Σύγκλιση γερμανικού και ευρωπαϊκού σχεδίου ανταγωνιστικότητας;

Συγκρατημένη αισιοδοξία. Θετικά φέρεται να αντιδρά η γερμανική κυβέρνηση στο λεγόμενο ήπιο ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανταγωνιστικότητας χαρακτηρίζοντας το «ενθαρρυντικό», σύμφωνα με το Reuters.

«Ενδιαφέρουσες και στη σωστή κατεύθυνση οι κύριες επισημάνσεις του ευρωπαϊκού σχεδίου», είναι το σχόλιο κυβερνητικής πηγής προς την Deutsche Welle.
Επισήμως πάντως η καγκελαρία, που έχει και την ευθύνη του γερμανογαλλικού σχεδίου, περιορίζεται στην παρατήρηση ότι δεν σχολιάζει κάθε πρόταση που κατατίθεται στο τραπέζι, και υπογραμμίζει την ανάγκη να στηθεί ένας ισχυρός μηχανισμός στήριξης του ευρώ.   
Στις βασικές προβλέψεις υπάρχει άλλωστε σύμπτωση απόψεων και δεν αναμένεται οι κόκκινες γραμμές να αποτρέψουν έναν συμβιβασμό.
Αλληλοσυμπληρούμενες οι δύο προτάσεις

Άγκελα Μέρκελ - ικανοποιημένη από τις προτάσεις βαν Ρομπέι;  Άγκελα Μέρκελ - ικανοποιημένη από τις προτάσεις βαν Ρομπέι;Στις Βρυξέλλες φαίνεται να βλέπουν επίσης ‘αλληλοσυμπληρούμενες’ τις δύο προτάσεις για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.
Εφ’ όσον επί της ουσίας οι Γερμανοί πρέπει να είναι ικανοποιημένοι, διότι οι περισσότερες προτάσεις τους υιοθετούνται π.χ. στο θέμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας: όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα υποχρεωθούν να θέσουν ένα ανώτατο αποδεκτό όριο ελλείμματος, που σημαίνει χρεόφρενο και αυτόματα μέτρα κάθε φορά που θα γίνεται υπέρβαση.
Σε ότι αφορά τα άλλα σημεία π.χ. στο θέμα των συντάξεων. Το Βερολίνο ζητούσε να προσαρμοστεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στο προσδόκιμο ζωής.
Η πρόταση του κ. βαν Ρομπέι λέει ότι οι χώρες που έχουν πρόβλημα  βιωσιμότητας των ταμείων θα πρέπει να προχωρήσουν σε αύξηση του ορίου ηλικίας  συνταξιοδότησης με βάσει το προσδόκιμο ζωής.

Επομένως η πρόταση βαν Ρομπέι συμπεριλαμβάνει πολλά από τα αιτήματα των Γερμανών, αλλά η φρασεολογία είναι πιο ήπια και αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών στα κράτη-μέλη.

Τι θα γίνει όμως με το Ταμείο Στήριξης; Θα δρομολογηθεί η διεύρυνση και η ενίσχυσή του;
Από τη στιγμή που το Βερολίνο ικανοποιηθεί στο ζήτημα του Συμφώνου Σταθερότητας οι Βρυξέλλες θεωρούν δεδομένο ότι θα πρέπει να κάνει και αυτό κινήσεις σύγκλισης στο θέμα της ενίσχυσης των πόρων του ταμείου, που είναι και το ευκολότερο.
Στο δεύτερο σκέλος του ζητήματος αυτό της ευελιξίας του ταμείου το Βερολίνο αρνείται κατηγορηματικά αυτή τη στιγμή να παρεμβαίνει το ταμείο και να αγοράζει ομόλογα χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα.
Αυτό το ζήτημα είναι ανοιχτό, εδώ θα γίνει και η μεγάλη διαπραγμάτευση.

Μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης (11 Μαρτίου) θα γίνουν δύο συναντήσεις του Eurogroup στις 14 και στις 21, και από κει θα δούμε τις εξελίξεις πριν από την εαρινή σύνοδο στις 24 και 25 Μαρτίου, όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

 
Σταμάτης Ασημένιος / Νίκος Μπέλλος

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6456647,00.html

Σχόλια