοι συναντήθηκαν με τον Γιώργο την τελευταία περίοδο, μετά τη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ, συνομολογούν ότι διέκριναν στην ψυχολογική του κατάσταση μια μελαγχολία που έφτανε στα όρια της κατάθλιψης. Μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών απέδιδαν και την πρόσφατη ασθένεια του πρωθυπουργού σ' αυτήν την κατάθλιψη και όχι στη... γρίπη.


Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, αυτή η κατάθλιψη του Γ. Παπανδρέου οφείλεται στον ιταμό τρόπο με τον οποίο τον αντιμετώπισε η καγκελάριος.


Όχι μόνο δεν του άφησε χαραμάδα αισιοδοξίας εν όψει της 25ης Μαρτίου, αλλά του έδωσε να καταλάβει πως τα πράγματα θα είναι στη συνέχεια εξαιρετικά δύσκολα, αφού η Γερμανία δεν προτίθεται να κάνει βήμα πίσω στις ήδη εκπεφρασμένες θέσεις της.
Συγκεκριμένα και άκρως ενδεικτικά του υπογράμμισε, όταν ο Γιώργος έθεσε τα ελληνικά αιτήματα:

• Τα ίδια με σένα μου ζήτησε και ο νέος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, πριν ακόμη εκλεγεί. Μέχρι να μάθεις τι θα του απαντήσω, πήγαινε να συναντηθείς με τον φίλο σου τον Σαρκοζί!

Το μήνυμα ήταν σαφές, σαφέστερο δεν γινόταν. Έκτοτε ο Γιώργος βρίσκεται σε βαριά κατάθλιψη, πάντα κατά τους ισχυρισμούς συνεργατών του, αφού φοβάται τα χειρότερα, δηλαδή να μη σκάσει στα δικά του χέρια μια χρεοκοπία κάποιας μορφής.

Αυτό θα ήταν το χειρότερο δυνατό σενάριο γι' αυτόν. Συνεπώς αν δει πως κάτι τέτοιο είναι περίπου αναπόφευκτο, θα γίνουν και οι εκλογές αναπόφευκτες, προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα.

Υπάρχει φυσικά και ο φόβος, αν φανεί πως μέσω εκλογών θέλει να αποδράσει, αυτό να λειτουργήσει στον λαό αρνητικά και να δημιουργηθεί ο κίνδυνος να έλθει δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ. Έτσι κι αλλιώς η αυτοδυναμία φαίνεται αδύνατη. Άλλο όμως να είναι πρώτος και να καλέσει σε συνδιαχείριση της κρίσης τους άλλους κι άλλο να είναι δεύτερος...

Ας σημειωθεί πάντως ότι και παρά την ψυχρολουσία απ' τη Μέρκελ ο Γιώργος συνεχίζει να είναι το χαϊδεμένο παιδί της διεθνούς ελίτ, θεωρούν ότι είναι μεγάλος ηγέτης που τολμά και ότι έσωσε τη χώρα του (πού το είδαν;). 


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχόλια