"Απαγορεύονται οι παράνομες πληρωμές..." Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις ;;

Το είδαμε και αυτό με την ρήτρα ακεραιότητας, θα καταπολεμηθούν οι μίζες στις προμήθειες και τις συμβάσεις των ενόπλων δυνάμεων.
Αν είναι να λαδώσει ο ανάδοχος, θα φοβηθεί την ρήτρα ακεραιότητας...
Ποιος έχασε την ακεραιότητα για να την βρουν οι "ανάδοχοι";;
Αλλού είναι το πρόβλημα κ. Υπουργέ..
Στο τι αγοράζουμε, γιατί το αγοράζουμε, αν το χρειαζόμαστε, αν υπάρχει όντως απαίτηση, πως και πότε το αγοράζουμε (υπό καθεστώς πίεσης και επείγοντος για παράδειγμα κλπ).
Θέμα είναι επίσης το πόσα χρόνια κάθονται οι διάφοροι εμπλεκόμενοι με προμήθειες, στις σχετικές καρέκλες του υπουργείου..και πως επιλέγονται.
Μεγάλο ζήτημα κ. υπουργέ είναι οι.. "ειδικές απαιτήσεις" (unique..), που κατευθύνουν-φωτογραφίζουν..
Γιατί συνήθως πρώτα κοιτάς τι υπάρχει στην αγορά-πιάτσα, που υποδηλώνει και τις τάσεις της τεχνολογίας και μετά αγοράζεις..
Εδώ συνήθως γίνεται το ανάποδο, δηλαδή ζητάμε ή αναγκαζόμαστε να πάμε σε κάτι που δεν υπάρχει-διατίθεται, παρουσιάζοντας το σαν ειδική απαίτηση (special edition, greek version κλπ)..
Έτσι οι εταιρείες υποτίθεται ότι κατασκευάζουν ένα προϊόν "ειδικά" για μας και μας πλασάρουν όλα τα "σαπάκια",  ή ότι έχουν για πέταμα.
Τα "γούστα" πληρώνονται όμως..και παράλληλα με αυτό τον τρόπο χρηματοδοτούμε τζάμπα την έρευνα και ανάπτυξη των εταιρειών, για προϊόντα αμφιβόλου αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας.

Το λάδωμα σε αυτή την περίπτωση, είναι μάλλον δεδομένο.
Είναι και αυτά θέματα κ. Υπουργέ.
Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί απόσπασμα ενημερωτικού σημειώματος του ΥΠΕΘΑ , επί του σχεδίου νόμου για τις προμήθειες, στο υπουργικό συμβούλιο.

"Επιπλέον, ο ανάδοχος δεσμεύεται από τη ρήτρα ακεραιότητας, η οποία προβλέπει ότι απαγορεύονται οι παράνομες πληρωμές που γίνονται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη της σύμβασης, με αποδέκτες ένα ευρύτατο φάσμα, προσώπων, όπως υπαλλήλους, συλλογικά όργανα της αναθέτουσας αρχής, πολιτικά κόμματα, βουλευτές ή αιρετά όργανα της τοπική και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, υπουργούς, καθώς και τους συγγενείς, φίλους, συνεργάτες τους και τρίτους που λειτουργούν ως ενδιάμεσοι για τη διοχέτευση αυτών των χρηματικών ποσών, η μη τήρηση της οποίας επισύρει αυστηρές κυρώσεις και αποδέχεται τη δυνατότητα της αναθέτουσας αρχής να διενεργεί ελέγχους."

Σχόλια