Ναι στην επιμήκυνση, «Όχι» σε αναδιάρθρωση και ευρωομόλογο λέει η Μέρκελ

Η Γερμανία φέρεται διατεθειμένη να συναινέσει στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων. Tα τρία χρόνια δεν επαρκούν δηλώνει σε συνέντευξή της η Άγκελα Μέρκελ

Όπως επισημαίνει σε συνέντευξή της προς την εφημερίδα Bild η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, «η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των σοβαρών της δημοσιονομικών σφαλμάτων και αυτό δεν είναι δυνατό να το καταφέρει σε διάστημα τριών ετών. Εάν παρά ταύτα εμείς επιμείνουμε, αυτό θα οδηγήσει σε νέες αναταράξεις».
«Όχι» σε αναδιάρθρωση και ευρωομόλογο

Από την πρόσφατη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με την Άγκελα ΜέρκελΣτο φύλλο της Bild που θα κυκλοφορήσει αύριο, Παρασκευή, η Άγκελα Μέρκελ αποκλείει στην παρούσα φάση το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη τα σχετικά εργαλεία, όπως λέει. Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι από το 2013 θα πρέπει να συμμετέχουν σε μια διαδικασία πτώχευσης κρατών και ιδιωτικά κεφάλαια.
Η γερμανίδα καγκελάριος προειδοποιεί ότι δεν θα διστάσει να κάνει χρήση του «βέτο», σε περιπτώσεις βεβιασμένων αποφάσεων για την χορήγηση δανείων σε προβληματικές χώρες της ευρωζώνης. Οι πιστώσεις από το ταμείο στήριξης θα πρέπει να εγκρίνονται ομόφωνα, είπε η καγκελάριος.
Τέλος, η Άγκελα Μέρκελ επαναλαμβάνει το γερμανικό «όχι» στην μετεξέλιξη της ΕΕ σε «ένωση μεταφοράς κεφαλαίων» από τις πλούσιες στις φτωχότερες χώρες, ενώ το ίδιο αρνητική εμφανίζεται και στην πρόταση για έκδοση «ευρωομολόγου».

Την ίδια ώρα και ενόψει της αυριανής συνόδου κορυφής της ευρωζώνης, κύκλοι της καγκελαρίας αφήνουν να εννοηθεί ότι το Βερολίνο θα εγκρίνει την αύξηση των πόρων του ταμείου στήριξης, κάτω από αυστηρότατους όρους.

Σταμάτης Ασημένιος, dpa, ap
Υπεύθ. Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6466096,00.html

Σχόλια