Η ΝΔ για να αναγεννηθεί πρέπει να αποποιηθεί την κληρονομιά της


Τον τελευταίο καιρό διαφαίνεται μια έντονη πίεση της πλατιάς βάσης της ΝΔ προς την ηγεσία της, για επιτάχυνση των διαδικασιών ξεκαθαρίσματος του κόμματος από στελέχη του παρελθόντος που συνεχίζουν να συντελούν στην καθίζηση των δημοκοπικών ποσοστών της. Πλήθος δημοσιευμάτων στον έντυπο αλλά και στον ηλεκτρονικό τύπο προχωρούν πέρα από διαπιστώσεις και σε ονοματολογία, που μεταφράζεται σε προσταγή του κόσμου στον «αυτοκράτορα για παραδειγματική εκτέλεση των μελλοθάνατων».
Η ΝΔ ιδρύθηκε, όπως άλλωστε και στη συνέχεια όλα τα υπόλοιπα κόμματα μεταπολιτευτικά, από μια ισχυρή προσωπικότητα που είχε και τον πλήρη έλεγχο του κόμματος. Ο Κων/νος Καραμανλής, ως «ιδιοκτήτης» της, δεν χρειαζόταν καμιά οργανωτική δομή: υπάκουαν όλοι στον μεγάλο αρχηγό, και επειδή επρόκειτο για χαρισματική προσωπικότητα με «δωρικά» χαρακτηριστικά στην διαχείριση της εξουσίας, το κόμμα πορεύτηκε χωρίς δομές έως και την αποχώρηση του.
Στη συνέχεια, το κόμμα πέρασε στα χέρια «επιγόνων» και άρχισαν οι αμφισβητήσεις και τα «υπόγεια» ρεύματα. Φαινόμενο διαχρονικά γνωστό και από την ιστορία. Αυτά μεγιστοποιηθήκαν όταν στο κόμμα εισπήδησε ο Κ. Μητσοτάκης, ο όποιος κυριολεκτικά επιχείρησε να το αλώσει.
Η πορεία από κει και πέρα γνωστή: η ΝΔ περνά σε μια πολύχρονη φάση εσωστρέφειας και αναγκαστικής αποχής από την εξουσία, μέχρι την «μεταβίβαση» του κόμματος στον «κατ’ όνομα κληρονόμο», Κώστα Καραμανλή. Φρόντισαν άλλωστε γι’ αυτό οι πρώην επίγονοι! Για τους δικούς του λόγους, το κόμμα δεν οργανώνεται ποτέ και δεν δημιουργούνται εκείνες οι δομές που θα το συνέδεαν με την κοινωνία. Η μακρά περίοδος αποχής από την εξουσία το στερεί από άξιους ανθρώπους, με αποτέλεσμα να αναδειχτούν στελέχη, κυρίως γόνοι πολιτικών τζακιών, που εισήλθαν στην πολιτική με διαβατήριο απλά και μόνο το πατρώνυμο τους! Σε απόλυτη αντίθεση με τον ιδρυτή, αποκόπτεται κάθε σύνδεση με την ιντελιγκέντσια της χώρας, συστατικό στο οποίο κυρίως βασίστηκε ο Κων/νος Καραμανλής προσδίδοντας αίγλη στο κόμμα.
Μετά την άκρως ταπεινωτική ήττα των εκλογών του ‘09, επιτελείται κάτι πρωτοφανές: για πρώτη φορά η βάση της ΝΔ αποφασίζει να πάρει την τύχη του κόμματος στα χέρια της. Ως φυσικός ιδιοκτήτης πλέον, ορίζει τη διαδικασία επιβίωσης του κόμματος, παρεμβαίνει καταλυτικά και αναδεικνύει με απόλυτη συναίσθηση χρέους, αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά. Τα σύμφυτα αντανακλαστικά αυτοσυντήρησης διασφαλίζουν την συνέχεια του κόμματος προσδοκώντας στην γρήγορη επάνοδο σε τροχιά εξουσίας. Είναι γνωστός, άλλωστε, ο εγγενής μηχανισμός αυτοσυντήρησης των μεγάλων κόμματων. Συνέβη και στο ΠΑΣΟΚ.
Αδιαπραγμάτευτο αιτούμενο της βάσης ήταν και είναι η πλήρης ανανέωση του κόμματος, άμεσο δηλωτικό ότι η βάση έχει ήδη ξεπεράσει καταρρακωμένους κομματικούς μηχανισμούς εξοστρακίζοντας ένα αμαρτωλό παρελθόν. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, η άρνηση του κόσμου για επιστροφή της πρώην ηγεσίας, όχι σε θέσεις άσκησης ενεργού πολιτικής, αλλά απλά στον «διακοσμητικό» ρόλο του Προέδρου της δημοκρατίας ανήλθε στο απαξιωτικό ποσοστό του σχεδόν 70%!
Οι μνήμες του καραμανλικού παρελθόντος νωπές και επώδυνες! Η Μπακογιάννη και η ενδοτική εξωτερική της πολιτική, ο Σουφλιάς και οι φιλίες με την κρατικοδίαιτη διαπλοκή, ο Ρουσσόπουλος και τα προσωπικά παιχνίδια εξουσίας που στοχοποίησαν το κόμμα, ο Αλογοσκούφης και οι ερασιτεχνισμοί στην Οικονομία, ο Σιούφας και οι ανεξέλεγκτοι διορισμοί στη Βουλή, ο Παυλόπουλος και η «νύχτα των Δεκεμβριανών κρυστάλλων», ο αλήστου μνήμης Λιάπης με τα ταξίδια-προσφορά Ζήμενς.
Είναι τέτοια η κατακραυγή για πολλά πρόσωπα που συνδέθηκαν άμεσα με τον Κώστα Καραμανλή, που η παραμονή τους στο κόμμα εγείρει ακόμη και απειλές αποχωρήσεων!
Ή εμείς ή αυτοί!!!
Σήμερα η βάση απαιτεί να αποκτήσει επιτέλους το κόμμα σύγχρονες λειτουργικές δομές, τέτοιες που θα συνδέσουν το κόμμα με την κοινωνία και θα αναδείξουν στελέχη άτομα που δεν θα είναι η ονοματική συνέχεια του παρελθόντος αλλά ούτε και θα προέρχονται από τον κομματικό σωλήνα. Απαιτεί, η Νέα Δημοκρατία να μετεξελιχτεί σε σύγχρονο ευρωπαϊκό ελληνοκεντρικό κόμμα με αποσαφηνισμένο λόγο. Απαιτεί επανεκκίνηση!
Και όλα αυτά σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, με ένα Μνημόνιο και μια χρεοκοπία να κρέμονται ως δαμόκλεια σπάθη, και έναν προκλητικό Νταβούτογλου να περιοδεύει ανά την Ελλάδα και να εκφράζει απόψεις εκκολαπτόμενου σουλτάνου. Αλλά ποιος είπε ότι η ελληνική πολιτική σκηνή είναι εύκολο γήπεδο; Οι μεγάλοι παίκτες-ηγέτες κατά παράδοση δεν αναδεικνύονται στις ακαδημίες ποδοσφαίρου. Από τις αλάνες και τις φτωχογειτονιές ξεπροβάλλουν.
Η βάση έκανε με απόλυτη συνείδηση την επιλογή της και εντέλει  τον Αντώνη Σαμαρά να «αποποιηθεί» την κληρονομιά στελεχών του καραμανλικού παρελθόντος που την πλήγωσε ανεπανόρθωτα.
Τον καλεί ν’ αδράξει ΚΑΘΑΡΟ το μέλλον της στα χέρια του!!
Χαρά Δραβά

Σχόλια