Επιλογή των υποψηφίων βουλευτών της ΝΔ από την βάση!

Επειδή, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, θέμα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες υπάρχει και αν δεν υπάρχει μπορεί αιφνιδίως να προκύψει, η Ν.Δ. πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν στους εκλογικούς της συνδυασμούς.
Επειδή ήδη βλέπουμε σχεδόν καθημερινά διάφοροι εκλεκτοί των ΜΜΕ να αυτοπροτείνονται και να αυτοπροβάλλονται  ως υποψήφιοι, πριν ακόμα ξεκινήσει επισήμως η διαδικασία.
Επειδή, οι πολίτες απογοητευμένοι συνολικά από το πολιτικό σύστημα της χώρας γυρίζουν τις πλάτες τους στα κόμματα και αναζητούν φρέσκα πρόσωπα με νέες ιδέες.
Χρήσιμο είναι να θυμηθούμε τι προβλέπει το άρθρο 21 του Καταστατικού της ΝΔ που ψηφίστηκε στο τελευταίο Συνέδριο:

Επιλογή των υποψηφίων Βουλευτών

Η επιλογή υποψηφίων βουλευτών, ευρωβουλευτών και βουλευτών επικρατείας γίνεται ως εξής:
1. Οι υποψήφιοι βουλευτές επικρατείας επιλέγονται απ΄ ευθείας από τον Πρόεδρο του Κόμματος. Κατά τον ίδιο τρόπο επιλέγονται και οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές
2. Τα μέλη του κόμματος σε επίπεδο Νομού συμμετέχουν στην διαδικασία επιλογής των υποψηφίων βουλευτών . Σχηματίζεται κατάλογος υποψηφίων βουλευτών και με ψηφοφορία η οργανωμένη βάση σε επίπεδο Νομού προτείνει στον Πρόεδρο:
Ένα [1] υποψήφιο βουλευτή όταν το ψηφοδέλτιο έχει μία έως έξι (1-6) θέσεις
Δύο [2] υποψήφιους βουλευτές όταν το ψηφοδέλτιο έχει από επτά έως δώδεκα(7-12) θέσεις
Το ένα πέμπτο των υποψηφίων βουλευτών όταν το ψηφοδέλτιο έχει περισσότερες από δώδεκα (12) θέσεις
Οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της παρούσης διάταξης καθορίζονται με ειδική εγκύκλιο του προέδρου κλπ κλπ

Η αλλαγή αυτή στο προηγούμενο καταστατικό του κόμματος, η οποία σημειωτέον έγινε ύστερα από πρόταση του Αντώνη ΣαμαράΘεμελιώνει στοιχεία άμεσης δημοκρατίας στις διαδικασίες του κόμματος. Για πρώτη φορά η βάση θα προτείνει μετά από εκλογική διαδικασία ,υποψηφίους βουλευτές, οι οποίοι  θα συμπεριλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια των επερχόμενων εθνικών εκλογών. είναι καινοτόμος.
Η επιλογή των υποψηφίων βουλευτών δεν μπορεί να είναι πλέον έργο μιας κλειστής κάστας στελεχών πίσω από πόρτες ερμητικά κλειστές, αλλά το αποτέλεσμα της βούλησης των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες με σύνεση και ωριμότητα θα εκλέξουν τους εκπροσώπους τους.
Το ζήτημα αποτελεί τεράστια  πρόκληση και για την ηγεσία της ΝΔ.
Ίσως είναι καιρός ο Αντώνης Σαμαράς να υπενθυμίσει σε όλους, ότι εκτός από Πρόεδρος της ΝΔ είναι, πριν και πάνω από όλα, αρχηγός ενός κινήματος πολιτών
Η πρόκληση, αλλά και η εντολή της βάσης στον  Αντώνη Σαμαρά είναι να τα αλλάξει όλα αυτά.
Και για να τα αλλάξει, υπάρχει μόνον ένας τρόπος!
Η βάση να υποδείξει τους υποψήφιους που αυτή νομίζει ότι την εκπροσωπούν καλύτερα
Ο  Αντώνης Σαμαράς εξελέγη  αρχηγός σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία από τη βάση του κόμματος. Πάνω από 800.000 φίλοι και οπαδοί της Ν.Δ. , αν και δικαιολογημένα  απογοητευμένοι από την συντριπτική ήττα του 2009, στήθηκαν σε ατέλειωτες ουρές για να ψηφίσουν.
Εκείνη η εκλογή άλλαξε για πάντα τη Νέα Δημοκρατία.
Τώρα πρέπει να γίνει και το επόμενο μεγάλο βήμα

Σχόλια