Φουκουσίμα: κρύβουν την αλήθεια οι ιαπωνικές αρχές;

Η κατάσταση στον πυρηνικό αντιδραστήρα 1 της Φουκουσίμα είναι χειρότερη από τα όσα περιγράφει της Ιαπωνίας, υποστηρίζουν οι ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον ανησυχεί για τους 50.000 Αμερικανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στην Ιαπωνία.

 «Δεν υπάρχει καθόλου νερό στη δεξαμενή αποθήκευσης αναλωθέντων καυσίμων του αντιδραστήρα 4…» δηλώνει ο επικεφαλής της αμερικανικής Ρυθμιστικής Πυρηνικής Αρχής Γκρεγκ Γιάτσκο στο CNN. Προφανώς η δεξαμενή έχει υποστεί ζημιές.
Προηγουμένως ο Γιάτσκο είχε ενημερώσει το Κογκρέσσο για τις εξελίξεις στη Φουκουσίμα. Εάν επαληθευθεί η θεωρία του, αυτό σημαίνει ότι τα ραδιενεργά στοιχεία που παραμένουν στη δεξαμενή δεν ψύχονται πλέον και μπορούν να προκαλέσουν τήξη ή και αυτοανάφλεξη στον αντιδραστήρα 4.
Κίνδυνος για όσους παραμένουν στη Φουκουσίμα.
Αμφισβητείται η εγκυρότητα των πληροφοριών που παρέχουν οι ιαπωνικές αρχές.«Ελπίζουμε βέβαια, για το καλό όλων μας, να μην πραγματοποιηθεί αυτό το σενάριο καταστροφής» τονίζει ο επικεφαλής της αμερικανικής Ρυθμιστικής Πυρηνικής Αρχής. Αλλά διευκρινίζει ότι θεωρεί ελάχιστες τις πιθανότητες να κάνει λάθος εκτίμηση, γιατί, όπως λέει, έχει μιλήσει με Αμερικανούς ειδικούς που βρίσκονται ήδη στο Τόκιο και παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες βρίσκονται σε συνεχή επαφή με Ιάπωνες συναδέλφους τους. Οι ιαπωνικές αρχές αρχικά είχαν δώσει εντολή για εκκένωση σε ακτίνα είκοσι χιλιομέτρων και αργότερα επέκτειναν τη ζώνη εκκένωσης στα τριάντα χιλιόμετρα. Εκτιμάται ότι περίπου 180 επιστήμονες και άλλοι εργαζόμενοι παραμένουν ακόμα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα. Υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή όλων αυτών των ανθρώπων;

ΗΠΑ – Ιαπωνία: διαφορετικές προδιαγραφές ασφάλειας

Εκφράζονται φόβοι για την υγεία των τεχνικών και αστυνομικών που παραμένουν στην περιοχή της Φουκουσίμα.Σε αυτό το ερώτημα ο Γκρεγκ Γιάτσκο δεν θέλει ή δεν μπορεί να δώσει παρά μόνο έμμεση απάντηση: «Οι τιμές της ραδιενέργειας είναι κατά τόπους πολύ υψηλές. Εάν εμείς στην Αμερική αντιμετωπίζαμε μία παρόμοια κατάσταση, θα είχαμε δώσει εντολή για εκκένωση σε ακτίνα πενήντα μιλίων…»

Για την αμερικανική κυβέρνηση το συμπέρασμα είναι προφανές: κανένας από τους 50.000 Αμερικανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στην Ιαπωνία δεν επιτρέπεται να πλησιάσει σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από τη Φουκουσίμα. Μάλιστα, το αμερικανικό δίκτυο CNN υποστηρίζει ότι και οι Ιάπωνες έχουν χάσει πλέον την εμπιστοσύνη τους στην πολιτική πληροφόρησης της ιαπωνικής κυβέρνησης. Άλλωστε συνήθως η κυβέρνηση είτε δεν λέει τίποτα, είτε απλώς μεταφέρει τις εκτιμήσεις της εταιρίας που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Ralph Sina/Γιάννης Παπαδημητρίου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6473742,00.html

Σχόλια